Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 3
Bu yazı dizisinde amacım, galerilerde, müzelerde veya sosyal medyada gördüğümüz çalışmaları incelerken, anlamaya ve yorumlamaya çalışırken, bu eserlerle ilgili bilgileri okurken karşılaşacağımız ve bu eserleri daha iyi çözümlememize yardımcı olacak bazı sanat terimlerini bir araya getirmek ve kelime dağarcığımıza eklemek. Belki böylelikle sanat ve arkasındaki hikayeleri daha keyifle keşfeder hatta belki başkalarının da sanata bakarken daha çok şey kazanmalarına yardımcı olabiliriz.
Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 1 ve Sanat Eserlerini Anlamanıza Yardımcı Olacak Sanat Terimleri - 2 başlıklı yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Contre Jour
Grizay
Renksiz, sadece farklı tonlarda grilerle yapılmış resimlere grizay denir. Orta Çağ yapılarında renkli cama yer vermeyen citeaux keşişlerinin yaptığı vitraylarda görülür. Taş ya da mermer heykelleri çağrıştırmak için de grizaydan yararlanılır. Barok’ta ise heykel resimlerinin yapılmasında yararlanılmış bir tekniktir.
Quadratura
Pastiş
Bir sanatçının üslubunu, tarzını, dilini veya düşüncesini taklit ederek ve önceki formdan hareket ederek yeniden oluşturulan eser olarak tanımlanabilen pastiş, diğer bir ifadeyle bir sanatkarın dil ve anlatım özelliklerini temel alarak onu anımsatan, çağrıştıran yeni bir çıktı ortaya koymaktır. Bu anlamıyla stil öykünmesi olarak tanımlanabilen pastiş yönteminin, saygı göstermek, parodi yapmak, yermek gibi amaçlarla da kullanılabildiği görülebilmektedir.
Pentimento
Provenance
Bir sanat eserinin sahiplik geçmişi. Orijinalliğini doğrulamaya yardımcı olmak için müzeler ve özel koleksiyonlar dahil olmak üzere bir sanat eserinin her sahibini kaydeder. Kaynağın izini sürmek genellikle karmaşıktır ve orijinal makbuzları ve işlem kanıtlarını gerektirir. Bir resmin yıllarca geçmişi açıklanamayabilir, bu da orijinalliğini kanıtlamayı zorlaştırır.
Yorum Yazın