onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
web sitesi nasıl kurulur

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

web sitesi nasıl kurulur

Beyaz Bulut
11.10.2014 - 09:42 Son Güncelleme: 12.10.2014 - 14:50

İnternette yer almak için artık bir web sitesi sahibi olmanız gerektiğini düşünüyorsanız doğru yerdesiniz, bu yazımızda en baştan başlayarak nasıl bir web sitesi sahibi olunur öğrenebilirsiniz.

Kaynak: http://kadircakar.blogspot.com.tr/201...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alan adı almak : Alan adları web sitemizin en önemli parçalarından bir tanesidir, normalde web sitenize erişmek için kullanılacak olan ip adresinin daha anlaşılır ve akılda kalıcı olması için alan adınızı kiralamanız gerekir, alan adları ücretleri ödenerek yıllık olarak kiralanır. Alan adı SEO içinde önemlidir.

Alan adı kiralayabilmek için öncelikle alan adını sizin adınıza tescil edebilecek bir firma bulmanız gerekiyor, İngilizce’niz iyi ise Dünya çapınca hizmet veren firmalar ile çalışabilirsiniz ancak benim size tavsiyem Türkiye’de ki çok iyi alan adı ( domain ) hizmeti veren firmalardan bir tanesi ile çalışmanız.

Dünya çapında hizmet veren firmalar : godaddy , namecheap

Türkiye’de hizmet veren firmalar : ihs , alantron

Alan adınızı belirlerken dikkat etmeniz gereken noktalardan ilki alan adı içerisinde ü,ı,ö,ğ,ç gibi Türkçe karakterleri ve diğer özel karakterleri kullanamazsınız.

Domain tescil edeceğiniz firmayı belirlerken firmanın anasayfasında icann logosu bulunup bulunmadığını kontrol ediniz, icann logosu olan firmalar domain konusunda tam yetkili firmalardır.

Alan adınızı satın almak için çalışmak istediğiniz firmayı seçtikten sonra firma sitesinin domain bölümüne giriş yapmalısınız, sitede bir arama kutusu ve domain uzantılarından oluşan tablodan sitenizin isminin başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilirsiniz, eğer siteniz için düşündüğünüz alan adı başka bir sitede zaten kullanılıyorsa kendinize başka bir alan adı bulmanız gerekiyor. Kendiniz için belirlediğiniz alan adı satın alınabilir durumda ise siparişinizi verebilirsiniz, ödemenizin ardından domain firması kısa süre içerisinde domaini sizin adınıza tescil edecektir.

Türkiye çapında hizmet veren firmalar genel olarak kredi kartı ve banka havalesi ile ödeme imkanı sunarken Dünya çapınca hizmet veren firmalardan paypal, moneybookers gibi sanal bankacılık hizmetlerini kullanarak da ödeme yapabilirsiniz.

Alan adınızı satın aldıktan sonra domain yönetim paneline giriş yapıp paneli biraz inceleyebilirsiniz, panelde en çok dikkat etmeniz gereken kısım DNS bölümüdür, bu bölüme hosting firmanızın DNS adresini gireceksiniz böylelikle alan adınızı sitenizin ip adresi ile eşleştirmiş olacaksınız.

Web alanı ( hosting )

Alan adınızı satın aldıktan sorna sitenizi barındıracağınız bir alana ihtiyacınız vardır, bu alana hosting adı verilir. Hosting firmaları güçlü bilgisayarlara sahiplerdir sitenizi barındırdığınız bu bilgisayarlar veri merkezi ( datacenter ) adı verilen çok yüksek internetbağlantı hızına sahip özel yerlerde bulunur.  Hosting satın almadan önce dikkat etmeniz gereken pek çok husus vardır yanlış bir hosting firmasını seçerseniz tüm verilir yok olabilir.

Çalışmak istediğiniz hosting firmasını seçerken firmanın vergi levhası olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz, vergi levhası olan firmalar satın aldığınız hosting hizmeti sonucunda size hizmet faturası da verirler. Hosting firmasının açık adres ve onlara ulaşabileceğiniz bir telefon numarasına dikkat ediniz, firma herhangi bir zamanda gidip ziyaret edebileceğiniz bir yer olmalıdır.

Hosting firmanızı bulmak için firmalar hakkındaki yorumları inceleyin, bir firmanın güvenilir olduğuna karar vermeden önce firmayı internette arayın ve çıkan olumlu, olumsuz sonuçları inceleyin firmanın sitesinde ki referanslara göz atın sitelerin açılma hızlarını kontrol edin.

