Görüş Bildir
Haberler
"Bolu'da Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Bolu'ya Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

"Bolu'da Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Bolu'ya Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

luna
30.12.2021 - 07:15

Bolu doğal güzellikleriyle, müzeleriyle ve kaplıcalarıyla birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken bir şehir. Tabii sadece doğasıyla değil mutfağıyla da oldukça ilgi çeken Bolu yer aldığı Karadeniz bölgesinin mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte kendine has birçok lezzeti de barındırmaktadır. Bolu'nun neyi meşhur denilince uzun bir liste oluşacağından Bolu'da yiyebileceğiniz birçok yemek alternatifi bulmak hiç de zor olmuyor.

Sizler de Bolu'ya bir gezi planlaması yapmaktaysanız özellikle yemeniz gereken Bolu'ya has bu tatlara göz atmadan planınızı oluşturmamanızı öneririz!

İlk olarak Bolu'da nereleri gezmeniz gerektiğiyle başlayalım!

Bolu gerek ev yemekleri gerek yöresel yemekleri ile zengin bir mutfağa sahiptir. Ayrıca Bolu tatlıları, saklama süreleri makul seviyede uzun olduğundan diğer illere hediyelik olarak götürmek için de mükemmel bir fırsat doğuruyor. Sizler de şehre uğramayı düşünüyorsanız Bolu'nun meşhur tatlılarını tatmadan Bolu'dan ayrılmayın deriz.

1. Abant Kebabı

1. Abant Kebabı

Kebap deyince neredeyse hemen herkesin aklına şiş ve et görüntüsü gelse de Bolu'nun Abant Kebabı'nın görüntüsü biraz farklı! Kızarmış ekmeğin üzerine konan közlenmiş patlıcanın içine et ve peynirin konulmasıyla hazırlanan bu yemek kebaba çok daha farklı bir boyut kazandırıyor. Bir şans verin deriz!

2. Mengen Pilavı

2. Mengen Pilavı

Rengarenk görüntüsüyle hem gözleri hem de mideyi şenlendiren Mengen Pilavı, pirince eklenen kavrulmuş mantar ve bademlerin buluşmasıyla gönüllerde kocaman bir yer ediniyor. İsteğe göre domates, ceviz, dereotu eklenerek de hazırlanan pilavı denemenizi tavsiye ederiz!

3. Yedigöller Kebabı

3. Yedigöller Kebabı

Beyaz ve kırmızı etin buluşmasıyla ortaya çıkan Yedigöller Kebabı, kızartılıp et suyuyla harmanlanan ekmeklerin üzerine gezdirilen yoğurdun ve konulan iki çeşit etin eklenmesiyle hazırlanmaktadır. Bir de üzerine eklenen közlenmiş biber ve domates ile dökülen tereyağıyla birlikte damaklarda enfes bir tat bırakıyor.

4. Ovmaç Çorbası

4. Ovmaç Çorbası

Bolu'ya özgü bu çorba oğmaç çorbası olarak da bilinmektedir. Ana yemeklere taş çıkartan çorba içerisinde yer alan nohut ve hamur parçalarının salça ve soğanla buluşmasıyla lezzetine lezzet katmaktadır. Ovmaç çorbası özellikle kış aylarında içinizi sıcacık yapacak!

5. Keşli Cevizli Erişte

5. Keşli Cevizli Erişte

Bolu usulünce yapılan Cevizli Keşli Erişte ya da Keşli Cevizli Erişte yemeği diğer yörelerden biraz daha farklı yapılıyor. E zaten yapılmasaydı Bolu usulü olmazdı! Yapılışı ise eriştelerin üzerine tereyağında kavrulan keş peyniri ve çekilmiş cevizin eklenmesiyle olmaktadır.

6. Kaldırık Dolması

6. Kaldırık Dolması

Hodan adı verilen bir bitkinin yaprağının içine soğan, sarımsak ve mısır unundan elde edilen karşımın konulmasıyla hazırlanan Kaldırık Dolması Bolu'nun oldukça sevilen bir lezzeti. Bir sarmanın içinde mısır ununun olması ilk başta kulağa garip gelse de yediğiniz zaman kesinlikle bağımlı olacağınız bir sarma!

7. Kedi Batmaz

7. Kedi Batmaz

Mısır ununun başrol olduğu Kedi Batmaz, üzerine tatlı severler için şeker, pekmez ve cevizle veya tuzlu severler için tereyağı, keş peyniri, kaz ciğeri ile yapılan bu lezzeti Bolu'ya yolunuz düşerse tatmayı unutmayın!

8. Bolubeyi Tatlısı

8. Bolubeyi Tatlısı

Görüntüsüyle profiterole benzeyen Bolubeyi Tatlısı, yuvarlak şekle getirilen hamurların içine krema, üstüne çikolata sosu ve Mudurnu Saray helvasının eklenmesiyle oluşmaktadır. Bolubeyi Tatlısı uzun süre damaklarınızdan ayrılmayacak bir lezzete sahip!

9. Paşa Pilavı

9. Paşa Pilavı

Pilav denilince akla genelde bulgur ya da pirinç gelse de bu pilavın ana malzemesi farklı! Ana malzemesi haşlanmış patates olan bu pilav; haşlanmış patatesin üzerine haşlanmış yumurta, yeşil veya kuru soğan, maydanoz ve isteğinize göre şekillenebilen baharat ve malzemeleriyle patates salatasını andırmaktadır.

10. Bakla Çullaması

10. Bakla Çullaması

Sebzenin etle buluştuğu bir başka harika yemek ise Bakla Çullamasıdır. Ayıklanan baklaya kuşbaşı etin, soğanın, tereyağının ve salçanın eklenmesiyle lezzetine lezzet katan Bakla Çullaması oldukça sevilen bir tada sahiptir!

11. Bolu Köftesi

11. Bolu Köftesi

Mengen köftesi olarak da bilinen Bolu Köftesi, yolunuz Bolu'ya düştüğünde mutlaka denenmesi gereken tatlardan bir tanesi. Özel bir kıyma ile hazırlanan köfte soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak sofralarda yerini alıyor. Bizlere de yemesi düşüyor!

12. Kabaklı Gözleme

12. Kabaklı Gözleme

İsmiyle bazılarımızı yanıltan bir yemek olan Kabaklı Gözleme birçoğumuzun aklına gelen yeşilimsi renkteki kabaktan değil bal kabağı ile yapılmaktadır. Aslında tatlı bir gözleme olan bu gözleme, içine balkabağı ve şekerle yapılan bir harcın konup sacda pişirilmesiyle hazırlanıyor.

13. Patatesli Köy Ekmeği

13. Patatesli Köy Ekmeği

Püre haline getirilen patatesin hamura katılmasıyla birlikte hazırlanan Patatesli Köy Ekmeği, ekşi maya ve patatesin birlikteliğini deneyimleyeceğiniz enfes bir lezzet! Bolu'ya yolu düşen herkesin yemesini tavsiye ediyoruz!

14. Saray Helvası

14. Saray Helvası

Bolu'ya gelenlerin kendisine ve sevdiklerine kutu kutu götürmesi gereken bir lezzet olan Saray Helvası, malzemeleri kolay elde edilebilen şeker, tereyağı ve un ile yapılmasına karşın öyle bir lezzete sahip ki yiyenleri kendine hayran bıraktırıyor!

15. Çantıklı Pide

15. Çantıklı Pide

İç kısmı biraz çukurlaştırılarak kıymalı, domatesli, soğanlı, biberli, maydanozlu ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilen harç konularak hazırlanan Çantıklı Pide, Bolu iline gidecekseniz mutlaka yenilecekler listenize eklemeniz gereken tatlardan bir tanesi!

16. Bolu Çikolatası

16. Bolu Çikolatası

Bolu'nun dağlarından toplanan yüksek yağ oranına sahip fındıklar ile çikolatanın harmanlanmasıyla oluşan bu lezzeti Bolu ziyaretinizde denemenizi şiddetle öneririz. Dönüş yolunda sevdiklerinize de Bolu çikolatası alarak mutluluğunuz paylaşma fırsatı yakalayabilirsiniz!

17. İmaret çorbası

17. İmaret çorbası

Kökeni Osmanlı İmparatorluğuna dayanan İmaret çorbası, pirincin süt içinde pişirilerek kavrulmuş soğanların, un yumurta ve suyla hazırlanmış terbiyenin eklenmesiyle hazırlanmaktadır. Üzerine de pul biberli, naneli tereyağlı sosuyla tadı damağınızdan ayrılmayacak bir lezzet!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
12
8
6
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?