Görüş Bildir
Haberler
Yerinden Söküldü, Sürgüne Gitti Fakat Çilesi Bitmedi! 'Güzel İstanbul' Heykelini Bu Sefer de Fidanlarla Çevirdiler

etiket Yerinden Söküldü, Sürgüne Gitti Fakat Çilesi Bitmedi! 'Güzel İstanbul' Heykelini Bu Sefer de Fidanlarla Çevirdiler

Emre Ordu
28.10.2017 - 13:37 Son Güncelleme: 29.10.2017 - 09:18

Cumuriyet'in 50. yılı kutlamaları kapsamında 1973 yılında Karaköy'e dikilen 'Güzel İstanbul' heykeli 'müstehcen' olduğu gerekçesiyle Erbakan'ın Milli Selamet Partisi tarafından hedef alındı. Heykel bir gece çekiç ve balyoz darbeleriyle yerinden söküldü. Beşiktaş Yıldız Parkı'nın sürgün edilen heykelin çilesi ne yazık ki aradan geçen onca yıla rağmen bitmedi. Bu sefer de heykelin üzeri benzer gerekçelerle fidanlarla kapatıldı. Fidanlar gelen tepkilerin ardından belediye tarafından kaldırıldı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Belediyesi 1973 yılında Cumhuriyet’in 50. yıl dönümü nedeniyle heykeltraş Gürdal Duyar’dan İstanbul’u anlatan bir heykel yapmasını istedi. Gürdal Duyar’ın İstanbul’u hafifçe geriye doğru yaslanmış bir kadın olarak tasvir ettiği ‘Güzel İstanbul’ heykeli, Mart 1974’te Karaköy’e dikildi.

Çekiçlerle söküldü

Çekiçlerle söküldü

CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun kurulduğu dönemde heykel yüzünden siyasi kriz çıktı. Erbakan liderliğindeki MSP’liler müstehcen buldukları heykeli bir gece yarısı balyoz ve çekiç darbeleriyle yerinden söktü. Bir süre kayıplara karışan heykel daha sonra Beşiktaş Yıldız Parkı'na konuldu.

Müstehcenlik gerekçesiyle 'sansüre' uğradı

Müstehcenlik gerekçesiyle 'sansüre' uğradı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Posta'da yer alan habere göre, 'Güzel İstanbul' heykelinin çilesi burada da bitmedi. Bu sefer de heykelin etrafı fidanlarla kapatıldı. Vatandaşlar bu görüntüye tepki gösterirken, yetkililerden, 'Heykelin yanında çocuk parkı var. Aileler müstehcen diye heykeli şikayet edince biz de bu çitle kapattık' açıklaması geldi.

Gelen tepkilerin ardından belediye yetkilileri heykelin çevresindeki fidanları kaldırdı.

Mimarı 2004 yılında hayatını kaybetti

Mimarı 2004 yılında hayatını kaybetti

Abdi İpekçi Barış Anıtı

1935 yılında İstanbul'da doğan Gürdal Duyar, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. 

Mezuniyetinin ardından kariyerine serbest sanatçı olarak devam eden Duyar, bir süre çeşitli Avrupa ülkelerinde mimari üzerine çalışmalar yaptı. Cumhuriyet'in 10. yılı için yaptığı ve en bilindik eserlerinden olan 'Güzel İstanbul' 1974 yılında müstehcen eleştirilerinin ardından Karaköy'den kaldırıldı.

Duyar'ın eserleri arasında farkı şehirlerde yapılmış Atatürk anıtları, İstanbul Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Abdi İpekçi Barış Anıtı, Beşiktaş Vişnezade Parkı'ndaki Necati Cumalı heykeli, ünlü öykücü Sait Faik Abasıyanık'ın Burgazada’da müze haline dönüştürülen evinin önündeki büstü, Akatlar Sanatçılar Parkı’ndaki Kemal SunalBarış Manço, Sadri Alışık ve Bedia Muvahhit gibi tanınmış sanatçıların büstleri de yer alıyor. Gürdal Uyar 2004 yılında hayatını kaybetti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
854
195
142
124
64
55
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın