Görüş Bildir
Haberler
Silvan'da Yasak 11. Gününde: 8 Bin Öğrenci Okula Gidemedi, Sınıflar Boş Kaldı

Silvan'da Yasak 11. Gününde: 8 Bin Öğrenci Okula Gidemedi, Sınıflar Boş Kaldı

Onedio Medya
13.11.2015 - 16:43

Diyarbakır'ın 3 mahallede sokağa çıkma yasağı 11. gününe giren Silvan İlçesi'nde, PKK'ya yönelik operasyonlar devam ederken, öğrenciler de çatışmalardan olumsuz etkilendi. Çatışmalar nedeniyle ailelerin büyük bölümünün çocuklarını okula göndermeyince sınıflar boş kaldı. Eğitim-Sen Silvan Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, yasaklı 3 mahalledeki yaklaşık 8 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığını belirterek, 'Öğrenciler çatışma ortamından dolayı okula gelmiyor. Bazı okulların sınıfları tamamen boş. Bazısında ise sınıflar yarı yarıya dolu' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yasak nedeniyle Tekel, Mescit ve Konak mahallelerindeki Silvan İmam Hatip Lisesi, Silvan Anaokulu, Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Kız Meslek Lisesi, Hassuni Ana Okulu, Milli Egemenlik İlkokulu, Ziya Gökalp Kız İmam Hatip Lisesi, Fevzi Çakmak İlkokulunda 11 gündür eğitim verilemezken, 3 mahalleden öğrencilerin başka okullara taşınması da soruna çözüm olamıyor.

Sokağa çıkma yasağının bulunduğu 3 mahalledeki okullardan bazısının çatışmalar sırasında tahrip olduğu belirtilirken, ilçenin yasaklı olmayan semtlerindeki okullara giden öğrenci sayısı da çatışmalar nedeniyle sürekli azalıyor. Yasağın bulunmadığı semtlerdeki okulların sınıfları, ailelerin can güvenliği nedeniyle çocuklarını göndermemesi nedeniyle yarı yarıya ancak doluyor.

Binlerce öğrenci eğitimden mahrum, sınıflar boş...

Binlerce öğrenci eğitimden mahrum, sınıflar boş...

Silvan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, Silvan'daki durumun son 11 günle sınırlı olmadığını, durumun 4 aydır aynı şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: 

'Yaz tatilinden bu yana doğru düzgün eğitim veremiyoruz. Bizim çalıştığımız okul Tekel mahallesinde. Geçici bir süre için buraya taşındık. Fakat öğrencilerimiz orada olduğu için gelemiyorlar. Çatışma ortamı olduğu için gelemiyorlar. 3 ayı aşkındır biz burada eğitim veremiyoruz. Okul resmiyette açık. Öğretmenler geliyor ancak eğitim verme sıkıntısı yaşıyoruz. Yasağın olduğu 3 mahallede yaklaşık 7-8 bin öğrenci eğitim öğretimden mahrum kalıyor. 8 okulda eğitim öğretimden mahrum. Onların da bir kısmını taşıma yoluyla halletmeye çalıştılar. Ama, bu geçici bir çözüm. Çünkü öğrenciler çatışma ortamında okula gelmiyor. Sadece yasaklı olan 3 mahallede bu sıkıntı yaşanmıyor.

'Ailelerin büyük bölümü de çocuklarıyla birlikte göç etti'

'Ailelerin büyük bölümü de çocuklarıyla birlikte göç etti'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Genelde ilçedeki bütün öğrencilerde sıkıntıya uğruyor. Bu 3 mahalle dışında kalan okullardaki öğrenci sayısı da yarı yarıya düşmüş durumda. Bir tedirginlik var. Çünkü yüksek çatılarda keskin nişancılar var. Aileler sıkıntılı ve çocuklarının can güvenliği olmadığı gerekçesiyle okula göndermiyorlar. Ailelerin büyük bölümü de çocuklarıyla birlikte göç etti. Göçler hızlı bir şekilde artarak devam ediyor. Göç tabiiki öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatına da yansıyor. Çatışmalar sırasında bazı okullarında tahrip olduğunu duyduk.'

Sokaklardaki tahribat

Sokaklardaki tahribat

Çatışmaların 3 mahallede devam etmesi nedeniyle ilçe merkezine takviye panzerler ve ve güvenlik güçü gönderiliyor. İlçeye giden karayolu üzerinde ise sinyal kesici jammerlerin yanısıra mayın tuzaklarına karşı özel eğitimli köpeklerle de sürekli kontroller yapılıyor. 

Giriş ve çıkışların yasak olduğu Konak mahallesinde çatışmalar nedeniyle tahrip olan ev ve işyerlerinin görüntüsü ise savaş ortamını andırıyor. Sokak aralarındaki hendekler ve barikatlar üzerindeki polisler dikkati çekerken, panzerler ise mahallenin bir çok noktasını tutmuş durumda. Sokağa çıkma yasağının bulunduğu mahallelere düzenlenen operasyonlar ve çıkan çatışmalar nedeniyle ev ve işyerlerindeki büyük hasarlar meydana gelmiş durumda.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda