Görüş Bildir
Haberler
Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 3

etiket Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 3

Umut Nur Sungur
24.07.2023 - 08:45 Son Güncelleme: 24.07.2023 - 08:46

Bu yazı dizisinde amacım, galerilerde, müzelerde veya sosyal medyada gördüğümüz çalışmaları incelerken, anlamaya ve yorumlamaya çalışırken, bu eserlerle ilgili bilgileri okurken karşılaşacağımız ve bu eserleri daha iyi çözümlememize yardımcı olacak bazı sanat terimlerini bir araya getirmek ve kelime dağarcığımıza eklemek. Belki böylelikle sanat ve arkasındaki hikayeleri daha keyifle keşfeder hatta belki başkalarının da sanata bakarken daha çok şey kazanmalarına yardımcı olabiliriz.

Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 1 ve Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 2 başlıklı yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Contre Jour

Contre Jour

George Caleb Bingham, Misuri’de İlerleyen Kürk Tacirleri

Arkadan aydınlatma olarak bilinse de, contre jour tam anlamı ile ışığa karşı demektir. Resmin öznesinin (örneğin kapı girişinde duran bir figür veya eşiğindeki bir obje) arkadan güneş ışığı veya yapay ışıkla aydınlatıldığı bir tekniktir. George Caleb Bingham’ın Kürk Tüccarları resmi bu tekniğin, yansıma ve ışık banyosunun başyapıtıdır.

Grizay

Renksiz, sadece farklı tonlarda grilerle yapılmış resimlere grizay denir. Orta Çağ yapılarında renkli cama yer vermeyen citeaux keşişlerinin yaptığı vitraylarda görülür. Taş ya da mermer heykelleri çağrıştırmak için de grizaydan yararlanılır. Barok’ta ise heykel resimlerinin yapılmasında yararlanılmış bir tekniktir.

Quadratura

Quadratura

Andrea Mantegna, Ceiling Oculus

Bir yapıda tavan ya da duvar üzerine resmedilerek, içinde yer aldığı mekânın devam ettiği yanılsamasını yaratan resimlere verilen addır. Sıklıkla, kolonlar gibi mimari ayrıntı ve uzantıların yanılsamalarını içerir. Özellikle Barok iç mekan düzenlemelerinde çok sık biçimde uygulanmıştır. Örneğin, bir duvar boyunca uzanan gerçek boyutlarda bir mimari iç mekan perspektifi quadratura sayılır.

Pastiş

Bir sanatçının üslubunu, tarzını, dilini veya düşüncesini taklit ederek ve önceki formdan hareket ederek yeniden oluşturulan eser olarak tanımlanabilen pastiş, diğer bir ifadeyle bir sanatkarın dil ve anlatım özelliklerini temel alarak onu anımsatan, çağrıştıran yeni bir çıktı ortaya koymaktır. Bu anlamıyla stil öykünmesi olarak tanımlanabilen pastiş yönteminin, saygı göstermek, parodi yapmak, yermek gibi amaçlarla da kullanılabildiği görülebilmektedir.

Pentimento

Pentimento

Pablo Picasso, The Old Guitarist 

Bir sanatçının önceden işlenmiş bir konunun üzerine resim yaptığına dair kanıtın varlığına atıfta bulunur. Örneğin, Pablo Picasso'nun The Old Guitarist adlı eserinde, son fırça darbelerinin altında bir kadın yüzünün belirsiz hatları belirgindir. Bir ressam beğenmediği bir tablonun tamamının ya da bir parçasının üzerine astar geçip bir başka resim ya da ayrıntı yapıyor, zaman içinde, kimyasal devinim dolayısıyla alttaki figür üste çıkıyor. Ressamlar arasında bu tekniği bile bile kullananlar da var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Provenance

Bir sanat eserinin sahiplik geçmişi. Orijinalliğini doğrulamaya yardımcı olmak için müzeler ve özel koleksiyonlar dahil olmak üzere bir sanat eserinin her sahibini kaydeder. Kaynağın izini sürmek genellikle karmaşıktır ve orijinal makbuzları ve işlem kanıtlarını gerektirir. Bir resmin yıllarca geçmişi açıklanamayabilir, bu da orijinalliğini kanıtlamayı zorlaştırır.

Rückenfigur

Rückenfigur

Caspar David Friedrich, Bulutların Üzerinde Yolculuk

Sırtı izleyiciye dönük, karşısındaki açık alana doğru bakan figürler. Resim, grafik sanat, fotoğraf ve filmde bir kompozisyon aracıdır. Görüntünün ön planında arkadan, önündeki görüntüyü düşünen bir kişi görülür ve bu, izleyicinin görüntünün figürüyle özdeşleşebileceği ve ardından iletilecek alanı yeniden yaratabileceği bir araçtır. Genellikle Alman Romantik resmi ve özellikle manzara ressamı Caspar David Friedrich ile ilişkilendirilir. 

Bu teknik, izleyiciyi bir sahneye davet eder ve aynı zamanda onlara kendileriyle yanıltıcı görüntü arasındaki engeli hatırlatır. Rückenfigur izleyiciyi işe gerçekten kaptırmaya teşvik etmek için etkili araçlardandır.

Web

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın