Sosyal Medyada Yayılan Yanlış Bilgiler Yerine Suriyelilerle İlgili Doğru Olan Bu Verilere Bakmalısınız!
Sosyal Medyada Yayılan Yanlış Bilgiler Yerine Suriyelilerle İlgili Doğru Olan Bu Verilere Bakmalısınız!
Sosyal medyada mültecilerle ilgili çok fazla bilgi mevcut. Bunların çoğu da gerçeği yansıtmıyor. Vatandaşlarımız da bu bilgilere maalesef ki çok çabuk ikna oluyor. BBC'den Mahmut Hamsici de Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili merak edilenleri çeşitli kurumların verilerini kullanarak bir araya getirdi. Biz de sizlerle paylaşmak istedik... İçerikte önemli bilgiler var, mutlaka bakmanızı tavsiye ediyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2011 yılında Suriye'de başlayan çatışmaların ardından Türkiye'ye gelmeye başlayan Suriyeliler, ülkede geçici koruma statüsüyle yaşıyor. Türkiye'de bu statüye sahip, kayıtlı 3 milyon 701 bin 584 Suriyeli yaşıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunun dışında kamet izni ile Türkiye'de yaşayan Suriyeliler var. Bu kesim, ekonomik durumu nispeten daha iyi olan Suriyelilerden oluşuyor. Bu izinle Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı ise 97 bin 658.
Günümüzde Adana, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye'de birer, Hatay'da ise üç adet olmak üzere toplam yedi barınma merkezi bulunuyor. 19 Ağustos 2021 itibarıyla bu merkezlerde sadece 53 bin 611 bin Suriyeli yaşıyor.
En büyük Suriyeli İstanbul'da yaşıyor. Şehirde, 530 bin 234 geçici koruma statüsündeki Suriyeli yaşıyor. İstanbul'u Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Adana takip ediyor.
Türkiye'de en az Suriyelinin yaşadığı kent ise 24 Suriyeliyi barındıran Bayburt. Yine en az Suriyelinin yaşadığı kentlerden Artvin'de 39, Tunceli'de 44, Iğdır'da 75, Gümüşhane'de 89 Suriyeli ikamet ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin 1 milyon 991 bin 54'ü yani yüzde 53,79'u erkeklerden, 1 milyon 710 bin 530'u yani yüzde 46,21'i ise kadınlardan oluşuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aralık 2019'da yaptıkları açıklamalarda Türkiye'de 110 bin Suriyeliye vatandaşlık verildiğini söylemişti.
Çok amaçlı bir nakit yardım programı olan Sosyal Uyum Yardımı Programı (SUY) kapsamında yardım için uygun bulunan ailelere, Halkbank üzerinden Kızılay kart veriliyor ve ailede kayıtlı her fert başına ayda 155 TL yardım yapılıyor.
Okul çağında çocukları olan ve maddi imkanı kısıtlı Suriyeli aileler, Şartlı Eğitim Yardımı'ndan da (Ş.E.Y.) yararlanabiliyor. Buna göre ilköğretime devam eden erkek öğrencilere aylık 45 TL, kız öğrencilere 50 TL, ortaöğretime devam eden erkek öğrencilere aylık 55 TL, kız öğrencilere aylık 75 TL ödeme yapılıyor.
Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre 26 Şubat 2019 tarihi itibarıyla en az bir ortağı Suriye uyruklu olan şirket sayısı 15 bin 159.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin oy kullanma hakkı bulunmuyor. Sadece vatandaşlık almış Suriyeliler oy kullanabiliyor.
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, 5 Haziran 2021'de yaptığı açıklamada, ülkesine geri dönen Suriyeli sayısının 441 bin 571 olduğunu açıkladı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Minoşluğa gerek yok. Veriler ile gerçek hayat uyuşmuyor.
Propagandayı bırak onedio suriyeli göçmenler evlerine dönmeli. Bu herkes için en doğru çözüm.
Eğer gün gelir de bunları kendi ülkelerine gönderebilirsek de sanırım bize minnet yerine nefret duyacaklar. Bizi sürdüler, soy kırım yaptılar vs. gibi söylem... Devamını Gör
haklısın osmanlıyada ıhanet etmıstı bunlar .mubadele yaparız surıyedekı Türk buraya gelır burdakı oraya gıder herseyın bır kolayı var