Yıllardır Hamallık Yapıyordu: Kumpasla Ordudan Atılan Astsubay Orduya Dönüyor
DHA'nın aktardığına göre, Manisalı Önder Çayır, 2006 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda astsubay olarak göreve başladı. Çeşitli illerde çalışan Çayır'ın ismi, Diyarbakır'daki 8'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görev yaptığı sırada, 2013 yılında FETÖ'nün kumpas davalarından olan İzmir merkezli askeri casusluk soruşturmasına dahil edildi. Çayır'ın, örgüt yöneticisi olmakla suçlanan kadınla gönül ilişkisinin bulunduğu, onunla sık sık sanal ortamda cinsel içerikli konuştuğu, hem kendi birliği hem de farklı birlikler hakkında bilgiler verdiği iddia edildi. Bu iddialar üzerine hakkında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nın da soruşturma yürüttüğü Önder Çayır, Şubat 2014 tarihinde ordudan atıldı.
Ordudan atılınca davaya da dahil edilmedi
TSK'dan atılmasından sonra Önder Çayır'ın ismi, suçlandığı askeri casusluk kumpas davasına da dahil edilmedi. Tüm bunları kanıt olarak sunan, ayrıca kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Önder Çayır, kararın düzeltilmesi için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 16 Aralık 2014 tarihinde ordudan ihraç kararını onadı.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi
Meslekten atılan Önder Çayır, geri döndüğü memleketi Manisa'nın Salihli ilçesinde, ailesini geçindirmek adına inşaatlarda işçi olarak çalıştı. Sonra da sebze meyve halinde hamallık yapmaya başladı. Bir yandan hamallık yapan Çayır, bir yandan da hukuk mücadelesini sürdürürken, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını da kullandı. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, 21 Mart 2018 tarihinde verdiği kararında Önder Çayır'ın ordudan atılması kararını hak ihlali saydı. Yüksek mahkeme, Çayır hakkındaki soruşturmanın kurallara ve yasalara uygun yapılmadığını gerekçe gösterdi.
250 bin TL tazminat alacak
Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Önder Çayır, avukatı Mehmet Erkan Akkuş aracılığıyla Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dava dosyasını inceleyen İdare Mahkemesi, Çayır'ın TSK'dan atılmasına neden olan soruşturmada neyle suçlandığının somut delillere dayandırılmadığını, ifadesini alan askeri görevlilerin kimliklerinin yazılmadığını, ifadedeki bazı bölümler ile sesli kaydın ise karartılıp imha edildiğini saptadı. Soruşturmada suçlamaların ayrıca iş değil özel hayatıyla ilgili olduğu kanaatine varılıp, Önder Çayır'ın tekrar görevine iade edilmesine karar verildi. Ayrıca Önder Çayır'ın TSK'dan ayrı kaldığı süre boyunca alması gereken yaklaşık 250 bin TL'nin de ödenmesine hükmedildi.
Üniformasına kavuşacağı günü bekliyor
Karar sonrasında büyük sevinç yaşayan Önder Çayır, mahkeme kararının bakanlığın onayıyla yürürlüğe girmesinden sonra büyük onurla taşıdığı üniformasına kavuşacağı günü sabırsızlıkla beklemeye başladığını söyledi.
Yorum Yazın
isim vermek gibi olmasın da allah bu fetoyla beraber olanların onu büyütüp ülkenin başına bela edenlerin, kpss de fetocular soruları çalıp biyerlere gelirk... Devamını Gör
Hiç bu kadar yürekten AMİN dememiştim.
Ne tuhaf ülkeyiz.En az 10 sene Fetö'yü besleyip büyütenler şimdi milleti Fetöcü olmakla suçluyor.Fetö orduya kumpas kurup Atatürkçü subayları hapse tıkarken ... Devamını Gör
Adamın kaybolan yıllarını kim verecek kardeş?
Veriyorlar ya işte. 250 bin TL. Şimdi diyeceksin parayla alakası yok ama var. Orduda bir çok rütbeli insan para için duruyor. Bir çok rütbelinin ağzından çık... Devamını Gör