Yerken Bir Kez Daha Düşünün: Her Beş Ölümden Birinin Nedeni Sağlıksız Beslenme
Son araştırmaya göre dünya genelindeki her beş ölümden biri, sağlıksız beslenmenin tetiklediği kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabete dayanıyor.
Tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan bir araştırmaya göre, dünya genelinde her yıl 11 milyon kişi aşırı şeker, tuz ve işlenmiş et içeren beslenme alışkanlıklarının tetiklediği kalp hastalıkları, kanser ve diyabet nedeniyle yaşamını yitiriyor. Buna göre 2017 yılında kayıtlara geçen yanlış beslenme kaynaklı ölümlerin yaklaşık 10 milyonu kalp-damar hastalıkları, yaklaşık 913 bini kanser ve yaklaşık 339 bini tip 2 diyabet nedeniyle gerçekleşti.
En sağlıklı beslenen ülke İsrail
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, bu veriler ışığında araştırma her beş ölümden birinin nedeninin sağlıksız beslenme olduğunun altını çiziyor. 195 ülkeden verilere dayanan araştırmaya göre beslenme alışkanlıklarına bağlı ölümlerin en sık görüldüğü ülke Özbekistan’ken, en az görüldüğü ülke ise İsrail.
"Sonuçlar tahminleri doğruluyor"
'Hastalıkların Küresel Yükü' adlı araştırma kapsamında araştırmacılar 1990-2017 yılları arasında 195 ülkedeki tuz, şeker, yağ ve kırmızı et gibi 15 farklı beslenme faktörünün insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmayı yürüten kişi olan Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) Müdürü Chris Murray, araştırma sonuçlarının 'birçoklarının uzun yıllardır bu konudaki tahminlerini doğrular nitelikte olduğunu' kaydetti.
Risk faktörlerini sıraladı
'Kötü beslenme dünyadaki diğer tüm risk faktörlerinden daha fazla ölüme neden oluyor' diyen Murray, 'Değerlendirmemize göre başlıca risk faktörleri yüksek tuz tüketimi ve buna karşılık kepekli gıda, meyve, sert kabuklu yemiş ve çekirdek ile sebze gibi sağlıklı gıda tüketiminin düşük olması' açıklamasını yaptı.
Şekerli içecek tüketimi 10 kat fazla
Araştırmaya göre, küresel beslenme alışkanlıklarına bakıldığında, önerilen günlük 21 gram yerine günde ortalama sadece 3 gram sert kabuklu yemiş ve çekirdek tüketiliyor. Buna karşılık önerilenden on kat daha fazla şekerli içecek içiliyor. Günlük önerilen 125 gram yerine, ortalamada 29 gram kepekli gıda tüketiliyor. Buna karşılık günde önerilen 2 gram işlenmiş et yerine ortalamada bunun iki katı yeniyor.
Yorum Yazın
Ölmeyi bekliyorum. KYK yurdunda yaşamak bunu gerektiriyor🤮
Eskiden ne hormonu ne de yapısıyla oynanmış gıda vardı ve birde hesaplıydı.Şimdi onlardan eser yok , üstüne zararlı olan gıdalar için daha fazla para ödüyoru... Devamını Gör
Onedio beni gözetliyor sanırım. Aşırı kafein tüketiminin zararlarıyla ilgili olan içerik elimde kahve varken karşıma çıkmıştı, bu da elimde çikolata varken k... Devamını Gör