Görüş Bildir
Haberler
Azeri Ne Demek? Azeriler Türk Mü?

Azeri Ne Demek? Azeriler Türk Mü?

Elif Ateş
29.09.2021 - 10:00

Azerbaycan, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesiştiği bölge olan Kafkasya'da yer alır. Güney Kafkasya Bölgesi'nin en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesidir. Doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan, güneyinde ise İran bulunur. 1813 yılında Gülistan Antlaşması ve 1828 yılında Türkmençay Antlaşması sonucunda Azerbaycan toprakları ikiye bölünmüştür. Aras Nehri'nin kuzey parçası Rus İmparatorluğu'na,  güneyinde kalan kısım ise İran'a bırakılmıştır. Azeriler her iki tarafa da bölünse de tek bir etnik grubu oluşturmaktadırlar. Sadece İran ve Azerbaycan'da değil, diğer birçok ülkede de Azeriler yaşamaktadır. Peki, Azeri ne demektir? Azeriler Türk mü? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Azerilerin kökenlerine bakıldığı zaman birçok farklı tez bulunmaktadır. 1939 yılında ortaya atılan bir iddiaya göre M.Ö 4. ve 10.yy arasında İran'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan ve İran dilini konuşan Medler, orta çağda Türklerin bu yere gelmesiyle  Türk dilini benimsemişler ve asimile olmuşlardır.1948 yılında ki bir teze göre de bugünkü Azerbaycan'ın tamamında oturan Albanlar, Arap egemenliğinden etkilenmişler ve Müslümanlaşarak Azerileşmişlerdir. Oğuzların geliş tezinde ise Azeriler, 11.yy'da Orta Asya bölgesinden Oğuzlar ve Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmişlerdir. Ayrıca Afşarlar, Karapapaklar, Ayrumlar, Padarlar, Karadağlılar ve Şahsevenler gibi bazı etnik gruplardan şekillendikleri söylenmektedir. Bundan dolayı da kökenlerinde Türk ve Kafkas unsurları olduğu savunulur. Azerbaycan Türkleri denilen Azeriler hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Azeri Ne Demek? Azeriler Türk Mü?

Azeri Ne Demek? Azeriler Türk Mü?

Azeri, Azerbaycan halkına verilen bir isimdir. Türk Dil Kurumu'na göre Azeri, Azerbaycan Türkü olarak bilinmektedir. Azeriler, İran ve Kafkas arasındaki bölgede yaşarlar. Çoğunluğu ise 30 milyon ile İran'da bulunmaktadır. Ayrıca Azerbaycan'da 10 milyon, Rusya'da 0.6 milyon, Gürcistan'da 0.4 milyon, Irak'ta ise 300 bin ila 900 bin arası Azerbaycan Türkü yaşamaktadır. İran da ise genellikle Batı ve Doğu Azerbaycan, Zencan, Erdebil, Gilan, Kürdistan, Merkezi, Kazvin ve Hamedan gibi eyaletlerde ikamet ederler. Türkiye'de ise Kars, Van, Iğdır, Erzurum, Ağrı illerinde yaşarlar. Köken olarak bakıldığında Azeriler Türk soyundan gelmiştir. Azerileri oluşturan topluluklar; Afşarlar, Karapapaklar, Şahsevenler ve Ayrumlar'dır. 

Azeri Türklerinin ana dili Azerice'dir. Bu dil, Türk dilleri ailesinden Oğuz grubu içerisinde yer alır. Türkiye Türkçesi ile az da olsa aksan, gramer ve ses farklılıkları vardır. Ancak her iki dil birbiriyle kolayca anlaşabilir. Azerbaycan Türkleri, ana dili dışında genellikle Rusça ve Farsça dillerini de rahat konuşabilmektedirler. Ayrıca Azeri Türkleri Avrasyalı olarak da bilinir. Kuzey Azerileri, Kafkas ve Doğu Avrupa etkisinde, güney Azerileri ise Türki- İrani ve Fars etkisi altında kalmışlardır. Bu kültürlerin etkileri edebiyat, sanat, film gibi çeşitli alanlara yansımıştır.

Çoğunlukla Azeri Türkleri İslamın Şiilik mezhebine bağlıdırlar. Ayrıca Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da mevcuttur. Hatta İslam öncesi inançlardan biri olan animist inancı ise bazı bölgelerde halen daha devam etmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
7
6
6
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın