Görüş Bildir
Haberler
Sinovac Mı Biontech Mi? Hangi Aşının Nasıl Yan Etkileri Var?

Sinovac Mı Biontech Mi? Hangi Aşının Nasıl Yan Etkileri Var?

Türkiye’de aşılanma hızlanmış durumda. Türkiye’de yaygın olarak Çin menşeili Sinovac ve Türk asıllı bilim adımı Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci’nin birlikte yaptığı Alman menşeili Biontech aşıları kullanılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 24 saatte 1 milyon 250 bin aşı yapıldığını duyurmuştu. SGK kaydı bulunan herkes aşı randevusu alabiliyor. Peki, hangi aşının nasıl yan etkileri var? Sinovac mı Biontech mi daha etkili aşı? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sinovac ve Biontech Aşılarının Yan Etkileri Neler?

Sinovac ve Biontech Aşılarının Yan Etkileri Neler?

Koronavirüs aşılarında yaygın olarak görülen yan etkiler şunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Sinovac Mı Biontech Mi Daha Etkili?

Sinovac Mı Biontech Mi Daha Etkili?

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi' dedi.

Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek 'Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın