Görüş Bildir
Haberler
Somalı Madenciler 6 Gündür Eylemde

Somalı Madenciler 6 Gündür Eylemde

FreiGeist
09.03.2015 - 16:27 Son Güncelleme: 09.03.2015 - 16:34

Fotoğraf: Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma Holding'in iki madeninde işsiz kalan 2831 madencinin bir bölümü kıdem tazminatları için Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü önünde başlattıkları oturma eyleminin 6. günündeler.

301 madencinin öldüğü Soma Holding'e ait Eynez ve yine aynı holdingin tehlikeli olduğu için kapatılan Atabacı ocaklarında çalışan 2851 işçi 30 Kasım 2014'ten beri işsiz. Üstelik kıdem tazminatlarını da alamadılar.

İşçiler Ankara'ya giderek 10 Şubat'ta hem Çalışma Bakanlığı hem Meclis hem de Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde protesto gerçekleştirmişti. Tazminatlarının yatırılacağı söylenmişti ancak geçen süre zarfında bir gelişme yaşanmadı.

İki gün bekleyecek vaktimiz bile yok

İki gün bekleyecek vaktimiz bile yok

Fotoğraf: Bianet

bianet'e konuşan Hidayet Erdim, bu süre zarfında devlet nezdinde sadece Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın kendilerini ziyaret ettiğini ancak somut hiçbir şey söylemediğini belirtti.

'Vali yanımıza gelip bizle oturdu. Söylediği tek şey Soma iki yıl içinde yolların yapılmasıyla birlikte gelişecek. Bizim değil, iki sene iki gün bekleyecek gücümüz bile yok. Çocuklar evde aç beklerken hangi iki yıldan bahsediliyor? Biz öncelikle acil olarak hakkımız olan kıdem tazminatlarımızın ödenmesini istiyoruz. Ardından da işsizlik sorununun çözülmesini istiyoruz.

'Ege Linyit bizi muhatap almıyor, bir elektrik kablosunu bile bize çok görüyor bu soğukta ama biz onlara ölen arkadaşlarımız anısına yaptığımz lokmadan götürdük gene de.'

Erdim, 301 işçinin öldüğü Eynez ocağında 11 yıl çalışmıştı. Yüklü bir kıdem tazminat hakkı var. Diğer işsiz kalan madenciler gibi işsizlik maaşı alıyor. Bu maaşlar 2,3 aya kadar bitecek.

Özel: Devlet ödeyebilir

Özel: Devlet ödeyebilir

Madencileri geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa milletvekili Özgür Özel de ziyaret ederek bu durumun hükümetin madencilere verdiği devlet sözünü tutmamasından kaynaklandığını belirtti.

“Verilen sözlerin temeli, kimsenin işsiz kalmayacağı, kimsenin mağdur olmayacağıydı. Geçmişteki Uyar Madencilikte çalışan 800 işçi ve Soma kömürlerinde çalışan 2 bin 800 işçinin toplamı 3 bin 600 işçinin tazminatları devlet tarafından ödenebilir. Tek maddelik bir kanun teklifiyle bu sorun çözülebilir. Tüm muhalefet partileri buna hazır olmasına rağmen, iktidar buna yanaşmıyor. Tazminatlar, Taner Yıldız için çok küçük rakamlar olabilir ama işçiler için önemlidir.' 

Kaynak: Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0