Görüş Bildir
Haberler
UNESCO'da Türkiye Rüzgarı: 7 Kültür Varlığımız Daha Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Girdi

etiket UNESCO'da Türkiye Rüzgarı: 7 Kültür Varlığımız Daha Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Girdi

Batuhan
06.06.2018 - 15:03 Son Güncelleme: 07.06.2018 - 15:48

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 7 kültür varlığının daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdiğini duyurdu. Listeye yeni giren 7 yerle birlikte, Türkiye'nin listedeki kültür varlığı sayısı 78'e yükseldi.

2017 yılında Türkiye'nin tarihi eserleri ve kültürel varlıkları UNESCO'da altın yılını yaşamıştı 👇

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl 71 olan kültür varlığı sayısına 7 miras daha eklendi. Priene arkeolojik alanı, Harput tarihi kenti ve Gaziantep yeraltı su sistemlerinin de aralarında bulunduğu 7 mirasın eklenmesiyle geçici listedeki kültür varlığı sayısı 78’e yükseldi.

1. Priene arkeolojik alanı - Aydın

1. Priene arkeolojik alanı - Aydın

Priene, Aydın Söke’nin 15 kilometre güneybatısına kurulmuş önemli antik kentlerden biridir. Priene hakkındaki ilk bilgilereyse M.Ö. 7. yy ortalarında antik kaynaklarda rastlanmaktadır. Kentin en önemli yapıları arasında Demeter Tapınağı, Athena Tapınağı, tiyatro, Agora, Zeus Tapınağı, Bouleuterion, Yukarı Gymnasion, Aşağı Gymnasion, Mısır Tapınağı, Büyük İskender’in Evi, Bizans Kilisesi, Nekropol ve konut alanları sayılabilir.

2. Sarıkaya Roma Hamamı - Yozgat

2. Sarıkaya Roma Hamamı - Yozgat

Roma dönemine ait 'Basilica Therma (Aqua Sarvenae)” isimli antik kentin bulunduğu alandaki Roma Hamamı, modern kaplıca tesislerinin bulunduğu alandadır. Hamamda yaklaşık 2 bin yıldır akan su, yıllardır aynı sıcaklıkta ve aynı minerallerle çıkmaya devam ediyor.

3. Harput Tarihi Kenti - Elazığ

3. Harput Tarihi Kenti - Elazığ

Harput ve yöresi, Anadolu’nun en eski yerleşme birimlerinden biridir. Yerleşme, tarih öncesi dönemlere kadar uzanır. Nitekim ilin Fırat ırmağının çizdiği büyük yay içinde, sulak ve verimli bir ova üzerinde bulunması, doğal kaya sığınakları, kara ve su hayvanlarının bolluğu nedeniyle yöre, Paleolotik (Yontma Taş Devri M.Ö. 10.000) Dönemden beri, yerleşme alanıdır.

4. Justinianus Köprüsü - Sakarya

4. Justinianus Köprüsü - Sakarya

Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehrine boşaltan Çark Deresi (Melas Çayı) üzerinde yer alan köprü erken Bizans döneminin Anadolu'daki en görkemli anıtsal yapılarındandır. Bizans İmparatoru Justinianus (527-565) tarafından M.S. 558-560 yıllarında yaptırılan Erken Bizans döneminden günümüzü sağlam olarak gelebilmiş olan bu taş köprü, 365 metre (apsisli yapıdan zafer takına kadar olan bölüm 384,30 metre) uzunluğunda, 9,85 metre genişliğinde olup, ortada yer alan dairesel 7 kemer, 2 batı, 3 doğu yönünde yer alan uçlara gittikçe küçülen tali kemerler dâhil toplam 12 kemerlidir.

5. Danişment Beyliği başkenti Niksar: Anadolu Türk Medeniyetinin erken dönem kültürel mirası - Tokat

5. Danişment Beyliği başkenti Niksar: Anadolu Türk Medeniyetinin erken dönem kültürel mirası - Tokat

1083 yılında Niksar'ı fetheden Melik Dânişmend Ahmet Gâzi, burayı Rumlara karşı hem bir üs hem de başkent olarak seçmiştir. Bu dönemde Niksar ilim ve kültür merkezi haline gelmiştir.

6. Anadolu’daki ahşap çatılı ve direkli camiler

6. Anadolu’daki ahşap çatılı ve direkli camiler

7. Gaziantep yeraltı su sistemleri: Kasteller ve Livaslar - Gaziantep

7. Gaziantep yeraltı su sistemleri: Kasteller ve Livaslar - Gaziantep

Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin eşsiz örnekleri olan Gaziantep Kastelleri, bir çok işlevi bulunan yapılar olarak inşa edilmiştir. Livasların geçmişinin 1100'lü yıllara kadar uzandığını belirtilirken, insanların tarihte buralardan kuyularına su aldığını da ortaya çıkan bilgiler arasında.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
711
246
37
8
5
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
layd hamdiye

Türkiye'nin taşı toprağı yüzlerce ve binlerce yıllık yapılarla dolu..ABD 300 yıllık yapıya tarihi diyorsa eğer güzel ülkem de milyonlarca tarihi yapı var.

Beta Raybill

Samandağ ve Adana insanlarını UNESCO LİTESİNE ALMAYAN UNESCO YU tanımam , Güneşine ateş eder götüne samandağ acı biberi sürerim ...

Gladiator 07

Türkiye tarihi bakımından çok zengin bir toprak daha listeye girecek çok yerlerimiz var. Daha açılmamış tümülüs ve höyüklerimiz var. Nemrut ve Kommagene Kral... Devamını Gör