256 Yıl Yaşadığı İddia Edilen, Mucizevî Bir Çinli Adam: Li Ching-Yuen
İçinde yaşadığımız çağda, ortalama ömür 70 ile 85 yıl arasında değişiyor. Geçmiş yaşam sürelerine oranla, bu epeyce artmış bir ortalama yaşam beklentisi. İnsanların gelecekte ortalama olarak 100 ve üzeri süre yaşayabileceği düşünülüyor. Ancak henüz o noktadan uzaktayız.
Peki bir insanın 200 yıldan fazla yaşamış olabileceği ihtimali hakkında ne düşünürsünüz; hem de geçmişte? Gerçekten insanlar bu kadar uzun yaşayabilir mi?
Öyleyse 256 yıl yaşadığı iddia edilen Çinli Li Ching-Yuen'in hikâyesine göz atmaya ne dersiniz?
1930’da New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede Chengdu Üniversitesi’nden profesör Wu Chung-chieh, Çin İmparatorluk kayıtlarında 1827 yılında 150. yaş gününü kutlayan Li Ching-Yuen isimli bir adamın bilgilerine ulaştığını iddia etti.
Üstelik iddiaya göre, 1877 yılında Li Ching-Yuen'in 200. yaş gününü ulaştığını gösteren belgelere de ulaşıldı.
Kendisi hakkında söylenenlere göre Li Ching Yuen 10 yaşında aktarlığa ve şifacılığa başladı.
Yaşadığı bölgedeki efsanelere göre, Li çocukluğunda okuma yazma öğrenmişti ve henüz 10 yaşındayken Kansu, Shansi, Tibet, Annam, Siam ve Mançurya’yı bitki toplamak adına gezdi.
Neredeyse 40 yıl boyunca reishi mantarı, kurt üzümü, yabani ginseng, he shoo wu, gotu kola ve pirinç şarabı gibi bitkilerden oluşan bir beslenme biçimiyle yaşamını sürdürdü.
1749 yılında, 71 yaşındayken Çin ordusuna dövüş sanatı eğitmeni olarak katıldı.
Yine söylenenlere göre 23 evlilik yapan ve 200’ün üzerinde çocuk sahibi olan Li, etrafında da çok sevilen, saygı duyulan biriymiş.
Li’nin öğrencilerinden birinin iddiasına göre, Li bir keresinde kendisine Qigong (Çigong) egzersizlerini ve insan ömrünü normal sınırların çok ötesine taşımayı sağlayan yöntemlerini öğreten tam 500 yaşında bir adamla tanışmış.
Li’nin diğer önemli sırrı da iç huzurunu nefes teknikleriyle korumakmış. Hatta kendisi de asıl önemli olanın bu huzurlu ruh hâli olduğunu belirtiyormuş.
Li’ye uzun yaşaması ile ilgili düşüncesi sorulduğunda ise cevabı şöyle oluyormuş: “Kalbinizi huzurlu tutun, bir kaplumbağa gibi oturup, bir güvercin gibi hayat dolu yürüyün ve bir köpek gibi uyuyun.”
Li, Çin'in Szechuan eyaletinde 6 Mayıs 1933 tarihinde vefat etmiştir. Ölüm döşeğinde son sözleri “Bu dünyada yapmam gereken her şeyi yaptım.” olmuş.
Onun bu huzur içinde söylediği son sözleri, uzun ve sağlıklı bir ömrün en büyük sırlarından birine işaret ediyor olabilir mi?
Li'yi bir kenara koysak dahi, bu dünyadaki bazı insanların 8-5 mesai yaparak dirseklerini çürütmediğini, ev-araba kredisinin yarattığı borç yükünün stresiyle uğraşmadıklarını, büyük şehirlerin kirli havasını solumadıklarını ve düzenli olarak spor yaptıklarını göz önünde bulundurmak gerekiyor.
İşlenmiş ürünlerden, genetiği değiştirilmiş yiyeceklerden, un ve şekerden, üzerine tarım ilaçları sıkılmış sebze ve meyvelerden de uzak duruyorlar...👏👏👏
Yağlı et, bol şekerli, tatlı ve genetiğiyle oynanmış ürünler tüketmiyorlar. Antibiyotik almıyorlar. Günümüz insanının yemeye doyamadığı hızlı yiyeceklerden ve abur cuburlardan uzak duruyorlar.
Bununla da yetinmeyip organlarımız ve bağışıklık sistemimiz için ilaç niteliğinde olan sağlıklı yiyecekler ve şifalı bitkilerle besleniyorlar.
Bu insanlar doğa ile iç içe yaşıyor; zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığımızı geliştirdiği yönünde görüşler bulunan nefes tekniklerini uyguluyorlar.
Sade ve basitçe yaşıyorlar; düzenli uyuyup, doğada güneş ışıkları altında epey zaman geçiriyorlar.
Biz bir hafta tatil yapıp güneşlendiğimizde, hemen kendimizi yenilenmiş hissediyoruz. Bunu zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklıyken yaptığınızı, hatta böyle yaşadığınızı hayal edin lütfen...😍
Li hakkında bu anlatılanlar bir efsane olabilir. Yine de dengeli beslendiğimizde ve huzurlu biçimde yaşadığımızda çok daha uzun ve sağlıklı bir ömür süreceğimize benim kuşkum yok açıkçası...
Sağlıcakla kalın! 🌈
Sizce Li Ching-Yuen bu kadar yaşamış olabilir mi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bi de yapmam gereken her şeyi yaptım demiş lan ben o kadar yaşasam başkalarının yapması gerekenleri de yaparım
"Li, yaşamının ilk yüzyılında...." Hayatımın ilk yüzyılında.. ile başlayan cümleler kurmak kaç insana nasip olur ki dünyada?
hadi kalkın o topraklara göç edelim .. zaten yaşanacak bi şeyi kalmadı istanbul'un eski adamlar niye çok yaşıyo ? ve şimdi ki nesil neden hep kanserden ölüyo... Devamını Gör