onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uzaydan Emlak Satın Almak

Uzaydan Emlak Satın Almak

avantajix
26.02.2015 - 16:23 Son Güncelleme: 26.02.2015 - 17:13

Gökyüzündeki yıldızlardan birine adınızı vermek, Ay’dan bir krater satın almak, veya Güneş sistemindeki bir gezegene yatırım yapmak istiyorsanız, bilin ki bu mümkün ve hiç de pahalı değil.

“International Star Registry” (Uluslararası Yıldız Sicili) adlı kuruluş evrendeki tüm yıldızların isimlerini parayla satıyor. Kendilerine ait www.starregistry.com sitesi üzerinden sipariş alıyor ve yıldızların isimlerini cüzi fiyatlarla pazarlıyor. Çünkü her ne kadar çıplak gözle görülebilen yıldız sayısı 100.000 olsa da, sadece bizim Samanyolu’nda bile 1 trilyona yakın yıldız olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla yıldız lazımsa fiyatlar gayet ucuz. Nicole Kidman, Leydi Diana, Johny Depp bu kuruluşun kalantor müşterilerinden sadece birkaçı.

Uzaydan gayrimenkul satan bir başka kuruluş ise Lunar Embassy. Türkçe adı “Ayın Dünya Büyükelçiliği”. 6 milyon üyesi olduğu belirtilen www.lunarembassy.com sitesi üzerinden yayın yapan bu kurum, sadece gezegenimizin uydusundan değil, bölgesel gezegenlerden de cazip fiyatlı arsalar satıyor. (Not: Kendisini “Büyükelçilik” olarak tanıtan kurum, isteyene de Ay Pasaportu vererek vatandaşlıktan para kazanıyor. Siteden 14 dolara pasaport alabileceğiniz gibi 250.000 dolar vererek artık gezegen kabul edilmediği için fiyatı dibe vurmuş Pluton’un tamamını satın almanız da mümkün.)

Peki bütün bunlar gerçek mi? Yani yasal mı? Yani bir gün o satın aldığımız yerlere gidersek orada bir çiftlik kurabilir miyiz? Yoksa bu durum İzmir Saat Kulesi’ni gelene geçene satmasıyla ünlü Sülün Osman vakası gibi bir şey mi?

Doğrusunu söylemek gerekirse işin orası biraz karışık. Çünkü İzmir Saat Kulesi’nin kime ait olduğu tapuda ve resmi kayıtlarda kesin olarak belli olmasına rağmen, gök cisimlerinin ve hatta uzay boşluğunun kime ait olduğu belli değil. Oralara pek gidilemiyor olduğu için her kafadan bir ses çıkıyor. Ama şu dakika itibarıyla gökyüzündeki objelere isim veren tek yetkili otorite “International Astronomical Union” (Uluslararası Astronomi Birliği) olarak kabul ediliyor, ve bu kurum www.iau.org/public/themes/buying_star_names adresinde “Aman sakın başka yerden yıldız ismi satın almayın; çünkü satsak bir tek biz satarız; onu da şimdilik satmıyoruz” diyerek piyasaya bir çeki düzen vermeye çalışıyor.

Bu arada dünya dışı gayrımenkul işi: Wikipedia’nınhttp://en.wikipedia.org/wiki/Extraterrestrial_real_estate sayfasında şöyle açıklanmış: “Uzayın satılması yasak.” Araştırmamızı biraz ilerletince, “Moon Treaty” yani “Ay Antlaşması” adlı uzayın satılmasını yasaklayan anlaşmayı içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu sadece 15 ülkenin imzalamış olduğunu görüyoruz. Anlaşmaya imza koyan 8inci ülke olan Türkiye’nin imza tarihi 2012. (Türkiye’nin uzayla ne alakası var da bu antlaşmayı 8inci ülke olarak imzalamışız demeyin. Biz ülkemizi birazcık tanıyorsak bu antlaşmayı “Uzay” kelimesinden değil “Yasak” kelimesinden dolayı hemen atlayıp imzalamışızdır diye düşünüyoruz. Latife bir yana, konu Birleşmiş Milletler nezdinde resmileşmiş durumda: https://treaties.un.org/doc/Publication/CN/2012/CN.124.2012-Eng.pdf.)

Peki uzayın satılmasının yasak olmasına rağmen, sevdiğimiz birisinin adını (sadece hoş bir hediye olabileceği için) bir yıldıza vermeye çalışsak, veya bir gök cisminden bir krater sertifikası alsak olmaz mı? Olur. Yani daha sonra o gök cismi üzerinde hak iddia etmeyecekseniz bu gayet mümkün ve çok orijinal bir hediye fikri. Peki fiyatlar ne civarda, derseniz buyurun size birkaç fiyat:

1) International Star Registry: www.starregistry.com Fiyat: 54$

2) Online Star Registry: www.onlinestarregistry.com Fiyat: 89$

3) Universal Star Registry: www.universal-star-registry.com Fiyat: 19.99$

4) Global Star Registry: www.globalstarregistry.com/uk Fiyat: 65£

5) Star Registration: www.star-registration.com Fiyat: 29.90$

(Farkı: Takımyıldız satın alırsanız 49.90$ oluyor ve ucuza geliyor)

6) Name A Star: www.nameastar.com Fiyat: 19.95$

(Farkı: Sertifikanızı postalamayıp download ettirdiği için ucuza geliyor)

7) Staracle: www.staracle.com/ Bir yıldıza kendi isminizi vermek bedava.

8) Ebay: www.ebay.com/gds/How-to-Buy-a-Star-/10000000177627909/g.html sayfasında da yazdığı üzere pek çok Ebay kullanıcısı yıldız ismi alıp-satıyor.

Sonuçta siz istediğiniz kadar “Uzayı Satmak Yasak” diyedurun, sanırız durumun kısa özeti “alan memnun satan memnun” şeklinde. Alıcı açısından bakıldığında bu çok orijinal ve ucuz bir hediye alternatifi; Satıcı açısından bakınca da insanın elini kaşındıran bir fikir. Cepte 1 trilyon yıldız var; satıp havadan para kazanmaya başlamak için gerekli olan tek şey ise bir yazıcı ile mürekkep. Ne print ederseniz sayfasını yaklaşık 20 ila 50 Dolar arası bir fiyattan satıyorsunuz. Üstelik 6 milyar müşteri günde yüzlerce -hatta siz uyurken bile- sipariş geçiyor. Yılbaşı, Anneler Günü, Sevgililer Günü gibi özel günlerde ise satışlar patlıyor. Rüya iş dedikleri böyle bir şey olsa gerek.

Kaynaklar:

www.wikihow.com/Buy-a-Star (Bir yıldız nasıl satın alınır)

www.oddee.com/item_98576.aspx (Yıldızları satıp para kazanmak)

archive.wired.com/techbiz/media/news/2001/12/49345 (Yıldız alınca sizin olmuyor)

Kaynak: http://blog.avantajix.com/uzaydan-eml...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın