onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
ABD'li Senatörlerden Trump'a Mektup: Cemal Kaşıkçı İçin Yaptırım Talebi ve 'Magnitsky Yasası' Çağrısı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

ABD'li Senatörlerden Trump'a Mektup: Cemal Kaşıkçı İçin Yaptırım Talebi ve 'Magnitsky Yasası' Çağrısı

FreiGeist
11.10.2018 - 09:46 Son Güncelleme: 11.10.2018 - 16:34

ABD Senatosu'ndan ABD Başkanı Donald Trump'a gönderilen mektupta, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının 'Magnitsky Yasası' kapsamında soruşturulması talep edildi. 

Detaylara bakalım... 

22 ABD'li senatörün gönderdiği mektupta "İhlalde rolü olan kişilere yönelik yaptırım uygulama konusunda karar vermenizi talep ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

22 ABD'li senatörün gönderdiği mektupta "İhlalde rolü olan kişilere yönelik yaptırım uygulama konusunda karar vermenizi talep ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

AA'nın aktardığı bilgiye göre, Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul dışında tüm komite üyelerinin imzaladığı mektupta, 'Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası kapsamında Sayın Kaşıkçı'ya ilişkin herhangi bir ihlalde rolü olan yabancı kişilere yönelik yaptırım uygulama konusunda karar vermenizi talep ediyoruz' ifadesi kullanıldı.

Peki Magnitsky Yasası nedir?

Peki Magnitsky Yasası nedir?

Magnitsky Yasası, Dışilişkiler Komitesi'nden talep gelmesi durumunda ABD Başkanı'nın 'ifade özgürlüğü hakkını kullanan bir kişiye yönelik yasa dışı infaz, işkence ve diğer ağır insan hakları ihlallerini' soruşturma şartı getiriyor.

Kongrenin 2016'da yaptığı düzenlemeyle söz konusu yasa, ABD yönetiminin dünyanın herhangi bir ülkesindeki insan hakları ihlalleri kapsamında ilgili kişi ve kurumlara yaptırım kararı alabilmesine imkan tanıyacak şekilde genişletilmişti.

Trump'ın yaptırım konusunda karar vermek için 120 günü var.

Trump'ın yaptırım konusunda karar vermek için 120 günü var.

Yasaya göre ABD Başkanının, komitenin talebinden itibaren 120 gün içinde söz konusu taleple ilgili bulguları içeren rapor ve varsa insan hakları ihlallerine karışmış yabancı kişi veya kişilere yönelik yaptırım kararını açıklama zorunluluğu bulunuyor.

Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'nin, 2009 yılında Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.

Bu kapsamda 2012'de ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırım getirmişti.

Washington Post gazetesinde köşe yazıları yazan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim tarihinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girmiş ve sonrasında kendisinden haber alınamamıştı.

Reuters haber ajansı, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluğunda öldürüldüğünün değerlendirildiğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan'ın Ankara büyükelçisi, kayıp gazeteci Kaşıkçı ile alakalı olarak iki defa Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Kaşıkçı hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Başkonsolosluk yetkilileri 'buradan çıktı' demekle kendini kurtaramaz' demişti.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
8
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berçem Keleş

Hala aklım almıyor, başka bir ülkeden gelen 15 kişilik tam donanımlı ekip, elini kolunu sallaya sallaya konsolosluğa giriyor, adamı ortadan kaldırıyor ya da ... Devamını Gör

Berçem Keleş

Tamamen saçmalıktan ibaret söylediklerin. Böyle bir şey var mı arkadaşım ? Hadi yiyorsa ABD deki herhangi bir büyükelçilikte böyle bir cinayet işlensin bakal... Devamını Gör

Huf Hufington

Turuncu palyaconun da umurundaydi.

Mert Öztürk

Yine neler dönüyor acaba