onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
05.01.2022 - 10:34

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurdukları yardımcı üreme tekniğidir. Tedavide çiftlerin sağlık durumları ve hamileliğin elde edilememesinin sebepleri ele alındıktan sonra tedavi sürecine ilk adım atılır. Adetin 2. ya da 3. gününde başlayan tüp bebek tedavisi, başta aşılama olmak üzere bir dizi prosedürü içermektedir. Çiftler tüp bebek tedavisi öncesi ve sonrası sağlıklı beslenmeli ve ideal kilolarını korumalıdırlar. Eğer ilaç kullanılıyorsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Peki, tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? sorusu doğurganlıkla ilgili sorunları bulunan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Yaklaşık 15-18 günlük bir süreci kapsayan bu tedavinin her adımı çiftler için oldukça heyecan ve endişe vericidir. Yapılan tüm tetkik, muayeneler sonucu çifte yapılacak olan tedavi şeklinin belirlenmesi tedavinin ilk basamağını oluşturur. Tüp bebek tedavisinin son aşaması olan embriyo transferinin ardından ise 10-12 gün sonra kanda beta HCG düzeyine bakılır. Beta HCG hormonu kanda hamileliği tespit etmeye yardımcı olan bir hormondur. Bu sürece gelene kadar çiftler birçok farklı aşamadan geçerler. Peki, tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla bebek sahibi olmanın mümkün olmadığı veya az olduğu durumlarda uygulanarak gebelik oranını yükselten bir tedavi şeklidir. Tüp bebek tedavisi ilk kez İngiltere’de 1978 senesinde uygulanmış ve zamanla birçok açıdan gelişim göstermiştir. Günümüzde kadında tüplerle ilgili sorunlar, yumurtlama problemleri ve erkekte kısırlık sebebi gibi birçok nedenden dolayı tüp bebek tedavisine başvurulmaktadır. Bu tedavide kadın yumurta hücresi ile erkeğin spermi laboratuvar koşullarında döllenir. Döllenen yumurta hücrelerinden belli sayıda seçilir ve rahme yerleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinin her aşaması çiftleri çocuk sahibi olmaya bir adım daha yaklaştırmaktadır. Tüp bebek tedavisi için başvuran bireylerin ilk olarak detaylı öyküleri dinlenir. Ultrason ile anne adayı muayene edilir. Ardından çocuk sahibi olmaya engel olan tüm sebeplerin belirlenebilmesi için testler yapılır. Erkeğe spermiyogram kadına ise adetin 2. günü hormon testleri uygulanır. Yapılan testlerin sonucuna göre en uygun tedavi biçimi belirlenir.

Toplamda 5 adımda gerçekleşen tüp bebek tedavisi aşamaları şu şekildedir;

1. Yumurtalıkların Uyarılması

Yumurtalıkların uyarılması esnasında bazı ilaç tedavileri uygulanır. Ağızdan ya da cilt altına enjeksiyon yolu ile alınan bu ilaçların amacı yumurta yapımını sağlamaktır. Kullanılan tüm ilaç ve iğneler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

2. Yumurta Toplama 

Çatlatma iğnesinin ardından yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi (OPPU) uygulanır. İşlem transvajinal ultrason ile sedesyon analijezisi-anestezisi yöntemiyle yapılır. Kısa süreli bu işlem sırasında acı hissedilmez.

3. Spermlerin Alınması

Babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurta laboratuvar koşullarında döllenerek embriyoların oluşması sağlanır.

4. Döllenme

Toplanan yumurtaların tümüne mikroenjeksiyon yöntemi ile sperm konarak döllenme sağlanır. Döllenmenin başarılı olduğu durumlarda yumurta 24 saat sonra iki hücreli, 48 saat sonra 4 hücreli, 72 saat sonrası ise 8 hücreli olur. Döllenen yumurta sonucunda embriyo meydana gelir.

5. Embriyo Transferi

Embriyo transferi, basit bir muayeneden faksızdır. Anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Tüp bebek tedavisinin son basamağı olan transfer işlemine gelindiğinde alınan embriyo kadının rahmine katater ile transfer edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın