Yer Bulmak İmkânsız: 'Özel Hastaneler SGK'dan Para Almak İçin Hastaları Aylarca Yoğun Bakımda Tutuyor'
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye nüfusa göre yoğun bakım hasta yatağı sayısında dünya birincisi. Dünya birincisi olmasına rağmen Türkiye'de yoğun bakımlarda boş yatak bulmak oldukça zor. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, bunun nedenini yoğun bakım yataklarının yüzde 60'ına sahip olan özel hastanelerin, SGK'dan para almak için yatakları işgal etmesine bağlıyor.
Türkiye'de her 100 bin kişiye 44 yoğun bakım yatağı düşüyor.
Habertürk Gazetesi'nden Fatmanur Boylu'nun haberine göre, Türkiye yoğun bakımlardaki yatak sayısına göre dünya birincisi. Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye'deki yoğun bakım yataklarının yüzde 60'ının özel hastanelerde olduğunu belirterek, ''Özeldeki yoğun bakım yatağı sayısının kamu hastanelerinden fazla olması, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmüş şey değil” diyor.
''Özel hastanelerin yoğun bakım servislerinin en az yarısı, SGK’dan para almak için kurulmuş''
Özel hastanelerin yarısının yoğun bakım servislerini SGK'dan para almak için kurulduğunu söyleyen Ünal, ''Çünkü yoğun bakım hizmetleri yüksek maliyetlidir ve SGK bu masrafı karşılıyor. Ama bizde devlet hastanelerindeki hastalar, özel hastanelerin yoğun bakımlarına gönderiliyor. Özel hastanelerin yoğun bakım servislerinin en az yarısı, SGK’dan para almak için kurulmuş. Özellerde kliniklerden alınıp ameliyat sonrası yoğun bakıma çıkarılan hastalar, bir daha kliniğine dönemiyor.'' diyor.
İhtiyacı olmayan hastaların aylarca yoğun bakımda tutulduğunu söyleyen Ünal, yoğun bakım yataklarındaki yoğunluğun, torpile neden olduğunu aktarıyor.
Ünal şöyle devam ediyor, ''İhtiyacı olmayan hastalar aylarca yoğun bakımda tutuluyor. Haliyle yoğun bakım servislerinde yer bulmak imkânsız oluyor, çok fazla torpil devreye giriyor. Yoğun bakım ve taburcu kurallarının uygulanması konusunda ciddi denetim eksiklikleri var. Biri buna ‘Dur’ demeli, devlet parasını çöpe atmamalı.''
Ünal, yoğun bakım servislerinin en fazla mikrobun bulunduğu yerlerden biri olduğunu belirterek hastaların gereksiz yere, uzun süre yoğun bakımda tutmanın hasta için risk taşıdığını söylüyor.
Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı olan Prof. Dr. Ünal, Türkiye'de şu an 350 yoğun bakım uzman hekimin olduğunu, ancak ihtiyacın 3 bin 500 olduğunu aktarıyor.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yayımladığı tebliğle, yoğun bakım servislerinde çalışan personele eğitim zorunluluğu şartının başlama tarihini 31 Aralık 2017’den 31 Aralık 2019’a uzattı.
SGK'nın elinde özel hastanelerin yoğun bakım servislerine ne kadar ödendiğine dair hazır bir veri yok.
Habere göre 'Devlet yoğun bakım hastalarının tedavisi için özel hastanelere yıllık toplam ne kadar ödedi' sorusuna Sağlık Bakanlığı, 'Verileri SGK bilir” cevabını verdi. SGK ise “Elimizde bu konuda hazır bir veri yok” dedi.
Yoğun bakımların SGK'dan para almak için kullanılması sosyal medyanın gündemine oturdu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Örnek veriyorum grip oldunuz serum taktılar size 1 saat kaldınız çıktınız özeelllll hastaneden tabi o ara serumlu kol fotosu paylaştınız instada neyse gerçeğ... Devamını Gör
Yatak başına 500 TL alıyorlar sözünün ispatını yaparsanız , bu farazi konuşmanızı desteklemiş olursunuz . Hangi kurum hangi kuruma gecelik 500 TL ödemiş ? Bi... Devamını Gör
yapı kredinin son zamanlardaki reklamı geldi aklıma bankayla övünen asalaklar olduk ülkece .ülke bitmiş her yer rant , her yer torpil, eğitim desen yarın ka... Devamını Gör
ben sağlıklıyım param var, ama aklım yok aylarca yoğun bakımda yatıyorum. yuhhh hadi bee