Sanat Zehirlenmesi de Diyorlar! Kişinin Bir Sanat Eseri Karşısında Fenalaşma Durumu Stendhal Sendromu Nedir?
Sanat Zehirlenmesi de Diyorlar! Kişinin Bir Sanat Eseri Karşısında Fenalaşma Durumu Stendhal Sendromu Nedir?
Hiç hayranlık uyandıracak bir sanat eseri karşısında rahatsızlık geçirip fenalaştınız mı? Bu sizin başınıza gelmese de bir başka sanat meraklısının başına gelmiş olabilir. Stendhal Sendromu olarak bilinen bu hastalık, kişinin bir sanat eserinden aşırı etkilenmesi ve fenalaşması durumudur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Stendhal Sendromu, ihtişamlı ve hayranlık uyandıracak bir sanat eseri karşısında kişinin aşırı hassasiyet hissetmesi durumu olarak nitelendirilebilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk olarak 19. yüzyıl yazarlarından Stendhal'da görülen bu rahatsızlık, Stendhal'ın Floransa seyahati esnasında ortaya çıkıyor.
Stendhal Sendromu yaşayan kişiler, baş dönmesi, bayılma, şaşkınlık, kalp atışında hızlanma, tansiyon düşmesi ve sanrılar görme gibi belirtiler yaşarlar.
Stendhal Sendromu yaşayan kişiler, hayranlık duyduğu sanat eserini içselleştirir ve gerçek dışı yorumlamalarda bulunur.
Araştırmacılar, genellikle sanat eserlerinin başkenti olarak nitelendirilen İtalya'da görülen bu sendromun, yerli halktan ziyade orayı ziyarete giden turistlerde görüldüğünü saptadı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzde Stendhal Sendromu için pek çok örnek gösterilebilir.
Stendhal Sendromu, yalnızca bir sanat eseri karşısında ortaya çıkar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumdan beri televizyonun başından kalkmamak o dönem ebeveynlerim tarafından azar işitmeme neden olsa da mesleğimin ilk adımlarını böyle attım. 2015 yılından beri editörlük yapıyorum. Kariyerimi 2024'ten itibaren Onedio bünyesinde yer alan TV kategorisiyle taçlandırdım. Burada dizilerin ve gündüz kuşağının nabzını tutmaktan ve kendi yorumlarımı okuyucuyla buluşturmaktan çok zevk alıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Benim hatuna bakınca bende de oluyor böyle o da tam bir sanat eseri
Ne dertler var be hay derdinizi s******