20. Yüzyılda Anadolu Topraklarında Yetişen Osmanlı Döneminin Önemli Tıp Kadınları
20. Yüzyılda Anadolu Topraklarında Yetişen Osmanlı Döneminin Önemli Tıp Kadınları
2. Meşrutiyet ile birlikte hızlanan modernleşme hareketleri kadınların toplumun aktif bir parçası olup olmadığını tartışırken, aynı toplumda yaşayan Ermeni, Musevi, Rum cemaatinin kızları yurtdışında tahsile başlamış ve özellikle de toplumun en fazla ihtiyaç duyduğu tıp, eczacılık, hemşirelik gibi meslek dallarında diplomalarını alarak ülkelerine dönmüşlerdir. Bu çalışma Osmanlı tebaasından Dr. Zaruhi Serope Kavalcıyan, Dr. Ophelia A. Nargararyan ve Dr. Amelia Frisch'in tıp alanında eğitim almak amacıyla yaşadıkları süreci, aldıkları eğitimi ve ülkelerine döndüklerinde her tıp eğitimi almış Osmanlı erkeğinin sahip olduğu hakları kullanmak adına gösterdikleri çabayı gözler önüne sermeye çalışmaktadır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Osmanlı Devleti'nin ilk kadın hekimi Dr. Zaruhi Serope Kavalcıyan
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dr. Dikran Kavalcıyan, tıp da "Homeopati" uygulamalarını savunan bir hekim olarak tanınmıştır.
Dr. Zaruhi, ülkesinde bir tıp hekimi değil, ebelik mesleğine vakıf bir kişi olarak girebilmiştir.
Dr. Zaruhi Serope babasının sahibi olduğu imkanlardan istifade ederek gizli de olsa sadece asistanlık yaparak kısmi alanda doktorluk mesleğini icra edebilmiştir.
Babası felç geçirip iş göremez hale gelince, kızı Zaruhi Kavalcıyan babasının hastalarını devralarak Adapazarı ve çevresinde hekimliğe kaldığı yerden devam etmiştir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ofhelian Nergararyan Bir Doktor ve Senarist
Aynı sınıfta kendisi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olamadığımız İstanbul doğumlu bir kadın hekim olan Agavnie Gülbenkyan da vardır ki o da 1903 yılında aynı okuldan 42 kişi ile birlikte mezun olmuştur.
Osmanlı Devleti'nde resmi kayıtlara geçen ilk kadın hekim bir Edirne Musevisi Amalia Frisch
Bunun ardından 1908 yılında Zürih'te hazırladığı tez ile de Viyana'da kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı belgesi almaya hak kazanmıştır.
1903 yılında kurulan ve daha sonra Cumhuriyet Türkiye'sinde de faaliyetlerine devam eden Verem Savaş Derneği'nin, İstanbul'daki resmi kayıtlı tek kadın hekimi olmuştur.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
O sırada çocuğuna tıp okutabilecek varlıklı Türk ailelerinin kızları için planı: 16 yaşında kendinden en az 10 yaş büyük varlıklı kocaya verelim evlensin çol... Devamını Gör