Görüş Bildir
Haberler
Üç Aylar Orucu Ne Zaman Tutulur? 2022 Recep Ayı Üç Aylar Orucunun Fazileti Nedir? Recep Ayı Önemi Nedir?

Üç Aylar Orucu Ne Zaman Tutulur? 2022 Recep Ayı Üç Aylar Orucunun Fazileti Nedir? Recep Ayı Önemi Nedir?

Üç aylara girmenin huzurunu yaşayan müminler Recep ayı ibadetleri, okunacak duaları, kılınacak namazları ve tutulacak oruçları merak ediyor. Diyanet takvimine göre 3 Şubat'ta Regaip Kandili başlayacak olup bugünden bir gün öncesine denk gelen Recep ayında yapılacak ibadetler, zikirler, namazlar,dualar ve oruçlar büyük önem taşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Günler Takvimi yayınlandı. Peki, takvime göre üç aylar orucu ne zaman ve nasıl tutulur? Recep ayı önemi nedir? Recep ayı orucunun faziletleri nelerdir? Haberimizi sizler için derledik. İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Recep ayında çekilecek tesbihler, zikirler, dualar, tutulacak oruçlar an itibariyle müminlerin gündeminde yer alıyor. İslam dininde öyle zamanlar vardır ki değeri diğerlerinden kat be kat fazladır.  Üç ayların ilki olan Recep ayı istiğfar, şaban namaz, ramazan ise Kur'an ayıdır. Bu ayda kılınacak namazlar, tutulacak oruç, çekilecek tesbih gibi yapılacak tüm ibadetler merak ediliyor. Peki Recep ayında çekilecek tesbihler, zikirler ve dualar nelerdir?

Üç Aylar Orucu Ne Zaman ve Nasıl Tutulur?

Üç Aylar Orucu Ne Zaman ve Nasıl Tutulur?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. 'Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde 'Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.' diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.'

İslam âlimlerinin bildirdiğine göre, bu ay ekim ve ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tövbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat ve ekim ayıdır. Şaban ayı bakım ayıdır. Ramazan ayı biçim ayıdır, yani mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Recep ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan mağfiret mevsimin ilk ayı, Regaip de ilk kandili olmuş oluyor.

Onun için, 'Recep ayı tövbe ayıdır.' demişler. Yani kul ne yapmalı? 'Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet...' diyerek hatasını itiraf edip, hatasından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girmelidir.

Recep Ayının Faziletleri Nelerdir?

Recep Ayının Faziletleri Nelerdir?

İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s), Recep ayı girdiğinde şöyle dua edermiş: 'Allah'ım, Recep ve Şaban aylarını bizim için bereketli kıl, bu aylarda bize bereketler ihsan et ve bizi hayırlısıyla Ramazana ulaştır.'

Özellikle Recep ve Şaban ayında Pazartesi ve Perşembe günleri daha çok oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Çünkü Hz. Muhammed'in bir hadisinde amellerin Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arz edildiğini belirtmiş 'Dolayısıyla amellerimin ben oruçluyken Allah'a arz edilmesini isterim' demiştir..

Hz. Muhammed'in bu aylara özel olarak yaptığı bir ibadet olup olmadığı şeklindeki soruya da şu cevap verildi: 'Özel bir ibadeti yoktu ama bu aylarda diğer aylara göre daha fazla nafile oruç tutardı. Hatta müminlerin annesi Hz. Aişe rivayet eder, 'Hz. Peygamber Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki bizde sanki orucu hiç açmayacakmış gibi bir algı meydana gelirdi' der.

Üç aylar, içlerinde 5 kandil gecesinden 4'ünü taşıyor olmaları açısından da önem taşıyor.

.

Recep Ayının Önemi Nedir?

Recep Ayının Önemi Nedir?

Recep ayında bulunan iki kandil gecesi de Recep ayına ayrı bir değer ve fazilet katmaktadır. Recep ayının ilk Cuma gecesi, Mübarek Regaip Kandilidir. Bu Kandil ile Müslümanlar üç aylara giriş yapmaktadır. Yirmi yedinci gecesi ise Mübarek Miraç Kandilidir. Bilindiği gibi Miraç Kandili, beş vakit namazın mü'minlere farz kılındığı, Bakara suresini son iki ayetinin indirildiği ve iman ile ölen mü'minlerin Cennete gireceğinin müjdelendiği mübarek bir gecedir..

Üç Aylarda Hangi İbadetler Yapılmalıdır?

Üç Aylarda Hangi İbadetler Yapılmalıdır?

Üç Aylar'da müminler farz ibadetlerin yanı sıra nafile ibadetlerle de daha fazla meşgul olmalı. Ramazan ayında farz olan oruç, Üç Aylar'da da büyük anlam ve önem kazanıyor. Yine farz namazlardan sonra en değerli namaz olan gece namazı olarak da bilinen teheccüd namazları Üç Aylar'da bol bol kılınmalı, dua edilmelidir.

Kendi malından Müslüman kardeşlerine vermek olan zekat farz bir ibadettir. Ancak zekatın yanı sıra verilen sadakalar da çok önemlidir. Bu mübarek aylarda bol bol sadaka vermek güzel bir ibadet şeklidir.

Müslümanlar için belirlenen yol haritasına var olan her şey bu aylarda daha dikkatli ve titiz bir şekilde yapılmaya gayret edilmeli. Faizden uzak durmak, yalan konuşmamak, gıybet etmemek, yetimin hakkını korumak, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Recep Ayında Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Recep Ayında Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Recebin ilk 10 gününde okunabilir dua;

Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur'an

Daha sonra 100 kez;

Sübhanallahil-Hayyi'l-Kayyum

Recep Ayında Kılınan Namazlar

Recep Ayında Kılınan Namazlar

Recep ayının 1'i ile 10' u arasında toplamda 10 rekat olmak üzere 11'i ile 20'si arasında da yine 10 rekat, 21'i ile 30'u arasında kılınacak 10 rekatlık namaz ile beraber toplamda 30 rekatlık namaz vardır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu namazı kılanın kalbi ölmez olarak rivayet ettiği namazdaki tek fark sonda okunan dua kısımlarıdır.

Akşam namazından ya da yatsı namazından sonra kılınabilen bu namazı teheccüt vakti kılmanın daha efdal olduğu bilinmektedir.

Üç Aylar Tespihi Nasıl Çekilir?

Üç Aylar Tespihi Nasıl Çekilir?

Üç ayların çok mübarek bir zaman dilim olduğu, her Müslümanın bu günleri verimli ve güzel şekilde değerlendirmesi gerektiği başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) olmak üzere pek çok din alimi tarafından tavsiye edilir. Üç aylar boyunca Kuran-ı Kerim okumak, nafile ve kaza namazlar kılmak, zikir çekmek hem Allah'ın rızasını kazanmak için hem de dilek ve duaların kabul edilmesi için fırsat ayları olarak görülmektedir. Üç aylarda çekilen tesbih ve zikirler:

  • Üç aylar boyunca her gün, 1100 defa 'La İlahe İllallah', 100 defa da 'Muhammedeürresullullah' denir.

  • Recep ayına girerken 'Allahümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'ban, ve belligna Ramazan' zikri çekilir.

  • Recep ayının ilk 10 günü 100 defa 'Sübhana'llahi'l-hayyil-kayyum'

  • Recep ayının ikinci 10 günü 100 defa 'Sübhana'llahi'l-ehadi's-samed'

  • Recep ayının son 10 günü 100 defa 'Sübhana'llahi'l-gafuri'r-rahim'

  • Şaban ayının ilk 10 gübü 100 defa 'Ya latifu celle şanühü'

  • Şaban ayının ikinci 10 günü 100 defa 'Ya rezzaku celle şanühü'

  • Şaban ayının son 10 günü 100 defa 'Ya azizü celle şanühü'

  • Ramazan ayının ilk 10 günü 100 defa 'Ya erhame'r- rahimin'

  • Ramazan ayının ikinci 10 günü100 defa 'Ya gaffarü'z- zünüb'

  • Ramazan ayının son 10 günü 100 defa 'Ya 'atika'r- rikab'i bol manevi bir mevsime girişin habercisi olan Recep ayına büyük önem vermiştir.

Tevbelerin Kabul Edildiği Gece

Tevbelerin Kabul Edildiği Gece

Cenâb-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisânından, şu hadîs-i kudsî ile bizlere haber veriyor:

'Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.' (Müslim, Zikir, 22)

Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

Hem mübarek üç ayların ilki, hem de dört haram aydan (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) bir tanesi olan Receb-i Şerîf ise, tevbe ve istiğfar ayıdır. Çünkü bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerîf'in bereket ve feyizlerine hazırlanır.

'Receb ayında istiğfarı çoğaltın!' buyuran Rasûl-i Kibriyâ Efendimiz, Receb'in hilali gözüktüğünde ashâbına şöyle seslenirdi:

'Tevbe ayının hilâli gözüktü; Allah Teâlâ'ya bu ayda ilticâ eden, bu ayda O'ndan af isteyenlere müjdeler olsun.'

Şöyle buyrulur: Receb ayının her saatinde Cehennem'den azatlılar vardır. Bu ayda çokça tevbe ve istiğfarla meşgul olunmak sûretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve Cehennem'den âzad olunması umulur.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın