onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TÜSİAD Başkanı Açıkladı: Rekabette Öne Çıkmanın Kuralı 'Dijitalleşme'

TÜSİAD Başkanı Açıkladı: Rekabette Öne Çıkmanın Kuralı 'Dijitalleşme'

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ni (TÜSİAD) 'Oyunun kuralları değil, kendisi değişti' temalı 'Dijital Türkiye Konferansı' başladı. 

Toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ve Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Sevim yaptı. 

Tüm gün sürecek konferansın ana tema konuşmalarını Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Rekabette öne çıkmanın kuralı: Dijitalleşme

Rekabette öne çıkmanın kuralı: Dijitalleşme

Kaslowski'nin konuşmasında, 'Ülkelerin dijitalleşme süreci rekabetçiliği etkileyen en önemli faktör. Dijital dönüşüm sürecinde ciddi bir mesafe kat etme potansiyelimiz var. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi için eğitim seviyesinin geliştirilmesi yetkin insan kaynağının korunması, geniş bant alt yapısının güçlendirilmesi, KOBİ'lerin teknoloji kullanımının desteklenmesi gibi geniş bir vizyona ihtiyacımız var' derken, TÜSİAD'ın ekim ayında kamuyla paylaştığı yeni bir anlayışla geleceği inşa çalışmasının altını çizdiği gibi insani yetkinleşme bilim ve teknolojiye etkin ve kapsayıcı kurum ve kurallara dayalı bir kalkınma anlayışının esas alınması gerektiğini belirtti ve ekledi:

Bu bizi gelişmiş, saygın adil ve çevreci bir Türkiye hedefine ulaştıracak.

Yenilenen küresel düzene uyum sağlamak için en önemli ihtiyaçlardan biri teknoloji!

Yenilenen küresel düzene uyum sağlamak için en önemli ihtiyaçlardan biri teknoloji!

Kaslowski'nin konuşmasının devamı şu şekilde: 

Bugünkü zirvenin teması olan dijital dönüşüm, teknoloji ve inovasyon kapasitesinden ikiz dönüşüme insan kaynağından girişimciliğe kadar sağlayacağı pek çok katkıyla bu hedefe ulaşmamızda kritik önem taşıyor. 

Dijitalleşme ile karbon emisyonu düşürülebilir. 

Yenilenen küresel düzene uyum sağlamak için kuşkusuz en önemli ihtiyaçlardan biri teknoloji, yapay zeka artırışmış gerçeklik makine öğrenimi blockzincir gibi teknolojilerin kullanılması sektör ve ölçek fark etmeksizin verimlilik ve katma değer artışında katalizör oluyor.

'İnternet, Metaverse ile sürükleyici bir evrene dönüşüyor'

'İnternet, Metaverse ile sürükleyici bir evrene dönüşüyor'

Çağın dinamiklerinin yakalanmasında büyük veri, kritik rol oynuyor. İnternet, Metaverse ile kullanıcıya sadece izleme ve takibin çok ötesinde gerçek deneyimi yaşatan sürükleyici bir evrene doğru dönüşüyor. Büyük veri, ileri malzeme gibi yeni nesil teknolojilerin üretimde verimliliği artırmasının yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli rol oynayacağı aşikar.

Yeni teknolojiler hayat kalitesini artırıyor

Yeni teknolojiler hayat kalitesini artırıyor

Avrupa Birliği (AB), karbon nötr bir kıta olmak yolunda büyüme stratejisi olan yeşil mutabakatın temeline ikiz dönüşümü koyuyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun bir araştırmasına göre dijital teknolojiler küresel karbon emisyonunu yüzde 15'e kadar düşürebiliyor. Süper bilgisayarlar rüzgar tribünlerinin tasarımının iyileştirilmesinde ya da enerji verimliliği için en uygun sahanın bulunmasını yardımcı oluyor. Yapay zeka teknolojisi tarımsal üretimde çiftçilerin üretimde pestitit ve yakıt kullanımını azaltmasını sağlıyor. Akıllı şehirler daha kaynak ve enerji verimli, daha güvenli bir yaşam olanağı sunuyor. Bu da topyekün bir hayat kalitesi artışı anlamına geliyor.

Enerji tüketimi artıyor

Enerji tüketimi artıyor

Diğer taraftan büyük miktarlarda verinin işlenmesi enerji tüketimini de artırıyor. Hali hazırda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2'sinin elektrik tüketiminin ise neredeyse yüzde 10'unun kaynağını bu süreç oluşturuyor. Bu oranların kısa sürede yükselmemesi için dijital sektöründe yeşil dönüşümü gerçekleştirmesi çok önemli. AB bu hedef doğrultusunda farklı uygulamalar hayata geçirmeyi planlıyor. Ürünlerin üretim aşamalarında ortaya çıkan karbon emisyon miktarlarının yer alacağı ürün pasaportları bunlardan biri. Veri merkezleri ve telekomünikasyon merkezlerinde enerji tüketimini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarından beslenmelerini sağlamak ise bunlardan bir diğeri.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Rekabet hukuku dönüşüyor

Rekabet hukuku dönüşüyor

Yeni teknolojiler, yeni iş modelleri ve dijital dönüşüm, rekabet hukukunu da dönüştürüyor. Özellikle rekabet hukukunun teknolojinin yoğun sektör ve pazarlara uygulanmasında yeni yaklaşımlar ortaya çıkarıyor. Veriye dayalı piyasaların genişlemesiyle rekabet hukuku ve verinin korunması teknoloji hukuku gibi alanların kesişimin artmasını öngörüyoruz. Bu dönemde şirketlerin dijital dönüşüm yatırımlarını çevik ve stratejik bir planlama çerçevesinde gerçekleştirmeleri, etkinliği ve başarıyı belirleyen unsurlar olacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın