onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bulundukları Her Ortama Canlılık Katan ve Edinmeniz Gereken 20 Bitki

etiket Bulundukları Her Ortama Canlılık Katan ve Edinmeniz Gereken 20 Bitki

CansinA
17.07.2021 - 10:30

Son zamanlarda gerçekten hepimiz çok fazla bunaldık, kendimizi bulabildiğimiz her fırsatta doğanın kucağına, yeşilliğe atıyoruz. Maalesef yeteri kadar zamanımız ve yeşil alanımız olmaması da biraz can sıkıcı olabiliyor. Evden çalışıyorsanız evinize, ofise gidiyorsanız ofisinize çiçek, bitki alarak biraz olsun yeşilliğe, doğaya özleminizi dindirmek mümkün. Hem bulunduğu ortama canlılık, hem de ilgilenirken; büyümesini izlerken ya da sadece bakarken ruhunuza bir dinginlik vereceğinden emin olduğum bitkiler için kendi baktığım ve sevdiğim çiçek / bitkilerden 20 adet öneri yaptım. Beraber bir göz atmaya ne dersiniz?   👇

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.'

'Bizi, onedio.vitrin Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Bambu

1. Bambu

Bambular güneş ışığını seven bitkilerdir. Bol güneş ışığı alan ya da yarı ışıklı bir alanda bakıldıklarında daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişip büyürler. Suda büyütecekseniz, 10 cm kadar su koymalı ve haftada bir kere suyunu değiştirmelisiniz. Bambular için yaptığım koleksiyon burada.

2. Sarmaşık

2. Sarmaşık

Sarmaşıklar çabuk büyüyen ve gelişen bitkilerden biridir. Bulunduğu ortamda sarabileceği bir yer varsa hızlı bir şekilde orayı istila ettiğini görmek sizi çok mutlu edecektir. Bütün bitkiler gibi sarmaşık da güneş ışığını sever ama direkt olarak kavurucu sıcakta olmamasına özen göstermelisiniz. Yaz aylarında en az haftada iki kere, kış aylarında ise bir kere toprağının tamamen nemlendiğinden emin olarak suladığınız takdirde sağlıklı bir sarmaşık elde edeceksiniz. Sarmaşıklar için hazırladığım koleksiyon burada.

3. Paşa kılıcı

3. Paşa kılıcı

Paşa kılıcı yetiştirmeyi biraz batıl bir inanış önerisiyle anlatacağım. Aldığınızda ya da diktiğinizde bir dilek dilerseniz (şayet bu dilek bir ev almaksa, 1m'ye ulaştığında alacağınıza inanılır.) ve bitkiniz sağlıklı bir şekilde gelişir ve tutar, solmazsa dileğinizin gerçekleşeceğine inanılıyor (bu dilekleri desteklemek için bitkinin çevresine mor bir cisim de koyanlar var.) bu inanışlar haricinde paşa kılıcının bulunduğu ortama pozitif bir enerji yaydığı da söylenmektedir. Bakımı kolay bir bitkidir ve suyu çok sevmez. Yazları haftada bir / iki, kışları ise iki haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Dikkat edilmesi gereken tek husus rüzgâr ve soğuktan korunmasıdır. Paşa kılıçları için yaptığım koleksiyon burada.

4. Aloe Vera

4. Aloe Vera

Aloe vera bakım ve kullanım açısından verimli bir bitkidir. Güneş ya da su (kaynar su dökülmesi) yanıklarından sonra sürüldüğünde cilt yanmasını, su toplamasını engeller. Cilt sorunlarına ve saça iyi gelme özelliğiyle de bilinmektedir. Suyu çok sevmeyen aloe verayı yazları haftada bir, kışları iki ayda bir sulayabilirsiniz. Yaprak üstünden değil, bitki dibinden direkt olarak topraktan sulamalısınız. Güneşi sever ancak direkt güneş altında bakılması önerilmez, güneş alan cam kenarları ya da belli zaman aralıklarında güneş alan bir ortamda bakılması tavsiye ediliyor. Aloe vera için oluşturduğum koleksiyon burada.

5. Deve tabanı

5. Deve tabanı

Geniş alanları seven dar alanda yetişmeyen bir bitki olan deve tabanının saksısı da geniş olmalıdır yoksa yetiştiremezsiniz. Havadar alanları sevmesine rağmen direkt güneş ışığına maruz kaldığı takdirde yapraklarında sararmalar meydana gelerek canlılığını yitirecektir. Soğuktan (15 derece altı deve tabanı için uygun değildir.) esintiden korumanız gerekir, saksısını olabildiğince az değiştirip geniş yapraklarında biriken tozu düzenli olarak almayı da unutmayınız. Torflu toprakta yetiştireceğiniz bu bitkiyi musluk suyunu belli bir süre dinlendirdikten sonra hep aynı ölçüyle sulamalısınız. Yazları (toprağı nemli değilse) her gün, kışın 1 / 2 gün sulamasınız ve saksı dibine biriken suyu düzenli olarak dökmeyi ihmal etmeyin bitkinizin kökünü çürütür, aman diyelim. Deve tabanı için oluşturduğum koleksiyon burada.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Antoryum

6. Antoryum

Bir kere çiçek açtığı zaman büyük bir heyecanla tekrar açmasını bekleyeceğinizin garantisini veriyorum çünkü o kadar güzel bir çiçek ki... Bir de kendi emeğinize açmasını sağladıysanız çok daha değerli oluyor. Biraz nazlı bir çiçek olan antoryum, güneş görmeden çiçek açmaz ama direkt maruz kaldığı güneş ışığı da ona zarar verir. Örneğin tül arkasına koyarak 4 saat civarı güneş ışı aldığında çiçeklenmeye uygun hale gelir. Esas olan filtrelenmiş güneş ışığı yani... Kireçsiz, oda sıcaklığında olan suyla toprağının nemi kaybolduğunda sulamanız yeterli olacaktır. Antoryum için yaptığım koleksiyon burada.

7. Kauçuk

7. Kauçuk

En önemli şey güneş ışığıdır, direkt olarak güneş ışığında kalması olumsuz etkiler ama güneş almadığı zaman da beslenemez ve yaprakları sararıp, çürür, yani yarı güneşli ya da filtrelermiş güneş ışığıyla beslenebilir. Yazları haftada bir veya iki kere, kışları bir kere sulamak yeterli olacaktır. Bulunduğu ortamın havasını da temizlediği bilinmektedir. Kauçuk için oluşturduğum koleksiyon burada.

8. Aşk merdiveni

8. Aşk merdiveni

Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda yaşayamayan aşk merdiveni oda sıcaklığında, ılık ortamlarda daha sağlıklı yetişir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekmekte ve ne çok susuz bırakmalı ne de saksısı ıslanacak kadar su vermelisiniz. Yani kısacası her şeyin aşırısından kaçınmanız gerekmekte, ayarında olmalı. Başka cisimlerle temas etmemesine de özen göstermelisiniz ki yaprakları zarar görmesin. Aynı güneş gibi soğuk ve rüzgardan da sakınmanız gerekmekte. Tüm bu zahmetlere değecek ve çok güzel bir görüntü sunacak, inanın bana! Aşk merdiveni için yaptığım koleksiyon burada.

9. Kaktüs

9. Kaktüs

Çöl bitkisi olmasından kaynaklı, suyu çok sevmez ve çok sulandığında çürür. Yine aynı sebepten ötürü güneş ışığına da çokça ihtiyaç duyar pencere, cam kenarları ve balkonlar yetiştirilmesi için uygun alanlardır. Kuru ve sıcak havaları sevdiği için nemli ortamlarda yaşayamaz ve çürümeye başlar (yani banyo ve mutfakta bulunmaması gerekiyor.) Soğuğu da sevmeyen kaktüsler suyu olduğu zaman belirli bir süre dayanabilirler ama siz yine de mümkün olduğunca soğukta bırakmayın. Kaktüsler için hazırladığım koleksiyon burada.

10. Sukulent

10. Sukulent

Son zamanlarda revaçta olan sukulentler, etli yapraklara sahiptir ve dikensiz kaktüs olarak bilinirler. Aynı kaktüsler gibi dayanıklı olmalarından dolayı da tercih edilirler ve kumlu toprakları severler. Suya çok ihtiyaç duymazlar çünkü kaktüsgillerden bir bitkidir ve bünyesinde su depolayabilir. 20 derece ve üstündeki sıcaklıklar onlar için birebirdir ve güneş ışığını çok severler onların büyümesi için gerekli ortam tam olarak bu! Sukulentler için oluşturduğum koleksiyon burada.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Orkide

11. Orkide

Fazla güneşi sevmeyen orkide güneşe çok maruz kaldığında solar ancak ışıklı alanları çok sever ve daha sağlıklı, canlı gözükür. 18-29 derece arasındaki sıcaklık yetişmeleri ve gelişmeleri için ideal olan aralıktır. Dinlenmiş musluk suyunu, yavaş bir şekilde direkt toprağına dökerek haftada 1 kere sulamanız yeterli olacaktır. Lif ve torf ile karıştırılmış toprak karışımı haricinde hiçbir toprakta yetişmez ve kökleri büyüdükçe saksısını da büyütmeniz gerekiyor ama kökleri de yaprakları gibi ışığa ihtiyaç duyduğu için şeffaf saksı olması çok önemli yoksa çiçeğimiz ölür... Orkide için hazırladığım koleksiyon burada.

12. Ortanca

12. Ortanca

Susuz kaldığında hemen yapraklarını ve çiçeklerini aşağı salan, boynunu büken su âşığı bir bitkidir ve sabah susuzluktan büktüğü boynunu öğlen bolca su vererek geri eski haline getirebilirsiniz. Balkon ve bahçede de yetiştirilebilen bir bitkidir ve iyi bakılırsa tomurcuk vererek büyür. Soğuğu sevmese de kısmen dayanıklı bir bitkidir ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın oda sıcaklığında bakmaya özen gösterin. Ortanca için yaptığım koleksiyon burada.

13. Siklamen

13. Siklamen

Biraz ayrımcılık olacak ama 20 öneri arasında en sevdiğim çiçek... Susuz kalmayı da güneşi de sevmez ancak bol ışıklı ortamı çok sever. Yaz sıcağını da hiç sevmez, serin ortamlarda bulunması gerekir çünkü çok sıcakta çiçeği söner, yaprakları düşer ve kısmen bizim gibi sıcakta baygınlık geçirir. Kendine gelmesi için yapraklarına su dökülmesi, püskürtülmesi gerekir. Çiçek açtığı zaman gözlerinizden kalpler çıkartacağından eminim, garantisini de veriyorum! Birkaç rengi olsa da benim favorim açık pembe... Siklamenler için yaptığım koleksiyon burada.

14. Sardunya

14. Sardunya

Güneşi, temiz havayı, suyu yani bitki yaşamı için gerekli olan temel faktörleri çok seven ve bakımı oldukça kolay olan sardunyalar, hemen hemen herkes tarafından zaten tercih ediliyor. Güneşe, soğuğa dayanıklı olmasıyla kolay kolay solduramayacağınız, öldüremeyeceğiniz bir bitkidir. Gölgede, güneşte olduğu zamandan daha az çiçek açar. Bazdı dönemlerde çiçekleri kuruyup solacak, korkmayın onları (sadece kuruyan kısımları, aman dikkat) kopartıp bol bol su verdiğinizde yeniden açacaktır. Nemli, ılık ve havadar olan yerlerde uzuuunca bir süre yaşayabilir. Havalar çok sıcak olmadıkça, çok su vermeyin gelişimini durdurabilir. Nemli bir toprağa sahip olduğu sürece kendi kendine yetişir. Sardunyalar için yaptığım koleksiyon burada.

