Zor Patron, Çok Zor! Hayatı Ters Yüz Edip Tüm Ezberleri Bozan Zorba’dan 10 Çarpıcı Alıntı
Yunan yazar Nikos Kazancakis tarafından 1946 yılında yayımlanan Zorba, kitapta ismi söylenmeyen entelektüel bir adam -ki o adamın Nikos Kazancakis'in ta kendisi olduğu düşünülmekte- ile aykırı karakter Aleksi Zorba arasında kurulan dostluğu konu ediniyor.
Aleksi Zorba özgürlüğü, sevgiyi ve şehveti hayatının merkezine yerleştirmiş, bugün buldum bugün yerim diyen, insanları seven ama aynı zamanda onlara acıyan, Nazım Hikmet'in Türk köylüsü için söylediği gibi topraktan öğrenen, kitapsız bilen, attığı her adım/söylediği her söz ile insanlığa mesaj veren bir adam.
Aslında Zorba'ya benzer bir şekilde hayat süren, dizginlerinden kurtulmuş pek çok insan dünyadan gelip geçmiştir. Ancak Zorba'yı diğer insanlardan ayıran; bu fütursuz, bohem yaşam tarzını bilerek ve isteyerek tercih etmiş olması ve bu yaşam tarzına tecrübelerinden, hatalarından, karşısına çıkan insanlardan dersler alarak bir mana katması ve kendi öğretisini oluşturması.
Biz arafta yaşayan modern zaman çocukları tam anlamıyla ne entelektüel bir 'kitap faresi' ne de özgür ruhlu, kuralsız, yarınsız bir Aleksi Zorba olabiliyoruz. O yüzden bu kitap sizi karakterlere imrendirirken kendi hayatınızı da sorgulatıyor.
Yorum Yazın