Sedat Peker'in Başı Dertte: BAE ile 'Suçluların İadesi' Anlaşması İmzalandı
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında bugün imzalanan anlaşmanın maddeleri arasında, 'suçluların iadesi' de olduğu ortaya çıktı. Maddenin bu ülkede yaşayan Sedat Peker için hazırlandığı iddia edilirken, tesadüf mü yoksa bilerek mi? oldu denilecek bir gelişme yaşandı.
Bugün bu anlaşma imzalanırken, Sedat Peker hakkında bir dava daha açıldı.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi sonrası Türkiye'nin Sedat Peker'in iadesini isteyebileceği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında üçüncü durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bugün bir dizi anlaşmaya imza attı.
Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, bugün El Vatan Sarayı'nda iki ülke heyetleri arasındaki görüşmeye katıldı. 'BAE ile diplomatik ilişkilerin 50'nci yıl dönümünde yakın diyalog ve iş birliğinin gelişiminden memnuniyet duyduklarını' vurgulayan Erdoğan, imzalanacak ortak mutabakat metni ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkmış olacağını söyledi.
Anlaşmaların arasında bir tanesi özellikle dikkat çekti. İki ülke arasında imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Suçluların İadesine Dair Antlaşma" bu ülkede dijital tecrit altında bulunan Sedat Peker'i ilgilendiriyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'nin Sedat Peker'in iadesini isteyebileceği belirtiliyor.
Sedat Peker hakkında Türkiye'de devam eden davalar bulunuyor. Son olarak bugün, eski İHD Başkanı Akın Birdal'a yönelik suikastın azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'ın iş yerine düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin olarak Peker'in de aralarında olduğu 10 kişiye dava açıldı.
'BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi'
Bu gelişme sonrası Peker cephesinden ilk açıklama geldi. Peker'in avukatı Ersan Barkın 'BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız' dedi.
Avukat Barkın sözlerine şöyle devam etti: 'Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak BAE Interpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi... Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı. BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi, bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi. Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
susması karşılığında hiçbir halt yapmazlar hatta davul zurna ile karşılanır
Çoktan görüşülmüş,anlaşılmış, alan veren memnun olmuştur. Saf mıyız arkadaşlar?
Onun için önce bulunduğu ülkede tutuklanması gerekiyor yakalarsanız iade edersiniz 🥱🥱