15. Fesleğen

15. Fesleğen

Mutlaka güneş ışığı alan bir yerde yetiştirmelisiniz (cam kenarları, balkonlar gibi) ve çok fazla suyu sevmez ancak toprağının nemi gittiğinde (ki o da haftada bir kereye tekabül etmektedir.) sulamalısınız çünkü çok suda maalesef ki çürür... Daha da gürleşmesini isterseniz, 10 ila 15 cm'e ulaştığında uçlarından kesmeniz işe yarayacaktır. Fesleğenler için yaptığım koleksiyon burada.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Menekşe

16. Menekşe

Afrika menekşesi. 2/3 günde bir toprağı kurudukça sulanması gereken bitkilerden biridir ancak dikkat etmeniz gereken bir husus var ki; sulama yaparken yaprağına su getirmemelisiniz çünkü, yapraklarda kalan sular delinmesine sebep olur. Hem sulama hem de kök gelişimi için yayvan bir saksıda olması gerekiyor. Yaprakları yumuşadıysa şayet çok su verdiğiniz içindir ve sulamayı azaltmanızı öneriyorum. Menekşeler için yaptığım koleksiyon burada.

17. Begonya

17. Begonya

Begonya ışığı genel olarak sevse de en çok sabah güneşi iyi gelir. Sardunyayla benzerlik gösteren yapısı sadece tek farkları suyu çok sevmemesidir. Kökleri genel olarak çok büyümediği için küçük saksılarda yetiştirilmesi daha iyi olacaktır. Begonyalar için yaptığım koleksiyon burada.

18. Benjamin

18. Benjamin

Aydınlık mekanları sevse de direkt olarak güneş ışığına maruz kalmak istemeyen benjamin bitkisi aynı zamanda sürekli yerinin değiştirilmesinden de haz etmez. Aydınlık ama gölgede kalan ve rüzgarın, esintinin fazla olmadığı yerler idealdir. Toprağında tuz biriktiği için her yıl düzenli olarak toprağını değiştirmek yaprağının dökülmesini engelleyecektir. Yazları bolca sulayıp yapraklarına su püskürterek sağlıklı bir benjamin elde edebilirsiniz. Benjamin için yaptığım koleksiyon burada.

19. Kalanşo

19. Kalanşo

Funda ve bahçe toprağında çok güzel yetişen kalanşolara verdiğiniz suyun da bir iki gün dinlendirilmiş olması gerekmektedir. Kışları haftada bir, yazları iki kere olmak üzere sulanabilir ama yine en iyi sulama zamanını toprağının nemliliğine göre anlarsınız. Toprağı kurudukça su vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Sonbahar ve ilkbaharda çiçek açan kalanşo sıcaktan hoşlanmaz. Yazları bir süre çiçek açmaya ara verebilir telaşlanmayın, sıcaklardan ötürüdür, sulama ve serin tutmayla kendine gelecektir. Kalanşolar için yaptığım koleksiyon burada.

20. Guzmanya

20. Guzmanya

Doğrudan güneş ışığını sevmeyen guzmanya, diğer ışık kaynaklarından da yararlanabilir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcağı sevmeyen bitki aynı şekilde rüzgar, esinti gibi durumlardan da etkilenir ve bu durum köklerine, yapraklarına zarar verir. Yılda bir kere vitamin ve mineral desteği vermeniz ve 2 (maksimum 3) yılda bir mayıs ayında saksı değişimi yapılmalıdır. Kış aylarında soğuktan ötürü az sulanması gerekirken, yazlarda ise sıcakla birlikte sulama arttırılmalıdır ve su toprağın her yerine eşit ulaşmalıdır. Guzmanya için yaptığım koleksiyon burada.

Sizin favoriniz hangisi? Yorumlarda konuşalım!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
65
52
12
8
7
3
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın