Görüş Bildir
Haberler
Üst Aramasında Geriye Dönüş

Üst Aramasında Geriye Dönüş

Deniz Gök
12.11.2014 - 23:29 Son Güncelleme: 13.11.2014 - 10:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Aramada “Somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi” yerine 'Makul şüphe'nin yeterli olmasını öngören düzenleme Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Yargı paketinin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, şüphelilerin ve sanıkların üstünün, eşyasının, konutunun, işyerinin aranabilmesi için “somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi” yerine makul şüphenin yeterli olmasını öngören düzenleme kabul edildi. Polisin arama yapması için makul şüphe yeterli olacak. Şubat ayında yapılan düzenlemede üst aramalarında ''makul şüphe'' kaldırılarak ''somut delile dayalı kuvvetli suç şüphesi'' getirilmişti.

Komisyonda Yargıtay Kanunu'nun adli yıl açılış törenlerini düzenleyen 59. maddesinin kaldırılması kabul edildi. Yürürlükten kaldırılan madde şöyle:

“Her adli yıl Ankara‘da bir törenle açılır. Yargıtay Birinci Başkanı bir konuşma yapar. Açılış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulu'nun düşüncesi alınır.”

Böylece geçen yıl hükümet yetkilileriyle yargı mensupları arasında tartışmaya neden olan konuşmaların da yapıldığı Yargıtay adli yıl açılış töreni yasayla zorunlu olmayacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, açılış yılı törenlerini düzenleyen maddenin kaldırıldığını ancak, Yargıtay'ın geleneksel törenini sürdüreceğini söyledi. Tören için bütçe sıkıntısının da yaşanmayacağını belirten Bozdağ, sıkıntı yaşanması halinde ise çözeceklerini belirtti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Yargıtay adli yıl açılış törenine katılması nedeniyle törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmamıştı. Erdoğan tören öncesi, “Feyzioğlu adli açılışta konuşursa ben gelmem” demişti. Yargıtay Başkanlar Kurulu da toplantı yaparak Feyzioğlu’nun konuşup konuşmayacağını karara bağlamıştı. Başkanlar Kurulu tartışmalara rağmen Feyzioğlu’nun konuşmasına karar vermişti.

Hakim ve savcılara zam

Hakim ve savcılara zam yapılmasını öngören madde de Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Mesleğe ilk başlayan hakimlerin maaşı 3 bin 856 liradan 5 bin 146 liraya çıkacak. Muhalefet Komisyonda kabul dilen maddeye bu maddeye yargıda çalışan personelin de dahil edilmesini istedi. Ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu durumun bütçe görüşmeleri içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Hakim savcılara sicil affı

14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013'e kadar disiplin, uyarı ve kınama cezası alan, kademe ilerlemesi durdurulan ve aylığı kesilen hâkim ve savcıların affedilmesini öngören teklif komisyonda kabul edildi. Tarih sınırlamasına göre 17 ve 25 Aralık operasyonlarını yapan hâkim ve savcılar sicil affından yararlanamayacak.

Bu tarihler arasını kapsayan suçlar nedeniyle HSYK'daki dosyaları halen incelenen hâkim ve savcılar da, karar verildikten sonra yasa kapsamında affedilecek. Bin 300 hakim ve savcı kanun teklifinin Genel Kurulda kabul edilmesiyle affedilmiş sayılacak. Yer değiştirme cezası alan 200 hâkim ve savcı ise cezanın yeniden incelenmesi için başvuruda bulunmak zorunda olacak.

Avukatlar 3 yıl sonra hakim savcı olabilecek

Avukatların hakim savcı olabilmeleri için mesleklerinde 2 yıl çalışma şartı AKP'nin önergesiyle değiştirildi. Önergede avukatların hakim ve savcı olabilmeleri için 3 yıl mesleklerinde çalışma şartı getirildi. Avukatlar mesleklerinde 3 yıl çalıştıktan sonra hakim ve savcı olabilmek için sınava giriş hakkı kazanabilecek.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ust...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0