Görüş Bildir
Haberler
Yok Mu Bunun Bir Çözümü ? Ülkemizde Bilim Kurgu Ve Fantastik Türün Geliştirilebileceğini Bu Tüyolar İle Öğrendik

Yok Mu Bunun Bir Çözümü ? Ülkemizde Bilim Kurgu Ve Fantastik Türün Geliştirilebileceğini Bu Tüyolar İle Öğrendik

Devamı Gelmeli

Sosyal hayatımızda büyük bir etkiye sahip olan , bir taraftan evde televizyon karşısında izlerken , bir taraftanda hashtagler ile Twitter’da çeşitli duygu patlamaları yaşamamıza neden olan dizilerimiz her geçen gün özgünlüğünü ve kalitesini kaybederken , izleyici kitlesi olarak isyan içerisinde olsak da gözlerimizi kanatan konulardan bir türlü kaçamıyoruz. Özellikle son yıllarda seri üretime geçen '' Ey oğul ! Kanımızı yerde koyma '' parolası ile karşımıza çıkan töre , fakir bir mahalleden zengin bir köşke gelip '' Bu köşkü başınıza yıkacağım '' diyen bir kadının özgüven patlamasını gösteren dizilerimiz olsa da aralarından sıyrılıp farkındalık yaratmak için Hakan Muhafız ve Atiye gibi projelere imza atılarak bir nebze de olsa bilim kurgu/fantastik türde ki yapımlar bir çoğumuzun “ Yok mu kardeşim değişik bir konu “ hezeyanlarına karşılık verdi ve kafamızı taşla ezme durumundan bizi kurtardı. Yeterli mi ? Değil. Devamı Gelmeli Mİ ? Tabii ki. Bu nedenle  Netflix, Amazon ve HBO gibi dijital platformda bilim kurgu/fantastik türlerin ağırlıklı olduğu yapımları imrenerek izliyor ve özgünlüğe olan açlığımızı “ Hadi devamını yapın da izleyelim “ diyoruz ama iş yapma kısmına gelince gözümüz korkuyor. Aslında o kadar da zor değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 1 - Sen Paradan Haber Ver

Hepimiz en az bir kez de olsa bilim kurgu/fantastik bir yapım izledik ama bu işi yapmak için çok büyük bir prodüksiyon ve bütçe olması gerektiğine inanarak '' Adamlar uzaya çıkıyor. Biz napalım ? '' düşüncesine kapılıyoruz sanki her yapım uzayda geçiyormuş gibi. Bilim kurgu/fantastik türün temellerine indiğimiz ve ana mantığını kavradığımda oldukça fazla dallara ayrıldığını anlayacak ve milyon dolarlara ihtiyacımızın olmadığını göreceğiz. 

Lucid rüya ( bilinçli rüya ) gibi bir olayın mantık çerçevesinde işlenip bizi uzaya çıkarmadan da bilim kurgu/fantastik bir eserle düşünülenden daha az maliyetle buluşturacağı gibi.

2. 2 - Uçuyorlar , Kayboluyorlar. Nedir Bu İşin Aslı ?

'' Bütün bunlar nasıl oluyor ? '' diye hayretler içerisinde gözleri kamaşıyor insanın. Bilim kurgu/fantastik türlerin vazgeçilmez bir parçasıdır AutoDesk MotionBuilder , Maya veya Adobe After Effects gibi animasyon ve efekt proglamları. Biz ise son bir kaç yıldır bu programlara aşinayız ama dijital platformun gelişmesi , yeni jenerasyonun bu alana olan ilgisinin artması  gelecek dönemlerde bizim de uçmamızı ve kaybolmamızı sağlayacak gibi görünüyor. Gençlere güvenin.

3. 3 - Hayaller Suya Düşmesin

Ne zaman bir bilim kurgu/fantastik yapım izlesek diyoruz ki “ Adamlar neler yapıyor “ Oysa ki büyük bir iştahla izlediğimiz yapımların arkasında yaratıcı bir beyin var ve bu beyine verilen bir değer var. Bizim en büyük eksiğimiz ise yapım şirketlerinin bilim kurgu/fantastik alanında eserler çıkarmak isteyen kişileri görmezden gelmesi , fazla hayalperest kabul etmesi ve izleyici toplumu farkındalık ile tanıştırmak yerine sil baştan aynı konuları işlemesi. 

Bazen değil , çoğu zaman farklı düşüncelere kapılar açık olmalı ve gereken değer gösterilmelidir. Belki de bazılarının hayal gücünün bir sınırı yoktur. Bilemezsin ki !

4. 4 - Hadi Gel Bunu Açıkla

Toplum olarak çok az kitap okuyor olabiliriz ama kimse sizden kuantum fiziğini anlatmanızı beklemiyor. Sanki bizim dışımızda bütün dünya kuantum ile ilgileniyormuş gibi düşünülmesi , bilim kurgunun bahsi geçtiğinde anlatması güç ve derin matematik isteyen bir tür gibi görülmesi , bizi bu zevkten uzak tutmaya çalışsa da bilim kurgu/fantastik türün alt tabakasında yatan alternatif tarih gibi bir konuyu , günlük hayatımızda karşımıza çıkan veya yaşadığımız olaylarla işlemek ve halk dilinden faydalanarak anlatmak izleyicinin kendinden bir parça bulmasını sağlayacaktır.

5. 5 - Yapa Yapa Bunu Mu Yaptınız ?

Komedi ve dramdan sıkıldık diyorsak neden bilim kurgu/fantastik türde yapılan girişimleri desteklemeyip '' Olmamış '' diyoruz.

Bizim en büyük sorunumuz ise ülkece hiçbir şey yapmamaktan yakınsakta , içimizden birisi bir girişimde bulunduğunda “ Ben olsam daha iyisini yapardım “ deniliyor ve acımasızca ağır olumsuz eleştirilere maruz kalan yapım ve yapımda emeği geçen kişiler günah keçisi olarak gösterilirken , belki de geriden gelecek ve hepimizin şaşırmasına neden olacak bir diğer proje için özgüven kırıklığı yaratıyor. Önyargılarımızı kapatalım. Destekte bulunma bir çok değişimi beraberinde getirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. 6 - Sanat Bitti. Takipçi Sayısı Fazla Olan Bir Adım Öne

Toplumu sosyal ve kültürel olarak bilinçlendirecek , özellikle yeni jenerasyonun ufkunu açacak sanat dalına '' Sanat Ticaret İçindir '' düşüncesi ile yaklaşmaktan uzaklaşıp , sosyal medya da geniş bir kitleye sahip olmasına karşılık sanat ile ilgisi olmayan kişilerle yapılan bel altı esprilerle komik olmayan komedi filmlerinin amacının sadece para kazanmak olmasının sonu getirelim. 

Geniş bir tabakaya sahip olan bilim ve fantezi aç kalmış bir toplum tarafından benimsenmekle kalmayıp , yapımların IMDb puanını 2.5 üzerine çıkaracak , misyon ve vizyon katacaktır. Sanat Toplum İçindir.

7. 7 - İlk Defa Duyuyoruz

Hollywood bilim kurgu/fantastik yapımlarında sıkça karşılıyoruz mitolojik karakterler ve olaylar ile. İskandinav mitolojisinde Thor , Yunan mitolojisinde Poseidon. Peki bizim bu tarz karakterlerimiz yok mu ? Var mı ? Evet tabii ki de var. Ama maalesef ki biz toplum olarak kendi efsanelerimizi , mitolojimizi , mitolojik karakterlerimizi ve olaylarımızı öğrenmemekle kalmayıp , nasıl kullanılması gerektiğini bilmiyoruz.

Oysa ki kendi mitolojimiz hakkında edindiğimiz bilgiler bizim kendi efsanelerimizi saçma diye adlandırmayacaktır ve farklı bir konuyu ele almak için değerli bir hazineyi keşfetmemizi sağlayacaktır. Türk mitolojisinde sihirli bir sandık olan Arca gibi...

8. 8 - Biraz Yaratıcı Ol Be

'' Sinema insanları hissettirmeli ve düşündürmeli '' demiş Amerikan sinemasının öncülerinden kabul edilen D.W.Griffith. Yüz yıldan uzun bir süredir bu prensibi benimseyen Hollywood bir bilim kurgu/fantastik yapıma imza attığında  '' Bu nasıl oldu '' diye günlerce düşünüyor , yaşanan olay akışına şahit olup çeşitli duygulara kapılıyoruz. Bilime dair yapılan araştırmalarla edinilen birikimi , hayal edilen her şeyi sosyolojik ve psikolojik açıdan derlemek ve hayatın gerçekçiliği ile dengeli bir biçimde işlemek. 

Her an trajikomik olayların yaşandığı ve duyduğumuzda '' Bu kadar da olmaz be kardeşim '' diyip şaşırıp kaldığımız ve duygunun en yoğun yaşandığı bir ülkede toplumu hissettirmek için '' Kadına Şiddet '' konusunu geri de bırakıp , toplum olarak sahip olduğumuz ama çoğu kişinin haberdar olmadığı sıra dışı bir olayı halk gözüyle işlemek daha yaratıcı olacaktır.

9. 9 - Pratik ol. Krizi Fırsata Çevir !

Daha önce yapıldı. Bu defa neden biz yapmıyoruz ? Yaşadığımız dünya o kadar farklı ve ilginç ki bizlere sunmuş olduğu doğa olayları ile korkutmayı ve endişe duymamızı sağlasa da , daha önce bir kez bilim kurgu/fantastik alanında yapılan çalışmaların ana kaynağı oldu. Bugünlerde dünyayı etksine alan yeni tip koronavirüs ( Covid 19 ) ileride bir çok yapım şirketi için insanları etkileyecek en doğru tercih olarak görünüyor. Bizim bu konuda ki eksikliğimiz ise dön dolaş aynı sokağa çık mantığında toplumun beynine yerleştirilmiş zengin kız fakir oğlan , kadına şiddet veya intikam konulardan kaynaklanıyor. 

Dünya da yaşanan deprem , salgın hastalıklar gibi konuları ele alan , kıyamet ve kıyamet sonrası olarak adlandırılan APOKALİPTİK türden ve sahip olduğumuz coğrafyanın güzelliklerinden faydalanmak özellikle bilim kurgu/fantastik türde atılım yapmak için en doğru metottur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın