Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin Tıp Fakülteleri Almanya'ya Çalışıyor! 10 Yılda 7 bin 500 Hekimimizi Kaptırdık

Türkiye'nin Tıp Fakülteleri Almanya'ya Çalışıyor! 10 Yılda 7 bin 500 Hekimimizi Kaptırdık

Almanya doktor açığını Türk hekimlerle kapatmaya başladı. Son 10 yılda ülkeye giden Türk doktor sayısı 7 bin 500’ü aştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Açık konuşuyorum, varsın gidiyorlarsa gitsinler"

"Açık konuşuyorum, varsın gidiyorlarsa gitsinler"

Son dönemde çok sayıda hekim çalışma şartlarının ağırlığı nedeniyle kamudan istifa ederken, birçok genç hekimse yurt dışında iş bulmak için belge topluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışması için sık sık yeni düzenlemeler yapıldığını savunsa da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart’ta Beştepe’de yaptığı 'Açık konuşuyorum, varsın gidiyorlarsa gitsinler' çıkışı hala hafızalarda.

2021 yılında 1500'ün üzerinde Türk hekim Almanya'ya gitti

2021 yılında 1500'ün üzerinde Türk hekim Almanya'ya gitti

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre 2021 yılında 1500'ün üzerinde doktor Almanya'ya göç ederken, 2022 yılında bu sayıya şimdiden ulaşıldı. Son iki yıl içerisinde giden Türk doktorların çoğunun da uzman olduğu öğrenildi. Almanya'da bir Türk doktor yılda ortalama 90 bin Euro brüt maaş alabiliyor. Uzman olmayanlar için bu rakam 75- 80 bin Euro arasında değişiyor. Türkiye'den giden doktorlar, “Kendimizi buraya zor attık” derken, en çok Türkiye'deki çalışma koşulları, düşük gelir ve sağlık çalışanlarına karşı kötü davranışlardan şikayet ediyor. Almanya ise 2030'a kadar artması beklenen açığını şimdiden Türk doktorlarla kapatmanın hesabını yapıyor.

Hekim göçünde süreç nasıl işliyor?

Hekim göçünde süreç nasıl işliyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk doktorların Almanya'ya gidebilmesi için öncelikle B2 düzeyinde Almanca bilgisinin olması gerekiyor. Ardından bir iş bulunmalı ya da alanında bir klinikten iş teklifi alınmalı. Kendisini işe alacak bir hastane bulanlar, öncelikle ‘doktorluk yapma yetki belgesi’ alıyor. Bu belge yoksa, hastanede geçici doktorluk için çalışma izni veriliyor. Ardından yetki belgesi alınabiliyor. Doktorluk yapma yetki belgesi, doktoru işe alacak hastanenin yazılı garantisinden ya da iş anlaşmasından sonra, sağlık alanındaki bilirkişilerden talep ediliyor. Bunun için başvuru süresi 2 ya da 4 ay arasında. Alman sağlık kurumları, dosyayı bilirkişiye gönderirken, bilirkişi de mezuniyetin Alman üniversiteleri ile denkliğini araştırıyor. Denk eğitim alındığı tespit edilirse, tıbbi Almanca-sözlü sınavından sonra hemen doktorluk yapma yetki belgesi alınabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
13
11
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

Kim bu doktorları suçlayabilir ki? Daha iyi bir maaş, insan gibi çalışma ve yaşama. Burada doktorlar isyan ediyor. Bir de ek randevu sistemi açıldı mhrsde. R... Devamını Gör

sanane

Gelin Almanya’ya insan olduğunuzu hissedersiniz en azından

sanane

Sen insan değilsin misin?

Trabuzeni

Benim kızdığım doktorların mühendislerin ya da bilimle uğraşanların gitmesi değil hatta tam dersi gitmelerini destekliyorum karşı olduğum ve kızdığım hiç bir... Devamını Gör

.....

Parodi videolar vardı ya ağaçtan euro topluyor, gerçek zannetiler herhalde o bahsettikleriniz...