onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilim İnsanından Çevreci Tuvalet: Hem Elektrik Hem de Dijital Para Veriyor

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bilim İnsanından Çevreci Tuvalet: Hem Elektrik Hem de Dijital Para Veriyor

Tuvaleti kullananlar, yine bilim insanının tasarladığı bir dijital parayı kazanarak yerleşkede alışveriş yapabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Independent Türkçe'den Yasin Sofuoğlu'nun derlediği habere göre Güney Kore'de bir bilim insanı, üniversitede kullanılmak üzere çevreci tuvalet geliştirdi.

Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (UNİST) şehir ve çevre mühendisliği alanında çalışan Dr. Cho Jae-weon'un geliştirdiği tuvalet, dışkıyı biyogaz ve gübre olarak kullanılmak üzere dönüştürüyor.

Üniversite içindeki laboratuvara bağlı olarak çalışan BeeVi adlı çevreci tuvalet, bir vakum pompası aracılığıyla dışkıları yeraltına yerleştirilen bir tanka göndererek su kullanımını da azaltıyor.

Burada mikroorganizmalar dışkıları parçalayarak metan gazının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu gazla da binadaki setüstü ocağa, sıcak su kazanına ve katı oksit yakıt hücresine elektrik veriliyor.

'Dışkıların sadece pis olduğunu düşünürken, şimdi benim için çok değerli hale geldi'

'Dışkıların sadece pis olduğunu düşünürken, şimdi benim için çok değerli hale geldi'
energynordic.com

Cho, 'Farklı bir açıdan düşünürsek, dışkının enerji ve gübre üretimi açısından değerli olduğunu görebiliriz. Ben de bu değerin ekolojik bir dolaşım içinde kullanılmasını sağladım' dedi.

Bilim insanı, ortalama bir kişinin günde 500gram dışkıladığını, bunun da 50 litre metan gazına dönüştürülebileceğini söyledi. Bu gaz da 0,5 kilovatsaat elektrik olarak kullanılabileceği gibi, bir aracın 1,2 kilometre gitmesine yetecek kadar yakıta da dönüştürülebilir.  

Cho'nun teknolojik tasarımları bunlarla sınırlı kalmadı. Bilim insanı, Ggool adlı bir dijital para birimi de geliştirdi. Çevreci tuvaleti kullanan herkes günde 10 Ggool kazanabiliyor.

Öğrenciler bu dijital parayla yerleşke içinde belirlenen alanlardan yemek, içecek, meyve ve kitap satın alabiliyor.

Yerleşkede Ggool'la alışveriş yapan öğrencilerden Heo Hui-jin, 'Dışkıların sadece pis olduğunu düşünürken, şimdi benim için çok değerli hale geldi' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
13
6
6
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın