Vezir Edeyim Derken, Rezil Eden 18 Cilt Bakım Hatası
1. Makyaj temizleme mendillerini cilt temizliği için yeterli bulmak
2. Makyaj bazı olarak uyguladığınız ürün tam olarak emilmeden, fondöten uygulamasına geçmek
Zararı:
Bu durum fondöteninizi incelterek; kapatıcılığını ve kalıcılığını azaltacaktır.
Yöntem:
Uygulanan baz veya kremin cilt tarafından emilimi için ortalama 60 saniye yeterlidir. Ancak makyaj için vaktiniz kısıtlıysa durumu hızlandırmak için, bir peçete yardımıyla fazlalığı hızlıca alıp, fondöten uygulamasına geçebilirsiniz.
3. Bir başkasına iyi gelmiş bir maskeyi ya da ürünü kendi cildinize de iyi geleceğini düşünüp uygulamak
Zararı:
Her maske/ürün her cilt tipine uygun değildir. İçindeki maddelere bağlı olarak cildinizi olduğundan daha kuru ya da daha yağlı bir hale getirebilirsiniz.
Yöntem:
İçindeki maddelerin ciltte yaratacağı etki araştırılmalı ve buna göre uygulanmalıdır.
4. Bacaklarınızı traş ederken traş kremi yerine, sabun ya da vücut şampuanı kullanmak
Zararı:
Bu ürünlerin nemlendirici özelliği olmadığı için cildi traş esnasında korumazlar. Bu da traş sonrası kurumalara, pul pul dökülmelere ve tahrişe yol açar.
Yöntemi:
Mutlaka kadınlara özel traş kremleri veya jelleri kullanın. Böylece hem pürüzsüz hem de nemlenmiş sağlıklı bir bitiş elde edersiniz. Eğer acil bir durumda kalırsanız da sabun ya da vücut şampuanı yerine saç kremi tercih edin.
5. Cildinize her gün ya da aynı gün içinde birden fazla peeling yapmak
Zararı:
Ölü hücrelerden cildi arındırmak için yararlı olan peeling işleminin de fazlası zarar! Fazla peeling uygulaması, cildin doğal koruyucu lipid yağ bariyerini ortadan kaldırır ve cildin doğal yapısını bozar.
Yöntem:
Cilde her gün peeling yapmak yerine gün aşırı peeling uygulayın. Aynı gün içerisinde birden fazla kez yapmayın. Ayrıca yüzünüzü aşırı ovalama gerektirmeden ölü hücrelerden arındıracak temizleyici jeller tercih edin.
6. Kullandığınız cilt ürünlerini sürekli değiştirmek
Zararı:
Sürekli kullandığınız ürünü, etkinliğini yitirdiğini düşünerek değiştirmek isteyebilirsiniz. Ancak cildiniz deneme tahtası değildir ve ihtiyaçları doğrultusunda değişikliğe gitmelisiniz.
Yöntem:
Cilt ürünlerinizi, cildinizin dönemsel gereksinimlerine göre değiştirmelisiniz. Örneğin baharda cildiniz kuruyorsa, nemlendirici özelliği daha yoğun bir nemlendirici kullanmalısınız.
7. Üzerinde 'organik' yazan her ürünü almak
Zararı:
Piyasada pek çok ürün, daha çok satılma kaygısıyla ''organik'' adı altında sunuluyor. Bu ürünler, kimyasal kullanımının yasak olduğu kişilerde(hamile kadınlar, kanser hastaları, kanser hastalığını atlatmış kişiler...) istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Yöntem:
''Organik'' ifadesine değil, ''Sertifikalı Organik Ürün'' olmasına dikkat etmelisiniz.
Türkiye Cumhuriyeti logolu etiket için buraya bakınız.
Uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun kozmetik ürünleri logolu etiket için buraya bakınız.
8. Siyah noktalardan temizleme bandı ile tam anlamıyla kurtulabileceğini düşünmek
Zararı:
Temizleme bantları sadece yüzeysel kirleri temizler. Gözeneklerde bulunan siyah noktaları tam olarak çıkarmaz.
Yöntem:
Acil durumlar için tercih edebileceğiniz temizleme bantları yerine, derinlemesine bir temizlik için bir güzellik uzmanından yardım almalısınız. Eğer buna imkanınız yoksa evde uygulayabileceğiniz kil maskesi temizleme bantlarından daha iyi sonuç verecektir. Ardından uygulayacağınız gözenek sıkılaştırıcı tonikleri uygulamayı da ihmal etmeyin.
9. Sivilcelerinizi gördüğünüz an dayanamayıp sıkmak
Zararı:
Dermatologların da her fırsatta belirttiği gibi sivilceleri sıkmak uzun vadede daha büyük sıkıntılara ve izlere yol açar. Sivilcenizi sıktığınızda, gözeneği tıkayan şey dışarı çıkarken büyük kısmı içeride, cildin altında kalır.
Yöntem:
Bir dermatoloğa gitmek ya da sadece bunun için geliştirilmiş cihazları kullanmak sivilcenin daha büyük bir soruna dönüşmesini önlemek adına tercih edilmelidir.
10. Makyaj fırçalarınızı sadece kendiniz kullandığınız için nadiren temizlemek
Zararı:
Uzun süre yıkanmayan makyaj fırçaları tam bir bakteri yuvasına dönüşür. Bu da özenle baktığınız cildinizi, gözeneklere yerleşmek için can atan bakterilere karşı savunmasız bırakır.
Yöntem:
Makyaj fırçanızdan kiri ve bakteriyi arındırmak için, fırçalarınızı haftada bir temizleyici şampuanla yıkayın. Acil durumlar için de, bunun için özel üretilmiş antibakteriyel fırça temizleyicilerle daha hızlı bir çözüm elde edebilirsiniz.
11. Gereğinden az su tüketmek, uykusuzluk
Zararı:
Az su tüketimi toksinlerin atılamamasına bağlı ciltte mat görünüm, cildin nemini kaybetmesi dolayısıyla gerginliğinde azalma ve kırışıklıklarda artış gözlenir.
Uykusuzluk ise dolayısıyla onarılamayan ciltte bir süre sonra ölü hücrelerin birikimi ile cansız ve mat bir görünüm, stres hormonlarının salınmasına bağlı solukluk ve uzun dönemde cildin kendini tamir edememesi dolayısıyla erken yaşlanma belirtileri görülür.
Yöntem:
Cilt elastikiyetini sağlayan, nemlendiren ve kırışıkları önleyen su, günde en az 2,5 litre tüketilmelidir.
Aynı zamanda günde en az 8 saat uyku ihmal edilmemelidir.
12. Yağlı cildin nemlendiriciye ihtiyaç duymadığına inanıp nemlendirmemek
Zararı:
Her cilt tipinin neme ihtiyacı vardır. Nemden yoksun bırakılan cildin nem dengesi bozulacaktır.
Yöntem:
Eğer cildiniz yağlı ise, yağsız ve su bazlı olanları tercih etmelisiniz.
13. Selülitlere çare kremlerdir
Zararı:
Spor yapmadan veya beslenme alışkanlığını değiştirmeden uygulanan selülit kremlerinin zararı kesenizedir.
Yöntem:
Selülitlerden gerçekten kurtulmak için bir dermatoloji uzmanına danışarak doğru uygulamalar seçmelisiniz.
14. Güneş kreminin sadece yazın uygulanması
Zararı:
Siz gözünüzle görmüyor olabilirsiniz ama UVB ve UVA ışınlarına maruz kalan cilt, yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar ya da en kötü durumda cilt kanseri gibi ciddi problemlerle karşılaşabilir.
Yöntem:
O yüzden kışın bile yüzünüze, ellerinize cilt tipinize uygun güneş koruyucu krem sürmelisiniz.
15. Makyajı temizlemeden uyumak
Zararı:
Tüm gün nefes almayan cildinizin tek nefes alacağı zamanda gözeneklerin tıkalı olması, ona yapacağınız en büyük kötülüktür. Dinlenmemiş cilt ertesi gün oldukça mat ve yorgun görünecektir.
Yöntem:
Her ne olursa olsun yüzünüzü temizleyin. Diyelim ki gerçekten buna haliniz yok, baş ucunuza yerleştireceğiniz bir makyaj temizleme mendili de durumu idare edebilir.
16. Yüzünüzü ne kadar çok yıkarsanız o kadar iyi
Zararı:
Sürekli cilt temizliği cildin doğal dengesini bozar.
Yöntem:
Cildinizi her aklınıza geldiği zaman değil, gerektiği zaman temizlemelisiniz.
17. Yüzünüze uyguladığınız ürünü boynunuza uygulamamak
Zararı:
Yüzünüze uygulayıp boynunuza uygulamadığınız her şey yaşlanma izlerinin en hızlı görüldüğü yerlerden birisi olan bu bölgeyi kötü etkiler. Güneş koruyucu ya da besleyici bakım maskelerinin uygulanmadığı boyun daha hızlı yaşlanır. Ayrıca yapılan makyaj, bu bölgeye uygulanmadığında yüzünüzde maske gibi duracaktır.
Yöntem:
Kısa ve net: Yüzünüze uyguladığınız her şeyi boynunuza da uygulayın.
18. Sigara içmek ya da içmeseniz bile içilen bir ortamda bulunarak dumanla doğrudan temas halinde bulunmak
Zararı:
Sigara dumanında bulunan kimyasallardan karbon monoksit, katran, nikotin vb. gözeneklere işleyerek cildin elastikiyetini bozar. Bu da cildin erken yaşlanmasını ve kendini yenileme özelliğini etkileyen zararlı yapılar oluşturur.
Yöntem:
Sigaradan elinizden geldiğince uzak durmaya çalışın. İçilen ortamda bulunmanız durumunda da, eve döndüğünüzde duş alın. Ardından da cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı C ve E vitamini içeren, antioksidan özelliği taşıyan bir nemlendirici kullanın.