Görüş Bildir
Haberler
Ucunda Ödül Var: Yıllardır Bulunamayan Sanat Tarihinin En Ünlü Çalıntı Tabloları

Ucunda Ödül Var: Yıllardır Bulunamayan Sanat Tarihinin En Ünlü Çalıntı Tabloları

Mona Lisa 1911 yılında bir müze çalışanı tarafından çalındığında dünya çapında gördüğü ilgi onu tarihin en ünlü sanat eserlerinden biri haline getirdi. Eser ancak iki yıl sonra geri alınabilmiş olsa da ünlü sanatçıların diğer pek çok başyapıtı bugün halen kayıp. Bunlardan birçoğu, 1990 yılında Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesi'nde gerçekleşen ve sanat hırsızlarının 500 milyon doların üzerinde değere sahip tablolarla kaçtığı ünlü bir soygun sırasında çalındı. Gelin biz de tarihin en ünlü 10 çalıntı eserini birlikte keşfedelim. 👇 

Kaynak: 1

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Dikilitaşlı Manzara, Govert Flinck

10. Dikilitaşlı Manzara, Govert Flinck

Başlangıçta Rembrandt'a ait olduğu düşünülen Dikilitaşlı Manzara, aslında Hollandalı sanatçı Govert Flinck'e ait bir eserdir. Ahşap üzerine yağlıboya tablo olan eserde bir dikilitaş, devrilmiş bir ağaç gövdesi ve at sırtında minyatür bir adam ile fırtınalı bir manzara tasvir edilmiştir. Bu sanat eseri, 1990 yılında Boston'daki meşhur Isabella Stewart Gardner Müzesi soygunu sırasında çalındığında dünya çapında popülerlik kazanmıştı. Polis kılığına girmiş iki adam müzenin güvenliğini etkisiz hale getirmiş ve aralarında Dikilitaşlı Manzara'nın da bulunduğu 13 sanat eserini çalmıştı.

9. Adil Yargıçlar, Jan Van Eyck

9. Adil Yargıçlar, Jan Van Eyck

Ghent Altar Panosu, Jan Van Eyck ve kardeşi Hubert tarafından yaratılmış bir dizi panelden oluşmaktadır. Bunlardan biri olan Adil Yargıçlar paneli, orijinal olarak yerleştirildiği Aziz Bavo Katedrali'ndeki bir soygun nedeniyle 1934'ten beri kayıptır. Hırsızlar şapelin kapısını zorlamış ve demir menteşelerini sökerek panelleri çıkarmışlardı, üstelik bu hırsızlığın 1. Dünya Savaşı Versay Antlaşması'nın intikamı olduğunu iddia eden bir notla birlikte. Gent piskoposuna bir milyon Belçika frangı fidye talebi gönderildiğinde işler biraz daha ilginçleşti ancak daha sonra bunun bir şaşırtmaca olduğu anlaşıldı. Adil Yargıçlar paneli bugün halen bulunamamıştır.

8. Celile Denizinde Fırtına, Rembrandt

8. Celile Denizinde Fırtına, Rembrandt

1990 yılında Rembrandt'ın 1633 tarihli başyapıtı Celile Denizinde Fırtına, Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesindeki soygun sırasında çalınan bir diğer eserdi. FBI tarafından yürütülen kapsamlı soruşturmalara ve ipucu bulana 5 milyon dolar ödül sözüne rağmen tablo bugün halen kayıp.

7. Gelincikler, Vincent Van Gogh

7. Gelincikler, Vincent Van Gogh

Vincent van Gogh'un Gelincikler tablosu tarihte birden fazla kez çalındı ve bugün halen kayıp. 1887 yılında yapılan bu eser, koyu bir arka plan üzerinde kırmızı çiçeklerle kontrast oluşturan canlı sarı çiçekleri tasvir etmektedir. İlk hırsızlık 1977'de tablo taşınırken gerçekleşmiş, suçlular Kuveyt'te bulunmuştur. 2010 yılının ağustos ayında ise hırsız ya da hırsızların güpegündüz fark edilmeden çerçevesinden kesmeyi başarmasıyla tekrar çalındı. Şu anki tahmini değeri yaklaşık 50 milyon dolar olan tablonun nerede olduğu bilinmiyor.

