Görüş Bildir
Haberler
Aman Dikkat! Güzel Görünüşlerinin Altında Zehir Yatan Tehlikeli Bitkiler

Aman Dikkat! Güzel Görünüşlerinin Altında Zehir Yatan Tehlikeli Bitkiler

Didem
06.03.2022 - 08:45

Bitkiler yaşamın bir parçası. Doğamız yaklaşık 320.000 bitkiye ev sahipliği yapıyor.  Canlıların çok büyük kısmı besinlerini bitkiler üzerinden karşılar. Dünyadaki moleküler oksijenin önemli bir bölümünü bitkilerimiz üretir. Toprağı zenginleştirir, yaşam alanları oluşturur, küresel ısınmayı engeller. Kozmetik, ilaç sektöründe bitkilerden oldukça fazla yararlanılır.  Bitkilerin yararları say say bitmez. Elbette onlarsız bir yaşam düşünülemez. Fakat her bitki görüldüğü kadar masum olmayabiliyor. Yapraklarında veya saplarında bulunan toksik madde ve zehirler ile temas etmek korkunç sonuçlar doğurabiliyor. İşte güzel görünüşlerinin altında zehir taşıyan 10 zararlı bitkiyi sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Güzel Avrat Otu (Atropa Belladonna)

1. Güzel Avrat Otu (Atropa Belladonna)

Kirecin zengin olduğu nemli ve loş topraklarda yetişen bitki adını İtalyanca ''Güzel Kadın'' kelimesinden alır. Atropin maddesi güzel avrat otundan elde edilir. Atropin uyuşturucu olarak da kullanılır. Halüsinasyon etkisi bulunur. Güzel avrat otu ilaç sanayinde kullanılan bir bitkidir. Fazlası oldukça zararlıdır. Güzel avrat otu sinirleri felç etme yeteneğine sahiptir. Kalbe ve bağırsak kaslarına oldukça zarar veren bu bitkinin 10-20 adetinin yutulması ölümcül olabilir.

2. İntihar Ağacı (Cerbela Odollom)

2. İntihar Ağacı (Cerbela Odollom)

Hindistan ve Güneydoğu Asya bölgesine ait olan bitki 10 metre boya ulaşabiliyor.  Cerbela Odollom bitkisi tohumlarında kalp atışını yavaşlatan organik bileşen kardiyak glikozid olan cerberin maddesini taşıyor.  Bitkinin tek tohumu bir insanı öldürebilecek kadar zehirlidir.

3. Zakkum

3. Zakkum

Zakkum birkaç toksik bileşik madde içerdiğinden tarihte olarak zehirli bitki olarak kabul edilir. Zakkumun bir ham yaprağında bir çocuğu ya da herhangi hayvanı öldürecek kadar zehir vardır. Zakkum ve zakkum yaprağından yapılan çayın ve özlerinin kullanımına bağlı olarak birçok zehirlenme ve ölüm vakası yaşanmıştır. Bitkinin nektarından yapılan balı yemek bile tehlikeli etki yaratabilir.

4. Su Baldıranı (Cicuta Maculata)

4. Su Baldıranı  (Cicuta Maculata)

Maydonozgiller familyasından gelen Su Baldıranı, dünyanın en zehirli bitkilerinden birisi. Beyaz beyaz minik çiçeklerden oluşan bitki küme halindedir. Haziran ayında açar.  Ilıman iklim seven su baldıranı zehri çok güçlü olan bir bitkidir. Her yeri zehir bulunan bitkinin en çok kökleri zehirlidir. Bir insanı birkaç saat içinde zehirleyecek güce sahiptir.

5. Tespih Sarmaşığı (Abrus Precatorius)

5. Tespih Sarmaşığı (Abrus Precatorius)

Anavatanı Asya ve Avustralya olan bu bitkinin içinde abrin adlı toksik madde bulunuyor. Bitkinin kılıfı açılınca içindeki abrin maddesi serbest kalıyor. Bitkiyi çiğneyerek yutmak ölümlere neden olabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hint Yağı Bitkisi (Ricinus Communis)

6. Hint Yağı Bitkisi (Ricinus Communis)

Gıda, ilaç ve güzellik sektörünün en önemli yağlarından olan Hint yağı, tohumları yüzünden risk taşıyor. İşlenmeyen bir tohumun yenmesi iç kanama, kusma ve dolaşım yetmezliğine sebep olabiliyor.

7. Boru Çiçeği (Datura Stramonium)

7. Boru Çiçeği  (Datura Stramonium)

Patlıcangiller familyasından gelen boru çiçeği içerisinde bulunan alkaloit toksinleri ile halüsinasyona neden olur. Ayrıca bitkinin yüksek miktarlarda tüketilmesi sonucu içinde bulunan zehir nedeniyle nöbetlere neden olur ve komaya sokabilir.

8. Ölüm Camas'ı (Toxicoscordion Venenosum)

8. Ölüm Camas'ı (Toxicoscordion Venenosum)

Dünyada bulunan en zehirli biri de Toxicoscordion Venenosum. Halk dilinde Death Camas yani Ölüm Camas'ı olarak bilinen bitkiyi diğer yenilebilir Camaslardan ayırmak için rengine bakmak gerekir. Krem rengi veya beyaz renge sahip olan bitkinin üç yaprağı üçte çanak yaprağı bulunur. Görüntüsü soğana benzer. Bitkinin tüm kısımları zehirlidir. İnsanlar ve hayvanlar için oldukça tehlikeli olan bitki vücut ağırlının %2 ila %6'sı kadar tüketilirse sonu ölümdür.

9. Düğün Çiçeği (Ranunculus Buttercup Flower)

9. Düğün Çiçeği (Ranunculus Buttercup Flower)

Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösteren bitki Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir ve koloniler halinde yayılır. Rengi altın sarısıdır. Beş taç yaprağa sahiptir. Bütün parçaları zehirli olan düğün çiçeğini çiftlik hayvanlar tarafından yenildiğinde zehirlenmelere yol açar. Çiçeğe elle temas edildiğinde ise deri iltihaplanmaları yaşanır. Düğün çiçeği kurutularak kullanıldığında tüm toksik etkisini kaybeder. Böylece güvenle kullanılabilir.

10. Dev Tavşancılotu (Giant Hogweed)

10. Dev Tavşancılotu (Giant Hogweed)

Güneybatı Asya’da Kara ve Hazar Denizi arasında uzanan Kafkas Dağları’nda yetişen Dev Tavşancılotunun beyaz çiçekleri ve kalın sapları vardır.  Bitkinin tamamı toksik bileşenler içerir. Yapraklar ve sapların içindeki furankumarinler adı verilen toksik özlere temas ettiğinizde fitofotodermatit adı verilen DNA’ya zararlı reaksiyon meydana gelir. Deri güneşle temas ettiğinde ciddi yanıklar ve kabarcıklar meydana gelir. Gözle temas ettiğinde ise geçici veya kalıcı körlüğe neden olabilir.

İlgini çekebilir. :)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın