Görüş Bildir
Haberler
Bir Hazin Telekom Hikayesi... Bedelsiz Hazine’ye Devredilmeden Varlık Fonu Para Verip Satın Aldı

Bir Hazin Telekom Hikayesi... Bedelsiz Hazine’ye Devredilmeden Varlık Fonu Para Verip Satın Aldı

Özelleştirme denildi satıldı. Sonra alan şirket Türkiye'deki bankalardan kredi çekti, ödemedi. Bankalara devroldu. Biraz beklense Hazine'ye devrolacaktı. Beklenmedi, 'varlık' için anlaşıldı bankalardan geri alındı. 

İşte! Bir hazin telekom hikayesi...

Anlaşma detayları burada👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yüzde 55 için görüşmeler tamamlandı

Yüzde 55 için görüşmeler tamamlandı

Türkiye Varlık Fonu (TVF) 2026’da zaten her şeyiyle sıfır bedelle Hazine’ye devredilmesi gereken Türk Telekom’un (TT) yüzde 55’lik hissesini 1.6 milyar dolara almak için sözleşme imzaladı. Ayrıca, bankalara temettü payı da verilecek. 

Kamu dört yıl sonra zaten bedelsiz olarak Hazine’ye geçmesi gereken Türk Telekom'a milyonlarca dolar ödeme yapacak. Bu ödeme kimin cebinden çıkacak söylemeye gerek var mı?  

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır haberine göre, TT’nin yüzde 55 hissesi, Hariri ailesine kredi kullandırıp sonra geri alamayan bankalarda bulunuyordu. Bu bankalar LYY Telekomünikasyon AŞ’yi (LYY) kurmuştu. Bir süredir LYY ile TVF arasında görüşmeler devam ediyordu. Bu görüşmelerde anlaşma sağlandı.

Telekom'un zarar ettiği de biliniyor

Telekom'un zarar ettiği de biliniyor

TVF’den yapılan duyuruda, LYY ile TT toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için pay satın alım sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Açıklamada, satın alım bedelinin 1 milyar 650 milyon dolar olarak belirlendiği kaydedildi. Buna ek olarak, Telekom'un genel kurulu tarafından dağıtımına karar verilecek temettü tutarından LYY’nin yüzde 55 payına denk gelen kısmı da LYY’ye ödenecek. Türk Telekom özelleştirme kapsamında 2005’te Ortadoğu merkezli Oger Telekom’a 6.5 milyar dolara satılmıştı. Ancak bu şirket çektiği 4.75 milyar dolarlık krediyi ödeyememişti. 

Telekom'un zarar ettiği bilinirken, şirketin toplam piyasa değerinin 2.3 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Sonuç olarak bankalar da TT’de zarar etmiş oldu. TT’ye birçok banka kredi sağladı. Akbank 1.7 milyar dolar, Garanti 1 milyar dolar ve İş Bankası 500 milyon dolar ile ilk sıralarda yer alıyor.

Anlaşmaya tepkiler de burada👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
3
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
agbb

Bugunde vergilerimizle hem katarlilari hemde bankalari kurtardik.. hamdolsun..

Halil Değerli

Adamlar almak için bizim ülkemizdeki bankadan kredi çekiyor Bizimkiler satıyor ama para almıyor Adamlar şirketi zarara uğratıp tekrar geri satıyor... Biz pa... Devamını Gör

Çağlar Akdeniz

TT 2021'de 6 milyar kar açıkladı. Şirketin zarar ettiği biliniyor doğru bir yorum olmamış. TT her zaman Türkiye'nin en karlı şirketlerinden biridir.