onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vücudunuzda Demir Eksikliği Olduğunun Rahatsız Edici 10 İşareti

Vücudunuzda Demir Eksikliği Olduğunun Rahatsız Edici 10 İşareti

Rinascita
21.05.2018 - 18:55

Demir eksikliği baş dönmesi gibi ufak bir sıkıntı olarak başlasa da, sonrasında anemi olarak bilinen ciddi bir rahatsızlığa dönüşebilir. Günlük hayatta farklı şekillerle demir kaybı yaşıyoruz. Dolayısıyla bunu nasıl önleyeceğinizi bilmek ve bir dengeye oturtmak gerçekten önemlidir.

Demir eksikliği vücudun yeterli demir mineraline sahip olmamasıyla başlar. Demir minerali ise vücutta oksijenin taşınmasından sorumlu kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. Hemoglobin eksikliği ise kasların, dokuların çalışmasında sorunlara ve dolayısıyla anemi hastalığına neden olur. 

Bütün bu gerçekleri göz önünde bulundurarak vücuttaki demir eksikliğinin rahatsız edici belirtilerini sizler için derledik.

Kaynak: http://www.fergon.com/10-symptoms-iro...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Alışılmadık yorgunluk hissi

Yorgunluk, vücuttaki demir eksikliğinin yaygın belirtilerinden biridir. Bunun sebebi ise vücutta hemoglobin adlı proteini üreten demirin eksikliğinden ötürü, kaslara ve dokulara daha az oksijen gitmesidir. Yorgunluk günlük hayatta çok normal karşılanan bir durum olduğu için hissettiğimizin gerçek yorgunluk mu, yoksa demir eksikliği belirtisi mi olduğunu anlamak bir hayli güç olur. 

Fakat demir eksikliği yaşayanlar;

  • Güçsüzlük

  • Düşük enerji seviyesi 

  • Konsantrasyonda zorluk

  • Az üretkenlik gibi sorunlar da yaşarlar.

2. Solgun cilt

2. Solgun cilt

Kan hücrelerimizde bulunan hemoglobin cildimize sağlıklı, pembemsi bir renk verir. Demir eksikliğinden ötürü insan vücudu kan hücrelerine gereken hemoglobini üretemezler. Cilt tonunuz ne olursa olsun dudaklarınızın, diş etlerinizin, tırnaklarınızın iç kısmı ve göz kapaklarınızın alt kısmı her zamankine nazaran daha az kırmızı ise, demir eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

3. Nefes darlığı/Göğüs ağrısı

Herhangi bir hareketle beraber yaşanan nefes darlığı ve göğüs ağrısı, demir eksikliğinin bir diğer belirtisidir. Kan hücrelerinde hemoglobinin azalması, dolayısıyla da vücuda giden oksijenin azalmasından ötürü vücudumuz daha fazla oksijen üretmeye çalışır. Vücut olması gerekenden daha fazla iş yüklendiği için de nefes darlığı meydana gelir.

4. Baş dönmesi ve baş ağrısı

Demir eksikliği aynı zamanda baş ve migren ağrılarına da yol açar. Beyne yeterli oksijen gitmemesi kan damarlarının şişmesine, bu şişlikler de baskı uygulayarak baş ağrısına ve migrene neden olur. 

Ek olarak demir eksikliği olan kişiler denge kaybı ve baş dönmesi sorunu yaşayabilirler. Hemoglobin seviyesinin düşmesi veya sürekli düşük olması oksijen açısından sıkıntı yaratır, fiziksel belirtiler baş göstermeye başlar. Baş dönmesi beyindeki oksijen eksikliğinden veya damarlardaki, kalpteki yetersiz oksijenden kaynaklı düşük kan basıncından kaynaklanabilir.

5. Kalp çarpıntıları

5. Kalp çarpıntıları

Düzensiz kalp atışı da demir eksikliğinin bir diğer belirtisi olabilir. Bunun nedeni ise kalbin, hemoglobin azlığından ötürü vücuda oksijen taşımak için daha fazla çalışmak zorunda olmasıdır. Sonuç olarak kalp atışlarında düzensizlik başlar, kalp olması gerekenden daha hızlı atabilir. Hatta kalp yetmezliği ile karşılaşılabilir. Ama bu semptomlar son noktada gözlenirken, demir eksikliği yaşayanlar bu sürece kadar genellikle kalp çarpıntısı yaşarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Saç ve ciltte hasar

6. Saç ve ciltte hasar

Saç ve cilt vücudumuzun ikinci önceliği konumundadır. Bu nedenle oksijen dağılımı öncelikle organlar ve dokulardan başlar. Cilt ve saçta demir eksikliği olduğu zaman, kuruma ve hassaslaşma başlar. Ferritin adlı protein eksikliği bu problemlere neden olarak bilinir, çünkü her zaman vücuda demir yayımından sorumludur. Demir eksikliği saç dökülmesi oranını arttırır, özellikle de menopoz dönemine girmemiş kadınlarda...

7. Dilde ve ağızda sızı/şişme

7. Dilde ve ağızda sızı/şişme

Ağzınızın içine baktığınız zaman sağlığınız hakkında ufak şeyler de olsa öğrenirsiniz. Demir eksikliği de bunlardan biridir. Eğer diliniz şiş, iltihaplı ve renksiz görünüyorsa bu demir eksikliği belirtisidir. Vücudumuzda miyoglobin adlı bir protein bulunur. Bu protein dildeki kas dokusunda bulunan oksijen ve demirle ilişkili bir proteindir. Miyoglobinin düşük seviyede olması dilde yara ve şişliğe neden olur. Demir eksikliği aynı zamanda ağızda kuruluk ve ağız kenarında kırmızı yaraların oluşmasına neden olur.

8. Tırnaklarda kırılmalar

Tırnaklarda kırılmalar demir eksikliğinin en az bilinen semptomlarından biridir. Genellikle aneminin sonraki aşamalarında gözlemlenir. Tırnağın anormal derecede ince bir hale geldiği ve görünüşünü kaybedip düz veya anormal derecede kıvrık bir hale geldiği bu rahatsızlığa kaşık tırnak adı verilir. İlk aşamalarında tırnak kolaylıkla çatlar ve kırılır. Tırnağın orta kısmında başlar tırnak kenarlarının kaşık gibi bir görünüm kazanmasına neden olur.

9. Huzursuz bacak

9. Huzursuz bacak

Demir seviyesindeki düşüş, vücudun hareketi için hayati önem taşıyan dopaminin azalmasına sebep olarak huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir. Dopamin beyin ve sinir sistemi arasında elçi görevi görerek, beyne hareket düzenleme ve koordine etme konusunda yardımcı olur. 

Eğer sinir hücreleri zarar görürse, beyindeki dopamin miktarı azalır ve bu da kas ağrılarına, istemsiz hareketlere neden olur. Dopamin seviyesi gün sonuna doğru zaten doğal olarak düşer. Bu da huzursuz bacak sendromunun neden akşam üzeri ve gece boyunca daha da kötüye gittiğini açıklar.

10. Karın ağrısı ve idrarda kan

10. Karın ağrısı ve idrarda kan

Demir eksikliğinin sebep olduğu intravasküler hemoliz kan hücrelerinin, kan akışını keser ve saldığı demir de idrarla gider. Bazen yoğun antrenman yapan kişilerde gözlenen bu durum ayaklardaki küçük kan damarlarında travmaya neden olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Demir eksikliğinin ikincil belirtileri:

Bu semptomlar nadir görülür ve genellikle başka rahatsızlıklarla bağlantılıdır. 

  • Alışılmadık istekler: Pika sendromunun da etkisiyle hasta herhangi bir besin değeri olmayan şeyleri bile yemek ister. Buz gibi zararsız maddeler olabilirken, bazen de kurumuş boya ve pislik gibi zararlı maddeler veya metal parçalar da olabilir. Bu rahatsızlık genellikle geçicidir ve çocuklarda, hamile kadınlarda daha sık gözlemlenir. 

  • Anksiyete: Anksiyete de demir eksikliği ile ilişkilendirilen bir semptomdur. Ama bu semptom yalnızca kronik anemi hastası kişilerde görülür. Demir eksikliği olan kişilerin psikiyatrik ve gelişimsel bozukluklar yaşamış olma olasılığı yüksektir. Demir eksikliğinin bu problemlere neden olduğunu gösteren birçok kanıt vardır ve inanın bunlar yalnızca tesadüften ibaret değillerdir. 

  • Soğuk eller ve ayaklar: Anemi hastası kişiler sıcaklık değişimi olan durumlarda ellerde ve ayaklarda kan dolaşımının kaybıdır. Sonucu ise ellerde ve ayaklarda soğuma olarak görülür. Vücutta organlara taşınacak yeterli oksijen bulunmaz. Eller ve ayaklar da yeteri kadar oksijen almadığı için soğur. 

  • Sıklıkla enfeksiyon: Vücutta demir eksikliği yalnızca enfeksiyon olasılığını arttırmaz, aynı zamanda vücudun enfeksiyona karşı direncini de düşürür. Anemi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ilgilidir. Aynı zamanda enfeksiyon riskini de arttırır.

Peki demir eksikliği varsa ne yapmalıyız?

Eğer demir seviyesinin olması gerektiği gibi olmadığını düşünüyorsanız, yapılacak en iyi şey direkt olarak doktora görünerek demir seviyesini ölçtürmek olacaktır. Eğer bu sizin için pahalı bir seçenek ise, kan vermeyi deneyin. Kan donörü olarak kabul edilmek için kanınızdaki hemoglobinin ölçülmesi gerekir. 

Herhangi bir gıda takviyesine başlamadan evvel mutlaka doktorunuzla görüşün. Doktorunuzun önerdiği seviyede kullanmaya özen gösterin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
503
113
68
62
30
21
20
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Irfan Marangoz

SELAMLAR...DEMİR SUYUNU ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM. BEN VE AİLEM YILLARDIR İÇİYORUZ.FAYDALARI ANLATMAKLA BİTMEZ. GENİŞ BİLGİ İÇİN 0533 433 21 15 WATSAP MESAJ

Hadi Ravullu

iyi çalışmalar dileriz... Ferforje Pencere Korkulukları - istanbulferforje.org