Görüş Bildir
Haberler
Beyin Haftası İle İlgili Bilmeniz Gereken 11 Bilgi

Beyin Haftası İle İlgili Bilmeniz Gereken 11 Bilgi

başarı biziz
05.04.2015 - 15:00 Son Güncelleme: 18.07.2015 - 19:18

13-19 mart tarihleri beyin haftası olarak tüm dünyada kutlanmaktadır. Bu yazımızda Beyin Haftası ile ilgili önemli ve başlangıç bilgilerini size sunuyoruz. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1

Dünyada da yaklaşık 70 ülkede binlerce kurum tarafından Mart ayının üçüncü haftası “Beyin Haftası” olarak kutlanıyor.

Bu hafta kapsamında, akademik kongrelerde beyinle ilgili en son keşifler sunuluyor, okullarda çocuklara beyni sevdiren oyuncaklar veriliyor, halka açık konferanslarda beyinle ilgili sorular cevaplanıyor.

2

2

Beyin haftası kutlamaları, birçok ülkede sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülse de, bazı ülkeler beyin yılı ilan ederek bu çabaları yoğunlaştırıyorlar.

ABD kongresi aldığı bir kararla 1990-2000 yılları arasını “beyin 10 yılı” ilan etti.

Danimarka 1997 yılını beyin yılı ilan etti.

İsveç 1998 yılını beyin yılı ilan etti.

Avusturya hükümeti 1999 yılını beyin yılı ilan etti.

Avrupa beyin komisyonu, 2014 yılını beyin yılı ilan etme kararı aldı.

3

3

Bu haftada okullarda, oyunlarla çocuklara beynin çalışma şekli ve önemi anlatılıyor. Şirketlerde eğitim seminerleri ve afişlerle, beyin hakkında bilgilendirmeler yapılıyor. Üniversitelerin tıp bölümleri, beyinle ilgili en son araştırma sonuçlarını halka yönelik konferanslarla açıklıyor. Amaç, bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle beyin hakkında farkındalık oluşturmak. Türkiye etkinlikler konusunda çok zayıf kalıyor.

4

4

Türkiye’de “Beyin Haftası” konusunda ilk farkındalık çalışması yapan ve yaygınlaşması için çalışan Mümin Sekman’dır.

5

5

Tüm dünyada 13-19 mart tarihleri beyin haftası olarak kutlanmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6

6

Türkiye beyin haftası kutlamaları konusunda www.beyinhaftasi.com isimli bir internet sitesi vardır.www.kigem.com ve www.kisiselbasari.com Türkiyede en aktif “beyin haftası” farkındalık ve paylaşım sitesidir. İlk kutlamalar bu sitelerde başlamıştır.

7

7

Beyne duyulan saygıyı artırmak ve beyni doğru kullanma bilincini yaygınlaştırmak, işbirliğini gerektiren kapsamlı ve kritik bir konudur. Bu konuda hepimizin yapabileceği bir şey bulunuyor.

8

9

9

Beyin Haftasının Sloganı “Aklınızı Başınıza Toplama Haftası”dır.

10

10

Bu hafta Beyin Haftası, beyniniz için bunları yapın, aklınız başınıza toplansın!

Mümin Sekman hazırladı; İşte kafasının içinde beyin olan herkesin, beyin hakkında bilmesi gerekenler:

• Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır. Önemli kararlarınızı açık havada yürürken alın.

• Beyin örneklerle akıl yürütür. Kararsız kaldığınız bir durumda “Atatürk benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye düşünün.

• Yabancı bir dil öğrenme ve ezber beyni güçlendirir. Her gün birkaç yeni kelime öğrenin ve kullanın.

• Zihinsel jimnastik yapın. Bunun için başta Sudoku olmak üzere bulmaca ve satranç gibi oyunları kullanabilirsiniz.

• Zihinsel rutinlerinizi kırın. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer alinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin.

• Zihinsel zevklerinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş kitabından, birkaç cümle okuyun. Güzel bir resme bakın. Sevdiğiniz bir müziği gözleri kapalı dinleyin.

• Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, düşünce kalitesini artırır.

• İyi bir uyku kaliteli bir beynin temelidir. 24 saati geçen uykusuzluk sarhoşluğa benzer bir şekilde beyin fonksiyonlarını etkilemektedir.

• Bol ve temiz “birinci el” oksijen beyin için çok önemlidir. Beyin vücuda alınan oksijenin dörtte birini tek başına tüketir.

• Farklı düşünme tarzları beyni geliştirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.

• Kullanılmayan organ körelir. Sürekli TV seyrederek beyninizi düşük viteste çalıştırmayın. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez.

• Beyin diyeti yapın. Beynimiz “garbage in garbage out” ilkesine göre çalışır. Yani beninize çöp girerse, beyninizden çöp çıkar. Beyninizi neyle beslediğinize, midenizi neyle beslediğiniz kadar dikkat edin.

• Kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız. Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkında?

• Beynimiz kendisinin nasıl çalıştığı hakkındaki bilgi ve inançlarına göre çalışır. Beynin çalışması hakkında yanlış bilgilere sahip olduğumuzda, beynimiz de yanlış çalışır.

• Başarı beyinde başlar. İnsan “kafadan” kaybeder! Bu hafta “beyin haftası.” Aklımızı “başımıza” toplama haftası! Bu hafta kafanızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğiniz üzerine daha fazla kafa yorun

İçeriğin Devamı Aşağıda

11

11

Bu hafta beyniniz için bu kitapları mutlaka okuyun..

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0