Aile Hekimleri Grevde!
Sağlık Bakanlığı'nın hafta sonu nöbet ısrarına karşı çıkan aile hekimlerinin 3 gün sürecek iş bırakma eylemleri dün başladı.
Bakanlık ne diyor?
Sağlık Bakanlığı, 9 Nisan 2014 tarihinde bir genelge yayınlayarak aile hekimlerine Cumartesi günleri 8 saat nöbet tutma yükümlülüğü getirdi. 3 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama çerçevesinde valiliklere bağlı İl Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından 'nöbet' çizelgeleri hazırlandı. Ancak başta İstanbul olmak üzere Türkiye ’nin birçok yerinde görev yapan hekimler genelgeye uymayarak nöbet tutmayı reddedince İl Halk Sağlığı Müdürlükleri cumartesi günleri nöbet tutmayan binlerce aile hekimine, ‘Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ çerçevesinde kurum içi soruşturma açtı.
Bakanlık ceza puanını az buldu
Yönetmelik gereği mazeretsiz nöbete gitmeyen hekimlere verilen 5 ceza puanını az gören sağlık Bakanlığı, 16 Nisan 2015 tarihinde yönetmelikte bir değişiklik yaparak ceza puanını 5’ten 20’ye çıkardı.
Hekimlerin talepleri neler?
Aile hekimleri, hafta sonu için getirilen nöbet uygulaması ile nöbete uymayan hekimlere kesilen cezaları protesto etmek amacıyla 20, 21 ve 22 Mayıs’ta iş bırakma grevi yapıyor.
Grevin bugüne kadar yürütülen en uzun süreli sağlık grevi olduğunu söyleyen Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Fethi Bozçalı hafta sonu nöbet uygulamasını şöyle eleştirdi:
- 'Ağır çalışma yükümlülükleri getirildi'
“Türkiye genelinde 23 bini aile hekimi olmak üzere toplam 70 bin birinci basamak sağlık personeli bulunuyor. Zaten gereğinden fazla çalışan aile hekimlerine hafta sonu nöbeti ile ağır çalışma yükümlülükleri getirildi.
Nöbet tutmayan hekimlerimize kurum içi soruşturma açıldı. Bir aile hekimi olarak hafta sonları nöbet tutmadığım için bana 8 kez soruşturma açıldı. Bütün soruşturmalar için tek tek savunma verdim.
- 'Hakkında soruşturma açılan binlerce hekim bulunuyor'
Eğer savunmalarım kabul edilmezse aldığım ceza puanından dolayı sözleşmem feshedilebilir. Benim gibi hakkında soruşturma açılan binlerce hekim bulunuyor. Bu hekimler aldıkları ceza puanından dolayı işsiz kalabilir. Hafta sonu nöbet tutmadığımız takdirde alacağımız ceza puanıyla bizi işten atmakla tehdit ediyorlar. Biz aile hekimleri olarak zaten hafta içi muayene, aşı ve evde sağlık hizmeti vererek görevimizi tamamlıyoruz. Hafta sonu nöbet uygulanmasının kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu nedenle üç günlük sağlık grevi yapıyoruz.”
- 'Az sayıda insan gücüyle angarya işler'
Sağlık meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenleyen Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın ise şunları söylemişti:
'Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2015 tarihinden beri Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarını hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak cumartesi günleri 'nöbet' adı altında 8 saat fazla çalıştırmaya; toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) çalışanları ise cumartesi günleri ASM'leri zorla denetleterek, az sayıdaki insan gücüyle onlarca görev, sorumluluk, angarya işler yükleyerek çalıştırmaya zorlamaktadır.
ASM’de çalışan aile hekimi, hemşire, ebe, sağlık memuru ve diğer sağlık çalışanlarının çoğu, kendilerine haksızca, hukuksuzca dayatılan cumartesi günleri fazladan çalışmaya karşı haklarını korumak için cumartesi günleri ASM’lerini açmayarak 5 aydır başarılı bir direniş sergilemektedirler.
Sağlık Bakanlığı, 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği yayınlamıştır. Bu yönetmelik değişikliğiyle cumartesi günleri direniş yapan sağlık çalışanlarına verilen ceza puanları 4 kat artırılmış, hakkını arayan çalışanları anında işten atma tehdidi hayata geçirilmiştir.
- 'Aile hekimleri 2 yıldır seslerini duyurmaya çalışıyor'
Mevcut Aile Hekimliği Yasası ve buna bağlı yayınlanan yönetmeliklere dayanılarak uygulanan ağır çalışma koşulları ve baskıcı tutum karşısında, çalışanların aile sağlığı merkezlerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışmaya dayanacak hali kalmamıştır. ASM ve TSM çalışanları, kendilerine dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı yaklaşık 2 yıldır seslerini soluklarını çıkarmaya çalışmaktadırlar. Ancak maalesef birinci basamak çalışanlarının haklı feryadına Sağlık Bakanlığı’mızın yanıtı hep tehdit ve sopa olmuştur.'
'Katılım yüzde 5'i geçmez'
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, birinci basamakta üç gün sürecek iş bırakma eylemi hakkında konuştu. Müezzinoğlu, “Eyleme katılım oranı yüzde 5’i geçmeyecektir” dedi. Aile hekimlerinin yüzde 80’inin eylemin içinde yer almayacağını bildiğini belirten Dr. Müezzinoğlu, “Millete hizmet etmekten kaçanlar, gelecekle ilgili dergi olmayanlar toplumun huzurunu bozmak için eylem kararı alıyorlar. İş bırakma eylemine katılım yüzde 3’ü, 5’i geçmeyecektir. Eylemi düzenleyenler ideolojik duruşlu” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, geçtiğimiz günlerde hedeflerinin 2017 sonu itibariyle 30 bin aile hekimine çıkmak olduğunu belirterek, şunları söylemişti: 'Bu rakamı yakaladığımızda Cumartesi ve Pazar günleri de vatandaşımız bağlı bulunduğu aile hekimlerini bulsun istiyoruz. Türk Tabipler Birliği ne istiyor? Hekimler memur olsun istiyor. Sabah 08.00 öğleden sonra 16.00, hadi Allah'a ısmarladık. Peki, sağlık böyle bir şey mi? Dolayısıyla derdi vatandaş olmayan derdi millete hizmet olmayan bir anlayışa bu ülkede artık prim yok.'
Kaynak: Cumhuriyet, Milliyet, HaberTürk, Cumhuriyet, İHA ve Onedio