6. Auvers-sur-Oise Manzarası, Cezanne

6. Auvers-sur-Oise Manzarası, Cezanne

Paul Cezanne'ın Auvers-sur-Oise Manzarası adlı tablosu 31 Aralık 1999'da Ashmolean Müzesi'nden çalındı ve şu anda yaklaşık 5,5 milyon dolar değerinde. Resim Oxford'daki yılbaşı kutlamaları sırasında çalınmış, hırsızlar da kutlamalardan yararlanarak müzeye girmişlerdi. Müzenin kütüphane eklentilerinin etrafındaki iskeleye tırmanmışlar, bir tavan penceresini kırmışlar ve güvenlik kameralarını engellemek için bir sis bombası yerleştirmişler, tabloyu çerçevesinden çıkarmışlar ve bir ip merdiven kullanarak kaçmışlardır. İngiliz ve uluslararası sanat suçları uzmanlarının kapsamlı araştırmalarına rağmen tablo bugün halen kayıptır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Aziz Francis ve Aziz Lawrence ile Doğuş, Caravaggio

5. Aziz Francis ve Aziz Lawrence ile Doğuş, Caravaggio

Aziz Francis ve Aziz Lawrence ile Doğuş, İtalyan Barok ustası Caravaggio tarafından 1609 yılında resmedilmiştir. Eserde saman bir yatak üzerinde, azizler ve çobanlarla çevrili bir bebek İsa ve onu izleyen bir öküz tasvir edilirken bir melek cennetten 'Gloria' yazılı bir sancakla inmektedir. Tablo, 18 Ekim 1969 tarihinde Sicilya'nın Palermo kentindeki Aziz Lawrence Oratoryosu'ndan çalınmıştır. Nihai akıbetine ilişkin kapsamlı araştırmalara ve teorilere rağmen tablonun şu anki yeri gizemini korumaktadır.

4. Francis Bacon, Lucian Freud

4. Francis Bacon, Lucian Freud

Çoğu insan ünlü sanatçılar Francis Bacon ve Lucian Freud'u tanıyor olsa da 1940'ların ortalarında başlayan ve 25 yıl süren dostluklarından pek kimse haberdar değildir. Londra'nın bohem ortamında yaşamış ve iş birliği yapmış olan ikili, zıt sanatsal tarzlarına rağmen birbirlerinin eserlerini düzenli olarak incelemeleri ve eleştirmeleriyle tanınıyordu. Lucian Freud, 1952 yılında Francis Bacon'ın küçük bir bakır tuval üzerine portresini çizmiş ve bu portre 1988 yılında Berlin'deki Neue Nationalgalerie'de düzenlenen bir sergi sırasında çalınmıştır. Freud'un tabloyu bulmak için gösterdiği yoğun çabalara rağmen tablo bugün halen kayıptır.

3. Danimarka Jübile Yumurtası, Peter Carl Faberge

3. Danimarka Jübile Yumurtası, Peter Carl Faberge

Danimarka Jübile Yumurtası, aslen Peter Carl Faberge tarafından Rus kraliyet ailesi için yaratılan altı kayıp Faberge İmparatorluk Paskalya yumurtasından biriydi. Rus Çarları tarafından eşlerine Paskalya hediyesi olarak sipariş edilen ve Faberge'nin yarattığı 52 yumurtadan bugün sadece 46'sı biliniyor, kalan altı tanesi ise halen kayıp.

2. Genç Bir Adamın Portresi, Raphael

2. Genç Bir Adamın Portresi, Raphael

Yaratılışına dair kesin bir tarihe sahip olmasak da Genç Bir Adamın Portresi Rönesans ustası Raphael tarafından 1513 ve 1514 yılları civarında resmedilmiştir. Bir zamanlar Polonya'nın Krakow kentindeki Princes Czartoryski Müzesi'nin bir parçası olan eser, Naziler yüzünden 75 yılı aşkın bir süredir kayıp. Bazı teorilere göre başyapıt, savaş sırasında Polonya Genel Hükümeti'nden sorumlu Nazi yetkilisi Hans Frank tarafından alındı ancak Frank'ın eseri sakladığı mı yoksa başka bir özel koleksiyona mı sattığı net değil.

1. Konser, Vermeer

1. Konser, Vermeer

Tarihteki en pahalı kayıp sanat eseri olan Vermeer'in Konser tablosu, 1990 yılında Boston'daki Isabella Stewart Gardner Müzesi'nde gerçekleşen meşhur soygunun bir diğer kurbanı oldu. Johannes Vermeer tarafından 1663 ile 1666 yılları arasında resmedilen bu tablo, Vermeer'in dönemin sosyal yaşamındaki ev sahnelerini tasvir ettiği klasik bir örnektir ve bir oturma odasında müzik yapan üç figürü betimler.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Adem Özel

Ucunda Ödül varsa zahmetlidir-yorucudur-zaman kaybıdır, Ferhatın Şirin için Dağ delmesine benzer bu iş, nereden bulacan kaybolan Resim Parçalarını? mantığıken