Firmalar hakkındaki en önemli hususlardan bir tanesi kullanıcıya verdikleri destektir, bu yazıyı okuduğuna göre büyük ihtimalle sitenizi kurduktan sonra da hosting konusunda yardıma ihtiyacınız olucaktır bu konuda size en iyi desteği hosting firması verebilir, tabi desteğe sahiplerse. Hosting firmalarını araştırırken bulduğunuz firmaların destek bölümlerini inceleyin telefon, mail, ticket gibi hangi sistemlerle destek verdiklerini araştırın gerekirse mail atarak test edin.

Kendine güvenen firmalar sizlere deneme süresi veya para iade garantisi sunabilirler, bu hizmeti sunan firmaların anasayfalarında ki gerekli şartları mutlaka okuyun.

Hosting sitelerinde ki hosting türlerini incelerken iki tür hosting göreceksiniz bir tanesi Windows sunucular üzerinde bir tanesi Linux sunucular üzerindedir, hangisini alacağınıza karar vermeden önce sitenizin türünü ve altyapısını kesin olarak bilmeniz gerekmektedir eğer hazır site şablonlarından bir site kurmayı düşünüyorsanız öncelikle şablonu bilgisayarınıza indirerek dosya uzantılarını kontrol edin.

Windows hosting : asp, aspx, acess, mssql, html destekler.

Linux hosting : php, mysql, html  destekler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Site kurulumu

Hosting planınızı satın aldıktan sonra sitenizin kurulumuna geçmeniz gerekiyor, sitenizin kurulumu için kendi yazdığınız dosyaları kullanabilir veya hazır site şablonlarından yararlanabilirsiniz.

Hazır site şablonlonlarını kullanarak kolay ve kullanışlı siteler oluşturabilirsiniz, internette bu şablonlar hakkında bilgi alabilir eklentiler ve temalar ile zenginleştirebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz şablonlar ( scriptler ) :

Forum siteleri için : Vbulletin, Mybb, SMF

Blog siteleri için : WordPress

Portal siteleri için : Drupal, Joomla, Mkportal

Bu şablonları kendi sitelerinde deneyebilir, görebilir ve indirebilirsiniz. Kurmak istediğiniz site şablonunu bilgisayarınıza indirdikten sonra dosyaları sitenizin bulunduğu sunucu bilgisayara göndermelisiniz, bu işlemi yapmak için FTP ( File Transfer Protocol ) programlarından bir tanesini kullanabilirsiniz.

İndirdiğiniz FTP programıyla sitenize bağlanmak için programın “Connect” butonuna basın, karşınıza site bilgilerinizi girmeniz gereken bir pencere çıkacaktır.

Sitenizin adresini ftp://siteadresi.com şeklinde girin, kullanıcı adı ve şifre kısımlarını doldurmak için ise hosting firmanızın size gönderdiği maili kontrol ediniz kullanıcı adınız ve şifreniz hosting firmanızın size gönderdiği mail içerisinde yer almaktadır.

FTP’ye bağlandıktan sonra size bazı klasörler listelenecektir, bu klasörlerden public_html veya www olanı seçiniz, www klasörü aslında public_html klasörürür kısayoludur yani herhangi birini seçebilirsiniz. Klasörün içerisinde girdiğinizde içerisinde bazı dosyalar olabilir o dosyaları önemsemenize gerek yok yapmanız gereken kendi site dosyalarınızı o klasör içerisinde atmak , eğer hazır site şablonu kullanacaksanız indirdiğiniz şablon rar veya zip dosyası içerisinde yani tek paket halindedir dosyaları sunucuya göndermek için öncelikle paketten çıkartlasınız. Günümüz FTP programlarının pek çoğu sürükle – bırakyöntemini desteklemektedir paketten çıkarttığınız şablon dosyalarını sürükle – bırak ile ftp programının içerisine bırakın ve dosya gönderiminin bitmesini bekleyin.

Dosya aktarımı tamamlandıktan sonra şablonun sitenize kurulumu için veri tabanı ( database ) oluşturmanız gerekmektedir, veri tabanı oluşturabilmek için öncelikle hosting kontrol paneline girmelisiniz.

Hosting kontrol paneline giriş için : www.siteadiniz.com:2082 adresine giriş yapın sizden istediği kullanıcı adı ve şifre alanlarını doldurabilmek için hosting firmanızın site gönderdiği maili kontrol ediniz. Hosting kontrol paneline girdikten sonra veritabanı veya database ile ilgili ikona tıklayarak bir adet veri tabanı ve bir adette veri tabanı kullanıcısı belirleyin.

Temel olarak site kurulumu anlatmış olduk, şablonunuzun kurulumu için gerekli kurulum adımlarını takip etmeniz gerekmektedir her şablon için ayrı kurulum talimatları bulunmaktadır bu talimatları ilgili şablonun sitesinde veya şablonların Türkiye destek sitelerinde kolaylıkla bulabilir, destek alabilirsiniz.

web sitesi nasıl kurulur sorusunu cevapladık böylece.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın