Görüş Bildir
Haberler
Ünlü Yönetmen Nolan'ın Filmini Çektiği, II. Dünya Savaşının En İlginç Muharebesi: Dunkirk

Ünlü Yönetmen Nolan'ın Filmini Çektiği, II. Dünya Savaşının En İlginç Muharebesi: Dunkirk

Anıl Göç
06.08.2016 - 17:36

II. Dünya Savaşı, 20. asrın büyük bir muharebesi olması açısından, hakkında bilinenler daha taze, daha verimli ve sayıca daha fazladır. Burada incelememize konu olan Donkarkız Muharebesi ve sonrasında yapılan geri çekiliş harekatı ise, II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından sadece birini teşkil etmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Olayların Cereyan Ettiği Coğrafya

Olayların Cereyan Ettiği Coğrafya

Donkarkız sahili Fransa'nın kuzeyinde, Belçika sınırına 10 km kadar uzaklıkta bulunan bir konumdadır. Bölgenin ismi Fransızca Dunkerque; İngilizce Dunkirk olarak anılır. Osmanlı devrinde burası için Donkarkız adı kullanılırdı. Bölgenin ismi Türkçe'ye bu şekilde yansımıştı. Esasında Osmanlı Türkçesinde, Almanca, Fransızca gibi yabancı diller kullanılırken, kelimeler aynen o dilin alfabesiyle belirtilirdi. Fakat bazı yer adları Türkçe'ye uyarlanır ve genellikle de okunduğu gibi yazılırdı. Bu sebeple Türkçe'ye geçmiş olan Donkarkız adını kullanmamız uygun olacaktır.

Alman İlerleyişi

Alman İlerleyişi

Harbi-i Umumi'nin daha ilk yıllarıydı. Almanlar büyük başarılar kazanmakta, Avrupa'nın dört bir yanına yayılmakta idiler. Belçika, Fransa ve İngiltere askerlerinden oluşan müttefik ordusu, Alman ilerleyişine karşı koyamıyordu. Nitekim müttefikler, 27 Mayıs 1940 tarihinde Donkarkız sahiline doğru büyük bir geri çekiliş gerçekleştirdiler. 28 Mayıs günü Almanlar, Belçika topraklarının büyük bölümünü ele geçirmişti. Belçika daha fazla dayanamadı, teslim oldu ve antlaşma istedi. Almanlar geri çekilen müttefik ordusuna git gide yaklaşmıştı. Artık askerlerin, hayatlarını kurtarmak için çok kısa bir süreleri vardı.

Gergin Günler

Gergin Günler

Yaklaşık 400 bin müttefik askeri, neredeyse kendilerinden iki kat fazla sayıdaki Alman ordusuna karşı köşeye sıkışmıştı. Almanlar, Fransızların oluşturdukları bir dizi savunma hattını zorlanmadan yarmışlardı. Donkarkız'ı savunmak demek, 400 bin askeri göz göre göre ölüme göndermek demekti. Nitekim karar verildi, askerler ülkeye geri getirilecekti. İngiltere'de ne kadar gemi varsa limanlardan yola çıktı. Öyle ki 850 ile 1000 adet geminin arasında çok küçük balıkçı tekneleri bile mevcuttu. Bazı İngiltere vatandaşları askerleri kurtarmak için, kendi çabalarını ortaya koymak istiyordu.

Kurtarma Operasyonu

Kurtarma Operasyonu

Geri çekiliş, vatandaşların da katıldığı tam bir müşterek operasyona dönmüştü. Denizi geçebilecek gemisi olan herkes donanma ile askerleri kurtarmaya gitmekteydi. Tam bu sıralarda Adolf Hitler'den, tüm orduyu şaşkınlığa uğratacak bir 'dur emri' geldi. Bazıları bu emrin bizzat komutan Gerd von Rundstedt tarafından verildiğini söylese de, Hitler'in generallere ve kurmaylara doğrudan müdahale ettiği sıkça görülüyordu. Hitler'in bu emri vermedeki olası endişesi, belki de hızla ilerleyen ordusunun bir tuzağa çekildiği korkusu olabilirdi. Netice itibarıyla Alman ilerleyişinin durması, müttefik askerlerinin işine gelecekti.

Geri Çekiliş

Geri Çekiliş

Mayıs ayının son günlerinde başlayan kurtarma operasyonu, Haziran ayına kadar sürdü. Tahliye sırasında İngiliz Hava Kuvvetleri, Alman uçaklarına karşı bir savunma sağlayacaktı. Fakat sayıca üstün olan Alman ordusu, ilk günlerde geri çekilişi yavaşlatmayı başarıyordu. Askerlerin gemiye bindirilip denize açılmasıyla da her şey bitmiş sayılmıyordu. Alman uçakları savunmasız tekneleri yaylım ateşine tutuyor, büyük gemileri bombalıyorlardı. Nitekim 230 kadar irili ufaklı gemi, denizin serin sularına gömülmüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Operasyon Tamamlanıyor

Operasyon Tamamlanıyor

Kurtarma Operasyonu, 3 Haziran 1940 gününün bitiminden sonra, gece 03.00 sularında, Shikari adlı gemiye binerek sahilden ayrılan son askerlerle birlikte sona erdi. Ertesi gün sahile giren Alman ordusu ise, savunma sırasında ölen onca askerin cesetleriyle karşılaştı. Almanlar 50 bin kadar asker kaybetmişti. Müttefiklerin kaybı ise 70 bin kadardı. Bu askerlerin büyük bir kısmı denizde, Alman uçaklarının taarruzları sonucu hayatlarını kaybetmişti.

Özet ve Netice

Özet ve Netice

Netice itibarıyla Almanlar bu muharebeden kazançlı çıkan taraf gibi gözükse de, esas zaferi İngiltere kazanmıştı. İngiltere 330 bin kadar askerini kaybetmekten kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda bu operasyonu bir zafer gibi telakki etti. 

Tarihte hiçbir zaman ''olsaydı'' kalıbıyla konuşulamaz. Fakat Donkarkız geri çekilişinin İngiltere açısından neden bir zafer olduğunu anlayabilmek açısından, diyebiliriz ki Alman ordusu Donkarkız sahiline daha önce girmeyi başarmış olsaydı, İngilizler askerlerinin çok büyük bir bölümünü kaybedecekti. Belki de İngiltere savaş dışı kalacak ve dünya tarihinin gidişatı tamamen farklılaşacaktı.

Bonus: Dunkırk Filmi

Bonus: Dunkırk Filmi

Christopher Nolan, 2017 yılında vizyona girmesi planlanan yeni filminde, bu geri çekiliş hikayesini konu ediniyor.

2017'de vizyona girecek filmden kısa bir kesit için:

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
135
28
17
13
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmetcan Oral

Almanya İngilizlere acıyıp da gitmelerine izin vermese bu gün Dunkirk katliamını konuşuyor olurduk

Nietzieche Dereli

aslında savaşı almanya kazanacağı için bunu bir katliam olarak bilmeyecektik

meyus

Konumuz değil ama Amerika'nın ya da İngiltere'nin böyle filmler çektiğini gördükçe ister istemez keşke biz de cıvık cıvık aşk filmleri çekmek yerine böyle fi... Devamını Gör

Jesse Pinkman

Abi dizilerimiz aşk dizileri filmlerimiz de öyle savaş filmi çeksek en fazla Çanakkale ile yetiniyoruz ki buna sözüm yok keşke Çanakkale daha iyi bütçeyle gö... Devamını Gör

meaculpa

Nolanın filmlerine bakınca biraz kafa karıştırıcı oluyor bu filmde neler yapıcak acaba ...