onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Üzerindeki Sis Perdesinin Bir Türlü Aralanmadığı Antik Teknolojiler ve Kalıntılar

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Üzerindeki Sis Perdesinin Bir Türlü Aralanmadığı Antik Teknolojiler ve Kalıntılar

09.07.2022 - 07:47

Antik bir kente ya da yüzyılları aşan tarihî kalıntılara denk gelmiş olabilirsiniz. Uzun süren arkeolojik kazılar ve çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan antik eserlerin büyük kısmı, günümüzde açıklanabiliyor. Bunun yanı sıra genişletilen çalışmalara, derinleştirilen araştırmalara rağmen gizemini hâlâ koruyan antik eserler, hatta antik teknolojiler bulunuyor. Günümüzün gelişen teknolojisine rağmen bu antik eserlerin ve teknolojilerin sırrının bulunamaması ve gerçekleştiriliş şekli merak konusu olmaya devam ediyor. İşte, üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmadığı antik teknolojiler ve kalıntılar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Antik Roma'daki asker evleri

1. Antik Roma'daki asker evleri

Roma'da metro çalışmaları sırasında keşfedilen bir asker evi, bazı özellikleriyle şaşırtıyor. İhtişamlı görünüme sahip olduğu anlaşılan ev, tamamı mermer ve mozaik kaplı 14 odadan oluşuyor. Evi ilgi çekici kılan bir başka nokta, bazı yerlerin kasten gömülerek yol edilmeye çalışıldığı izlenimi. Kazıda bulunanlar ev hakkında ilginç bilgi vermeye devam ediyor. Öyle ki evde yapay ısıtma sistemi olduğu bile söyleniyor.

2. Lasithi Platosu yel değirmenleri

2. Lasithi Platosu yel değirmenleri

Yunanistan, kendi sınırları içinde birçok antik kente ve tarihî yapılara ev sahipliği yapıyor. Öyle ki Yunanistan'a birçok tur düzenlense bile bu eserlerin ve antik kentlerin hepsini gezmeniz mümkün değil. Yunanistan'ın kültürel zenginliğini oluşturan yapılardan biri: Lassithi Platosu'ndaki yer değirmenleri. Bu yel değirmenleri, yüksek su tablasına maruz kalan Lasithi Platosu'nda hasat olmasını ve oradaki tarlaların yok olmasını önlüyor. Aynı zamanda yel değirmenleri, su basmış bölgelerdeki suyu dışarı pompalamak ve tarlara eşit olarak su dağıtabilmek için rüzgar gücü kullanıyor. Çağının çok ötesinde bir teknolojiye sahip yel değirmenlerinin bir kısmı, günümüzde hâlâ kullanılıyor.

3. Çöllerdeki deve oymaları

3. Çöllerdeki deve oymaları

Suudi Arabistan'ın çöllerinde deve görmek pek şaşılacak bir şey değil ancak gerçek develer yerine devasa deve oymaları bulmak biraz olsun şaşırtıcı olabilir. 2016 yılında keşfedilen deve oymalarının, değişen kum tepeleri tarafından saklandığı ve oluşan kum tepeleri sayesinde erozyondan korundukları düşünülüyor. Aksi hâlde kum taşı üzerine oyulan deve motifleri, çoktan aşınabilirdi. 2000 yıllık olduğu düşünülen bölgede herhangi bir yaşam kalıntısına rastlanmaması, oymaları daha ilginç kılıyor. Kim tarafından yapıldığı belli olmayan oymaların hangi aletler kullanılarak yapıldığı da bilinmiyor.

4. Timsah taşı

4. Timsah taşı

Kamboçya'daki timsah şeklindeki taşın bir benzerine dünyada rastlanmadı. Kökeninin en az 12. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen timsah taşının kullanım amacı ise tam bir muamma. Bu taşın insan kurban etme ayinlerini gerçekleştirmek veya yağmur sularını toplamak için kullanıldığı düşünülse de asıl amacı bilinmiyor. Elbette her iki durum da sadece insanların yorumu olsa da bu teoriyi güçlendiren detay, dönemin imparatorluğunun insan kurban etme ayinleri düzenliyor olması. Timsah taşının bir benzerinin bulunamaması da özel bir amaç uğruna tasarlandığı düşüncesini kanıtlar nitelikte.

5. Maya harabeleri

5. Maya harabeleri

Orta Amerika'da birçok Maya harabeleri bulunur. Bu harabeler genel olarak birbiriyle benzer özellikler sergiler. 1975 yılında keşfedilen bir başka Maya harabesi ise alışmışın dışında. Norman Hammond tarafından keşfedilen harabeler, 5 yıl boyunca Hammond tarafından sürdürülen kazı çalışmalarıyla tamamen gün yüzüne çıktı. Elde edilen bilgiler, Mayalar'ı araştırma dünyasını altüst etti. Yapılan çalışmalara göre bu harabe, Mayalar'a ait en eski yerleşim alanıydı. Mütevazı yapılar barındıran bu alandaki çalışmalar, tarihçiler tarafından reddedildi. Mütevazı yapıların yanı sıra gömme gelenekleri de diğer Maya kalıntılarından farklıydı. Harabelerin bu özellikleri, Maya uzmanlarının şimdiye kadar ulaştığı bilgileri sarsmaya yetecek seviyede.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Dongola'daki hayalet kasaba

6. Dongola'daki hayalet kasaba

Sudan'daki Dongola Nehri'nin doğusundaki hayalet kasaba, gizemini koruyan yerler arasında. Bomboş bırakılan kasabanın ne nehrin suları altında kaldığına ne de kasabada bir çatışma yaşandığına dair bir iz var. Neredeyse 14. yüzyıldan önce terk edilen ve o tarihten bu yana boş kalan bu yaşam alanının neden terk edildiğine dair hâlâ bir iz yok. Hiçbir neden olmadan kasabanın terk edilmesi büyük bir muamma.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
10
4
3
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
can canus

Roma'daki mermer evlerin ısıtma sisteminde şaşılacak ne var anlamadım. Tabi adamların ilk yerden ısıtma sistemini bulan kişiler olduklarını saymazsak.

kenan öz

şunların bir tanesine bile şaşıran varmı ?

Turgut Güler

Haberi ilk heyecanla açtım sonra baktım bildiğin boktan sıradan şeyler, ne şaşırdım ne ağzım açıldı ne hayrete düştüm