onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Shakespeare'in Eserlerinden Hayat Hakkında Öğrenilecek Çok Kıymetli 7 Muazzam Ders

etiket Shakespeare'in Eserlerinden Hayat Hakkında Öğrenilecek Çok Kıymetli 7 Muazzam Ders

Shakespeare kuşkusuz, dünya edebiyatının en unutulmaz ve kıymetli isimlerinden bir tanesi. İnsanı, hem iyi hem de kötü yanlarıyla onun kadar iyi anlatabilen birini az gördü bu gezegen. Birbirinden değerli eserleri içerisinde, elbette hepimiz için alınacak çokça ders mevcut.

Peki Shakespeare, iş yaşamı ve liderlik konusunda bize neler öğretebilir? Forbes'un nefis makalesinden sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Ahlaklı değilsen, hırslı da olma.

1. Ahlaklı değilsen, hırslı da olma.

Macbeth, hırslarımız iyi yönlerimize üstün geldiğinde ne olduğuna dair muhteşem bir trajedidir. Kral Duncan'ı öldürerek tahta çıkıp çıkmama konusunda vicdanıyla nasıl boğuştuğuna şahitlik ederiz. Macbeth'in hırsı, vicdanına gelip gelecektir. Ve öyküsü hiç de iyi bitmeyecektir. 

Macbeth'in hikâyesi, güç düşkünlüğü ve dostlarına ihanet konularında daima örnek bir hikâye olarak gösterilir.

2. En kötü karar, kararsızlıktan iyidir.

2. En kötü karar, kararsızlıktan iyidir.

Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu.

Hamlet. Shakespeare'in en uzun oyunu ve kuşkusuz İngiliz edebiyatının en güçlü ve etkileyici trajedilerinden biri. 

Danimarka'da geçen oyunda Prens Hamlet'in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius'tan alacağı intikama tanıklık ederiz. Bu esnada yaşadığı kararsızlık, biricik aşkı Ophelia'yı dahi kaybetmesine varan bir süreç olacaktır.

3. Dalkavuklara daima dikkat et.

3. Dalkavuklara daima dikkat et.

Yaşlı Kral Lear tahtını üç kızına devretmek istediğinde, kızlarını sınava tabi tutmaya karar verir ve onlardan kendisini ne kadar sevdiklerini söylemelerini ister. Büyük ve ortanca kızları süslü laflarla sevgilerini ifade edip kendilerini kanıtlar, fakat gerçek sevginin süslü laflarla anlatılamayacağına inanan Cordelia cevap bile vermez. Buna sinirlenen Lear, onu evlatlıktan reddeder ve topraklarını diğer kızları arasında böler. 

Lear, kendisini gerçekten seven tek kızının kıymetini çok geç anlayacaktır.

4. Olağanüstü konuşmalar yapmayı bilmelisin.

4. Olağanüstü konuşmalar yapmayı bilmelisin.

Agincourt savaşının ilk şafağıdır. İngiltere kralısınız ve korkmuş bir orduyu acımasız ve güçlü Fransızlar'a karşı cesaretlendirmeniz gerekiyor. Öyle bir cesaret vermek olmalı ki bu, düşman yok edilmeli. Şu halde bunu cılız sözcüklerle yapamazsınız...

Shakespeare, V. Henry'yi işte bu unutulmaz konuşmayla ölümsüzleştirdi. Liderlik de çoğu zaman, atınıza atlayıp ordunuzun en önünde savaşmanızı, ilham verici konuşmalar yapmayı bilmenizi gerektirir. Biraz TED videosu izlemek işinizi epeyce kolaylaştırabilir.

5. Dedikodulara kulak asma.

5. Dedikodulara kulak asma.

Othello için her şey gayet güzel gidiyordur: Kıbrıs'taki Venedik koloni ordusunun başarılı ve saygı duyulan komutanıdır. Desdemona ile mutlu bir evliliği vardır. Ta ki dedikoducu Iago'yu akıl hocası yapana kadar. Entrikacı Iago, Othello'yu Desdemona'nın sadakatsizlik yaptığına ikna eder. Othello biricik aşkını ölüme gönderir; masum olduğunu öğrendiğinde ise, intihar eder. 

Size bir bilgi verildiğinde mutlaka kaynağını kontrol edin. Daha da önemlisi, dedikodunun hangi motivasyonla yapıldığını anlamaya çalışın.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. İçgüdülerine güvenmeyi öğrenmelisin.

6. İçgüdülerine güvenmeyi öğrenmelisin.

Sezar'ın içinde Cassius'a dair kötü bir his vardı. 'Çok fazla düşünüyor. Böyle adamlar tehlikelidir.'

Sezar içgüdülerini dinlemedi. Cassius yalnızca Sezar'ın suikastini planlamakla kalmayacak, en güvendiği yoldaşı Brütüs'ün bile aklını çelecekti. 'Sen de mi Brütüs?' bugün dahi ihanet söz konusu olduğunda en çok başvurulan alıntıdır.

7. Ve özellikle de tüm güç senin elindeyken, bağışlayıcı olmayı bil.

7. Ve özellikle de tüm güç senin elindeyken, bağışlayıcı olmayı bil.

Venedik Taciri'nde Antonio, tefeci Shylock'tan üç bin düka borç alır. Shylock ise Antonio'nun borcu ödeyememesi halinde, vücudunun neresinden isterse oradan, bir pound (yaklaşık 450 gr) eti keseceğini senedin sonuna şart olarak ekletir.

Antonio ne yazık ki borcunu ödeyemez ve Shylock 'hakkını ister'. Bıçağını bilemeye başlamıştır. Antonio bu durumdan Portia'nın zekası sayesinde kurtulur: Senette sadece et yazdığına göre, Shylock tek damla kan dökemeyecektir. Aksi halde, bir Hristiyan'ın kanını akıttığı için Shylock'un tüm mal varlığına kanun gereği el konulacaktır.

Sonuç olarak Shylock, senete dayanan hakkından vazgeçer. Hayatı ise Antonio'nun merhametine bırakılır. Kendisini bağışmayan Shylock'u, Antonio bağışlayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
281
60
12
6
5
4
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fötr kafa

bir arkadaşa shakespeare'i anlatırken "o şek,şek sıparow değil mi" demişti işte o an ingliz edebiyatı benim için bitmişti

Pasif Kullanıcı

"Tüm güç senin elindeyken bağışlayıcı olmayı bilmelisin." Mükemmel değil mi?

yuuki

hepsi çok güzel