Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
3. Köprü Ücreti Sofraya Uzandı: Gıdadan Mobilyaya Pek Çok Ürüne Zam
Anadolu'dan gelen ve 26. Ağustos'ta açılışı yapılan 3. köprüden geçerek İstanbul'a ulaşan nakliyeciler, köprü ücretleri sebebiyle taşıma masraflarına zam yaptı. Fiyat artışları, meyve-sebzeden damacana su ve mobilyaya kadar pek çok ürüne yansıdı...
Sabah'tan Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre katedilen mesafenin artması ve geçiş ücretinin katlanması sonrası nakliye firmaları mevcut mesafe ücretlerine zam yaptı.
Maliyetleri minimum 300 lira artan firmalarda en kısa mesafe ücreti yüzde 10-20 arasında zamlandı. Durum, sofraya da yansıdı...
'2 gün önce 9.75 olan 19 litrelik damacana su 10.40 TL oldu'
Bir su firmasının yetkilisi, '2 gün önce 9.75 olan 19 litrelik damacana su 10.40 TL oldu. Firmadan bize aktarılan bilgiye göre köprü geçiş ücretlerinin yüksek olması nedeniyle damacana başına 0.60 kuruşluk zam yapıldı' diye konuştu.
'Bin 500 liraya gelen araç bugün 3. köprü nedeniyle bin 800 liraya geliyorsa...'
Artışlar meyve ve sebzeye de yansıdı.
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncuları ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, 'Antalya'dan İstanbul Hali'nin kapısına bin 500 liraya gelen araç bugün 3. köprü nedeniyle bin 800 liraya geliyorsa bu durumu ürüne yansıtmak zorundayım' dedi ve şöyle devam etti:
'Artan mazot da olsa, köprü de olsa yol da olsa değişmez. Bu fiyat artışı ürüne yansır.'
Er, bu durumun market rafında da zam olarak yansımasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
3. köprü ücretlerini yansıtanlardan biri de mobilyacılar...
Anadolu yakasında satış yapan mobilyacılar da nakliyeden kaynaklanan 300 liralık ücreti ürünlere yansıtmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Sancaktepe'de mobilyacılık yapan Hakan Ayas, hem uzayan yol hem de geçiş ücretinin yüksekliği nedeniyle mobilya nakliye ve taşıma maliyetlerinin arttığını, bunu da ürüne yüzde 10 olarak yansıttıklarını söyledi.
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, özellikle nakliye firmalarının mobilya firmalarından artan maliyetlerini talep ettiklerini mobilyacıların da bu yüzden sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kaldığını söylüyor.
'Bazı firmalar zam yaptı bazılarıysa direniyor. Nakliye firmaları fiyatları yüzde 10-15 arası artırmak istiyor' diyen Güleç, görüşmelerin sürdüğünü ama zam gelmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.
Lojistik maliyetlerinin sofrayı da etkileyebileceği uyarısı yapılmıştı
Tüm otobüs, kamyon ve TIR trafiği için diğer iki köprünün yasaklanarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün zorunlu kılınmasının, geçiş maliyetlerini artıracağı ve bunun neticesinde de fiyat artışlarının meydana gelebileceği belirtilmişti.
Ağır vasıta araçlar daha öncesinde diğer iki köprüden en düşük 6 TL, en yüksek 15 TL ödeyerek geçip dönerken, şimdi kabaca iki katı ücret ödemek zorundalar.
Ayrıca bir diğer sorun da şu: Anadolu’dan ya da Gebze gibi lojistik noktalarından gelen ağır taşıtlar hem gidişte, hem de dönüşte ödeme yapmak zorunda kalıyor.
Yorum Yazın
vergi vererek yaptığımız köprüden geçerken neden ücret ödüyoruz?
Hala buraya bir çomar gelip de "nankörler, hastane kuyruğu yok en azından" diye havlarsa ben de gelip yumruğu ağzına vurduğum gibi kırarım. Ahmaklığın da bir... Devamını Gör
nankörler, hastane kuyruğu yok en azından
Götünüze girsin o zamlar, köprüler, yollar akapeliler. Godumunun asfalt yalayıcıları. Bi tanede murat yavşağı var ya onedio da özellikle onun götüne girsin.
murat nedense 15 Temmuz'dan sonra bi yumuşadı artık atarlı giderli konuşmuyor Laikliği falan savunuyor :D arada bir iki yorumunu gördüm de