Yerinden Söküldü, Sürgüne Gitti Fakat Çilesi Bitmedi! 'Güzel İstanbul' Heykelini Bu Sefer de Fidanlarla Çevirdiler
Cumuriyet'in 50. yılı kutlamaları kapsamında 1973 yılında Karaköy'e dikilen 'Güzel İstanbul' heykeli 'müstehcen' olduğu gerekçesiyle Erbakan'ın Milli Selamet Partisi tarafından hedef alındı. Heykel bir gece çekiç ve balyoz darbeleriyle yerinden söküldü. Beşiktaş Yıldız Parkı'nın sürgün edilen heykelin çilesi ne yazık ki aradan geçen onca yıla rağmen bitmedi. Bu sefer de heykelin üzeri benzer gerekçelerle fidanlarla kapatıldı. Fidanlar gelen tepkilerin ardından belediye tarafından kaldırıldı...
İstanbul Belediyesi 1973 yılında Cumhuriyet’in 50. yıl dönümü nedeniyle heykeltraş Gürdal Duyar’dan İstanbul’u anlatan bir heykel yapmasını istedi. Gürdal Duyar’ın İstanbul’u hafifçe geriye doğru yaslanmış bir kadın olarak tasvir ettiği ‘Güzel İstanbul’ heykeli, Mart 1974’te Karaköy’e dikildi.
Çekiçlerle söküldü
CHP-MSP (Milli Selamet Partisi) koalisyonunun kurulduğu dönemde heykel yüzünden siyasi kriz çıktı. Erbakan liderliğindeki MSP’liler müstehcen buldukları heykeli bir gece yarısı balyoz ve çekiç darbeleriyle yerinden söktü. Bir süre kayıplara karışan heykel daha sonra Beşiktaş Yıldız Parkı'na konuldu.
Müstehcenlik gerekçesiyle 'sansüre' uğradı
Posta'da yer alan habere göre, 'Güzel İstanbul' heykelinin çilesi burada da bitmedi. Bu sefer de heykelin etrafı fidanlarla kapatıldı. Vatandaşlar bu görüntüye tepki gösterirken, yetkililerden, 'Heykelin yanında çocuk parkı var. Aileler müstehcen diye heykeli şikayet edince biz de bu çitle kapattık' açıklaması geldi.
Gelen tepkilerin ardından belediye yetkilileri heykelin çevresindeki fidanları kaldırdı.
Mimarı 2004 yılında hayatını kaybetti
1935 yılında İstanbul'da doğan Gürdal Duyar, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu.
Mezuniyetinin ardından kariyerine serbest sanatçı olarak devam eden Duyar, bir süre çeşitli Avrupa ülkelerinde mimari üzerine çalışmalar yaptı. Cumhuriyet'in 10. yılı için yaptığı ve en bilindik eserlerinden olan 'Güzel İstanbul' 1974 yılında müstehcen eleştirilerinin ardından Karaköy'den kaldırıldı.
Duyar'ın eserleri arasında farkı şehirlerde yapılmış Atatürk anıtları, İstanbul Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Abdi İpekçi Barış Anıtı, Beşiktaş Vişnezade Parkı'ndaki Necati Cumalı heykeli, ünlü öykücü Sait Faik Abasıyanık'ın Burgazada’da müze haline dönüştürülen evinin önündeki büstü, Akatlar Sanatçılar Parkı’ndaki Kemal Sunal, Barış Manço, Sadri Alışık ve Bedia Muvahhit gibi tanınmış sanatçıların büstleri de yer alıyor. Gürdal Uyar 2004 yılında hayatını kaybetti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Taş ulan alt tarafı, şekil verilmiş daş, kaya :) taştan bile tahrik oluyonuz. İlahi sizi sapıklar :)
Müstehcenlik ile ne alakası var ? Arkadaşım bu sanat..Bunun muhafazakarlıkla ne alakası var ? He tabi heykele kelkinen,ondan tahrik olacağını dşünüp yaa kald... Devamını Gör
Şu ibrahimi dinler sexten müstehcenlikten neden bu kadar korkuyor anlamıyorum, dünyaya çıplak geldik çıplak, akıllının biri pamukları büküp dokuma tezgahını ... Devamını Gör
Not: Sex'e aç ülkelerin hepsi muhafazakâr ülkelerdir bunu ben değil, dünya istatistikleri söylüyor.