Görüş Bildir
Haberler
AKM’deki ‘İşgal’ Belgeli

AKM’deki ‘İşgal’ Belgeli

ATKN
23.03.2015 - 11:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Üstün Akmen, Atatürk Kültür Merkezi’ne ait alanın Gezi Pastanesi’nce işgal edildiği konusunda ısrarlı.

Cumhuriyet'ten Ceren Çıplak'ın haberine göre Atatürk Kültür Merkezi’ne ait alanın Gezi Pastanesi tarafından işgal edildiği iddiaları üzerine başlayan tartışma büyüyor. “Tek santimetrekarelik taşma söz konusu değil” diyen pastanenin sahibi Hakan Kıran’a, iddiaları gündeme getiren eski Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen, “Doğru! Taşma tek santimetrekarelik değil, parsel parsel” yanıtını verdi.

Cumhuriyet'te 14 Mart’ta yayımlanan “AKM’nin Orada Ne Oluyor” başlıklı haberde AKM’nin kullanım alanı içersinde olan yeşil alanda Gezi Pastanesi tarafından onarım adı altında inşaat faaliyetleri yürütüldüğü belirtiliyordu. Gezi Pastanesi’nin sahibi, mimar Hakan Kıran’ın “İddia gerçekdışı” açıklaması üzerine, Üstün Akmen’in görüşüne yeniden başvurduk. Akmen, Kıran’ın “AKM’nin bahçesine tek santimetrekarelik taşma söz konusu değildir” sözüne karşılık “Doğru! Taşma tek santimetrekarelik değil, parsel parsel” yanıtını verdi.

Ufak ufak gidiyor

Gezi Pastanesi’nin AKM’nin alanına girerek genişlemesini “Tamamını yok edemediler, AKM’yi ufak ufak elden çıkarıyorlar” diye yorumlayan Akmen, Kıran’ın yapılan işlerin yasal olduğu imajını yaratmak istediğini belirtti. Akmen, “Ben Gezi Pastanesi yetkilisinin, bulunduğu bina maliklerinden izin alarak ve belediyeye ecrimisil ödeyerek sadece kendi binasının önünde tadilat yapabileceğini, AKM’ye ait parsellerin önüne onların yolunu kesen, çıkışlarını engelleyen, görünümlerini ortadan kaldıran bir uygulama yapamayacağını söylüyorum” dedi.

Kıran’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yakını olduğunu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkiler içinde bulunduğunu öne süren Akmen, “Kıran, AKM’ye ait olan parsellere ilişkin mülkiyet belgelerinden bahsetmemiş. 750 ada 30 parselin Hazine adına kayıtlı olduğunu, yani AKM’ye ait bulunduğunu Tapu ve Kadastro İdaresi ile Milli Emlak Müdürlükleri’nden kendisi bizzat öğrenebilir. Kesin konuşuyorum: Taksim’de yaratılan bu yeşil alanın önünü kapatmaya hiç kimsenin hakkı yok. Buralar kentsel sit alanıdır. Yeniden iddia ediyorum: Yapılan bu uygulamalarla ilgili Koruma Kurulu’ndan izin alınmamıştır” dedi.

Müdahale edin

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu göreve davet eden Akmen, AKM Müdürü ve Kültür Bakanı’nın duruma derhal müdahalede bulunması gerektiğini vurguladı. Akmen, Milli Emlak Müdürü Bedri Duman imzalı 750 ada 30 parselin Hazine’ye ait olduğunu gösterir yazıyı da kanıt olarak gösterdi.

Mimarlar Odası: Kabul edilemez

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, 21. yüzyıl Türkiye’sinde, yargı kararlarına rağmen kaçak saraylar dikildiğine dikkat çekti. Yılmaztürk şunları söyledi: “2863 Sayılı Koruma Mevzuatı’nın koruması altında bulunan ve 1. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli bir yapının, parselinin bitişiğinde dahi bir inşaat faaliyeti söz konusu ise 2863 Sayılı Koruma Mevzuatı uyarınca ilgili koruma kurulundan izin alınması gerekir. Kısaca işgal suçtur, buna göz yuman tüm yetkililer bu suça ortaktır. AKM’de sürmekte olan bu işgali kabul etmiyoruz. AKM, 7 yıldır kapalıdır. AKM sanata kapalıdır. AKM artık sanata ve insana açılsın istiyoruz. Gezi Pastanesi yetkilileri de derhal işgalden vazgeçsinler!”

Bu cesareti kimden alıyorlar

Mimar Korhan Gümüş, yurttaşın evine çivi çakmasına bile izin verilmezken 1. grup tescilli eser olan AKM’nin önüne gecekondu inşaat yapılabildiğini söyledi. Gümüş, “Açık haliyle, AKM’nin önünde işgal ettiği yer, bu kişi için bulunmaz bir nimetti. Sormak lazım: Beyoğlu’nda esnafın kapısının önündeki iki masaya bile karışırlarken, kendi önünde olmayıp AKM’nin önüne uzanan bir kamu alanında başka kime bu fırsatı tanırlar? Ama bununla yetinmeyip daha fazlasını istiyor. Kimden alıyor bu cesareti?”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0