Bozdağ’dan AYM’ye Müdahale Sinyali: 'İçtüzük Danıştay'a Götürülebilir'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün Anayasa Mahkemesi kararı ile tahliye edilmesi hakkında, 'Hiç tereddütüm yok. Doğrudan Anayasa'yı çiğnemektir bu. Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok' ifadelerini kullandı. Bozdağ AYM İçtüzüğü’nün Danıştay’a götürülüp Anayasa’ya aykırı kısımlarının iptal edilebileceğini kaydetti...
Adalet Bakanı Bozdağ, Habertürk TV'de Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararı ile başlayarak, Anayasa'yı aşa aşa, kamuoyunun ilgilendiği ve alkışın bol olacağı konularda karar verdiğini söyleyen Bozdağ 'AYM İçtüzüğü Danıştay’a götürülebilir' ifadelerini kullandı.
Bozdağ'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
"Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok"
'Hiç tereddütüm yok. Doğrudan Anayasa'yı çiğnemektir bu. Hukuk fakültesi mezunu olmaya gerek yok. Devam eden dava var. Sanıkların iddianameye karşı savunmaları alınmamış. Deliller toplanmamış. Mahkeme işin esası hakkında değerlendirmeyi yapmamış. Anayasa Mahkemesi'ne baktığımız zaman işin başında yargılama başlamadan, yargılamayı bitirecek karar verdi.
Ben Anayasa Mahkemesi Başkanı'na ve bu karara imza atanlara soruyorum: Hangi kararla bu kanaata vardınız? Yerel mahkemenin yapacağı yargılamayı temelden çökertecek bir karar veriyor. Nereden bu kanaata vardınız? Tutuklama kararı çıktı, siz bu karara itiraz edebilirsiniz. Reddedildikten sonra yine talepte bulunabilirsiniz. Gidebileceğiniz kapı tükenmiş olmuyor. Tüketilmiş bir yargı yolu yok.
"AYM, Yargıtay gibi hareket etmekte"
Anayasa Mahkemesi'nin önüne bu dava tükendikten sonra yine gelebilir. Bu dava tekrar Anayasa Mahkemesi'ne gidecek. Burada iddianame okunmadan hak ihlali var diyen mahkeme ihsası reyde bulunmuş olmuyor mu? Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkeme gibi, Yargıtay gibi hareket etmektedir. Bu çok net bir şekilde önümüzdeki yıllar içerisinde Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında yoktan gerginliklere yol açacaktır.
Anayasa Mahkemesi ifade ve basın özgürlüğü ihlali anlamına geliyor, diyor. İddianame casusluk diyor, Anayasa Mahkemesi ifade özgürlüğü diyor. Mahkeme daha yargılaması yapmamış. Süreç daha yeni başlıyor. AİHM'in içtihatları var.
"Twitter kararı ile başlayarak, Anayasa'yı aşa aşa karar veriyor"
"Adalet Bakanlığı çalışma yürütüyor"
Hükümet programımız içinde, eylem programı içinde bireysel başvurunun artırılması konusunda taahhütümüz var. Adalet Bakanlığı bu çalışmayı yürütüyor. Önümüzdeki süreçte bireysel başvurunun uygulamalarını görmek, aksayan yönlerini görmek ve daha etkin işleyebilmesi için adımlar atmak taahhütümüzdür. Genel kurul yetkisinde olmayan başvuruları değerlendiriyor. İçtüzük Danıştay'a götürülebilir.
Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru hakkında verdiği kararlar, ilgili kişiler hakkında sonuç doğurabilir. Mahkemelerin takdir hakkını ortadan kaldırmaz. Mahkemelerin bu karara uyma zorunluluğu olmadığı gibi direnme zorunluluğu da yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra ilgili mahkeme bu karara uyabilir de uymayabilir de. Bu gidişle yoluna devam ederse Anayasa Mahkemesi, insanlar Yargıtay, Danıştay'a gitmeyi bırakıp doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne gidecekler. Anayasa'nın çizdiği sınır neyse onu yerine getirmeli. Kamuoyu beğenir, beğenmez o ayrı.'
Yorum Yazın
Anayasa Mahkemesi Mahkemenin kararına ilişkin değil yargılamanın usulüne ilişkin karar vermiştir. Anayasaya aykırı şekilde karar verilemediği gibi Anayasaya ... Devamını Gör
Sayın Bakan, sadece düşünceler bireyseldir. Hukuk fakültesi bitirmeye gerek yoktur, ne demek... Karar 17 kişi tarafından verilmiştir. Bu kişiler yıllarını me... Devamını Gör
ondan sonra "bunun adı diktatörlük" denildiğinde bi de kızıyorlar