Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Alerjiden uzak tutacak öneriler
Alerjiden uzak tutacak öneriler
Alerjik çocuk sayısı hızla artıyor. Biz de, bebeğinizi alerjiden uzak tutacak önerileri derledik. Bu yazımızda; evinizdeki tozdan çiçek polenlerine kadar hangi alerjenlere karşı hangi önlemleri almanız gerektiğini bulacaksınız.
Her 10 çocuktan birinin alerjik bünyeli olduğunu biliyor muydunuz? Eğer anne ya da babanın birinde alerjik bir sorun yaşanıyorsa, çocuğun alerjik olma ihtimali yüzde 25'e çıkıyor. Hemen hatırlatalım; normalde genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde zararlı olmayan bazı maddelere karşı vücudun aşırı reaksiyon göstermesi olarak açıklanan alerjiden yüzde yüz korunmak mümkün değil ama bazı önlemlerle etkileri hafifletilebiliyor. Alerjik sorunlar yaşa göre de değişebiliyor. Örneğin, ilk aylarda görülen, bebeklik egzaması. 0-2 yaş döneminde ise daha çok besin alerjilerine rastlanıyor. Genellikle süt ya da yumurtaya alerjik reaksiyon gösteriyorlar. Ama 5 yaş sonrasında polenler, ev tozlan listenin başına geçiyor... Bu yaşlarda daha sık, alerjik nezleye rastlanıyor. Doğumdan itibaren çocukluk döneminde hangi önlemleri alabileceğinizi Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'a sorduk. İşte dikkat etmeniz gerekenler...
Egzamadan korumak için
Bebeklik egzaması ya da atopik dermatit ilk 3- ile 5 ay arasında görülen bir ciltte beliren bir alerjik reaksiyon. Kızarma ve çatlama şeklinde önce yüzünde beliriyor sonra kollara ve bacaklara yayılıyor. Kaşıntıya da neden olması bebeği oldukça rahatsız ediyor.
Anti-alerjik ürün kullanın: Birçok maddenin alerjik olması anti-alerjik ürünlerin ortaya çıkmasını sağladı. Artık mağazalarda anti alerjik yatak, yastık, nevresim takımları bulabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin bakımını yapacağınız şampuanından kremine kadar bütün ürünlerin anti-alerjik olmasına dikkat edin.
Cildini nemli tutun: Kum cilt egzamayı tetikler. Bebeğinizi gün içinde en az bir kez, banyodan sonra mutlaka bu bebeklere özel üretilmiş kremlerle nemlendirin.
Pamuklu giysiler giydirin: bebeğin cildinin hava alması önemli. O yüzden nemlendirmeyen, hava almasını sağlayacak yüzde yüz pamuklu giysiler tercih edin.
Hava nemlendirisi kullanın: Bebeğinizin hem solunum yollarını hem de cildindeki nemi koruyacak unsurlardan biri odanın içindeki havanın nemli olmasıdır. Kaloriferli evlerde Oturuyorsanız, havanın nem kaybedeceğini düşünerek, mutlaka nemlendirici makineler bulundurun.
Besin alerjisinden korumak için
Bebeğinizin ilk 2 yılında, besin alerjisi görülebilir.
İnek sütü vermeyin: Çok nadir olsa da anne sütü alerjisi görülebilir ancak inek sütü 0-1 yıl içinde verilirse önemli bir alerjenik tepkiye neden olabiliyor. O yüzden inek sütünü 1 yaşından sonra kullanmalısınız.
Yumurtayı kontrollü verin: Ek gıdaya geçtikten sonra yumurta alerjisi de sık görülen bir durum. O nedenle yumurtaya başlarken öncelikle yumurtanın 1/8'ini yedirmeli, bebeğinizi gözlemeli, eğer kızarıklık, döküntü gibi belirtilere vermiyorsa, arttırarak devam etmelisiniz.
Hazır gıdalardan uzak durun: çikolata, tatlı, içinde katkı maddesi bulunan hazır gıdaların alerjiye neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.
Polen alerjisinden korumak için
Polen, baharda çiçeklerin rüzgarla birlikte yayılan tozlarına verilen isim. Eğer çocuğunuzda polen alerjisi varsa şu önlemleri alabilirsiniz:
Sabah erken saatte dışarı çıkmayın: Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışın. Eğer çıkmak durumundaysanız maske takın. Dışarıda oynatmayın.
Filitreli havalandırma kullanın: Evde yada arabayken, havadaki polenleri süzecek filtreli havalandırma kullanmaya özen gösterin. Bu özel havalandırma cihazları; rahatlıkla bir odanın havasında bulunan hayvan tüyleri, ev tozu akarı, polen, mantar spora, bakteri, sigara dumanı, atık gazlar, hava kirliği gibi alerjen maddeleri yüzde 90 oranında azaltabilir.
Giysilerini başka odada çıkarın: Polenler giysilere yapışır. Giysilerini yattığı odada çıkarmayın.
Sık temizlik yapın: Polenler; yatsak, battaniye gibi örtülere rahatlıkla sinerler. 60 derecedeki yıkama suyu, mikroskopik akarları öldürür ve alerjenleri temizler.
Toz alerjisinden korumak için
Tozun içinde bulunan ve havaya karışan akarlar, solundukça alerjik reaksiyona yol açarlar. Evinizde alacağınız bir dizi önlem, bu sorunu hafifletmede işinize yarar.
Akara karşı ürünler seçin: Akarlar özellikle nemli ve sıcak ortamlarda ürer. En yoğun bulundukları yerler ise; yatak, yastık, çarşaf ve yorgandır. Bu nedenle bebeğiniz daha doğmadan önce yatağı akarların barınamayacağı bir yer haline getirmenizde yarar var. Bebeğiniz için yeni bir yatak kullanmakla işe başlayın. Ayrıca FullCare anti toz akarı yatak ve kılıflar kullanın. Ancak ürünün üstündeki anti alerjik yazısı sizi yanıltmasın. Bu, ürünün anti alerjik olduğunu gösterir, akardan koruduğunu göstermez. Ürünü alırken doktora danışın.
Filitreli havalandırma kullanın: Evde havadaki alerjenleri süzecek filtreli havalandırana cihazı kullanın. Bu özel cihazlar; rahatlıkla bir odanın havasında bulunan hayvan tüyleri, ev tozu akarı, polen, mantar spora, bakteri, sigara dumanı, atık gazlar, hava kirliği gibi alerjen maddeleri yüzde 90 oranında azaltabilir.
Elektrik süpürgesine dikkat edin: Akarların barınmaması için odasında sık temizlik yapın. Mümkünse evi ve odasını, gözle görünmeyen akarları ve mite’ları temizleyebilecek özel süpürgeler de kullanabilirsiniz. Normal elektrikli süpürgeler, alerjenleri toz torbasında tutamazken, özel filtreleri olan süpürgelerin tutması mümkün.
Çok katlı perde kullanmayın: Bebek odasını dekora ederken mutlaka şirin ve güzel olması için halı ve perde de kullanacaksınız. Ama uzmanlar, içinde toz tutabilecek kat kat kumaşlardan yapılmış perdeleri önermiyorlar. Eğer bunları kullanmak istiyorsanız, sık yıkanabilenlerini seçin.
Halı, halıfleks, duvar kağıdından uzakla durun: Toz tutabilecek ve sık silinmesi zor olan bu eşyaları kullanmamanızda yarar var.
Yatak takımını sık yıkayın: Yatak çarşafını, yastık kılıfını haftada 2 kez değiştirin ve 60 derecede yıkayın. Sıcak su, mikroskopik akarları öldürür ve alerjenleri temizler.
Pelüş oyuncakları dondurun: Bebeğinize yıkanabilen pelüş oyuncaklar alın. Eğer 60 derecede yıkanmıyorlarsa, buzdolabının dondurucu kısmında 24 saat bekletin. Böylece akarlardan korunmuş kurtulursunuz.
Evcil hayvana dikkat!: Evde hayvan besliyorsanız, dikkat! Çünkü hayvanların tüyleri, salya ve göz sıvılarından oluşan mikroskobik protein parçacıkları tozlarla birleşerek solunum yollarına ulaşıyor. Eğer bebek eğilimliyse, alerjik reaksiyona neden oluyor. Ancak hayvanı evden uzaklaştırmak yerine; bebeğin odasına sokmamak, temas ettirmemek gibi önlemler alabilirsiniz. Ayrıca hayvanınızı, özel geliştirilmiş temizlik ürünleri kullanarak haftada 2 kez yıkamanızda yarar var.
Sigara içmeyin: Ne hamilelik döneminde ne de sonradan evde sigara içmeyin. Aksi durumda pasif içici konumuna geçen bebeğinizin ciğerleri kötü etkileniyor ve alerji oluşma riski yükseliyor. Bu bebeklerin, sigara içilmeyen evlerdeki akranlarına göre alerjiye yakalanma oranı, 2-5 kat artıyor.
Yorum Yazın