Grafik Tasarımın Ortaya Çıkış Hikayesi ve Geçmişten Günümüze Değişimi
Gün geçtikte çevremizdeki her şey gibi teknoloji de gelişmeye devam ediyor. Teknolojinin kuvvetli etki alanlarından biri ise tasarımcıların, ressamların, mimarların ve daha nicesinin büyük nimeti olan grafik tasarım. Peki bugün izlediğimiz animasyonların, gördüğümüz reklamların, oyunların oluşmasını sağlayan grafik tasarım nasıl ortaya çıktı?
2023'te Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 20 Sanat Sergisi
2023, sanat dünyasında çok çeşitli akımları, sanatçıları ve dönemleri kapsayan zengin bir sergi çeşitliliğiyle dolu, heyecan verici bir yıl olmaya hazırlanıyor. Öncü sanatçıların retrospektifleri ve önemli sanat akımlarının keşiflerinden, sürükleyici dijital deneyimlere ve tarihi eserlere derinlemesine dalışlara kadar, her sanatseverin merakını giderecek bir şey var. 2023'ün mutlaka ziyaret edilmesi gereken bu 20 sanat sergisine hep birlikte bakalım.
Dijital Sanatlar Atölyesi
Pamukkale deyince aklınıza ne geliyor? Travertenler? Termal sular? Hierapolis Antik Kenti? Kleopatra Havuzu? Balon? Bana, tüm bunların yanı sıra dijital sanatları da çağrıştırıyor artık.Her şey Ayhan Soyfidan’ın Haziran ayındaki Inogarden* ziyaretim sırasında “hocam mutlaka bu sergiyi görmelisin” diyerek beni CSA Vakfı Sergi Salonu’na götürmesi ile başladı. Bizi kendini karikatürist ve dijital içerik üreticisi olarak tanımlayan Olcay Tosun ve sergide eserleri yer alan öğrencileri karşıladı. Sergilenenler, dijital eserlerin kapak görselleriydi. Üzerlerindeki kare kodları okuttuğunuz zaman ise üretim süreçlerini, müzik, seslendirme, animasyonlarla zenginleşmiş klipleri izleyebiliyordunuz. Sergide bir de Cumhuriyet’in 100. Yılı için üretilmiş kolektif bir iş vardı. Çalışmalar gözümüzün önünde katman katman açıldıkça bizim de sorularımız çeşitleniyordu: “tablette mi çizdiniz?”, “fotoğrafı da siz mi çektiniz?”, “eser klip olarak paylaşılırsa biricikliği nasıl korunacak?” Olcay Hoca ve öğrencileri tüm sorularımızı özenle cevapladı; çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Sergiden ayrılırken Şevval Su Çelik'e 'Ayna-2' adını verdiği çalışmasını almak istediğimi söyledim ve bir sonraki ziyaretimde atölyede buluşmak üzere sözleştik.
Hz. İsa'nın Tutkularını Ele Alan 'Gerçek Nedir?' Tablosuna Yaptıkları Yorumlarla Hepimizi Güldüren Kişiler
Sosyal medyada yapılan goygoyun en güzeli bence sanatla ilgili olanlardır. Çünkü sanat ile mizahın çok ortak noktası olduğunu düşünürüm. Twitter'da @celilsadk adlı bir kullanıcı, 1890 yılında ressam Nikolai Ge'nin Hz. İsa'nın tutkularını baz alarak resmettiği bir tabloyu 'Bu eserin adı ne olabilir? Yaratıcı ve yanlış cevaplar bekliyorum.' diyerek paylaştı. Gelin bakalım o tabloya bizim goygoy ustalarımız ne tepkiler verdi?
Natürmort Resimlerde En Sık Kullanılan 10 Sembol
Hiç bir resme bakıp neden bazı nesnelerin dahil edildiğini merak ettiniz mi? Sanatın gücü sadece güzelliğinde değil, aynı zamanda karmaşık fikirleri ve duyguları iletme yeteneğinde yatar. Özellikle, Türkçe'de 'Natürmort Resimler' olarak bilinen natürmort sanatı, genellikle yüzeyinin altında zengin anlam katmanları gizler. Hadi gelin bu sanatta en çok kullanılan 10 sembole bakalım.