Görüş Bildir
Haberler
Sanata Bakış Açınızı Değiştirecek Dünyanın En Değerli 15 Sanat Eseri

Sanata Bakış Açınızı Değiştirecek Dünyanın En Değerli 15 Sanat Eseri

CansinA
25.05.2021 - 09:00

Bazı sanat eserleri çok ünlüdür, o eserlere yakından bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mona Lisa

1. Mona Lisa

Leonardo Da Vinci'nin en önemli ve herkes tarafından bilinen bu tablosu en çok ziyaret edilen eserdir. La Giaconda olarak da bilinen bu tablodaki kadının Floransa'lı bir tüccar olan Francesco di Bartolomeo del Giocondo'nun eşi olduğu düşünülse de tam olarak kim olduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu rivayetin yanı sıra Da Vinci'nin annesini ve kendi portresini içerdiği de söylenmektedir. Sanat eserlerine ve antikalara değer biçme uzmanı Elsa Gody,  'Louvre Müzesi bilet fiyatlarını ve Mona Lisa'yı belli bir süre içinde ziyaret edenleri hesaba katarak bir değer biçmek istersek tablonun fiyatı 2 milyar doları geçer' ifadelerini kullanarak Mona Lisa'nın tahmini değerini belirtti.  Fransa, Paris'teki Louvre Müzesinde bulunan bu eseri her yıl altı milyon kişi ziyaret etmektedir.

2. Adem'in Yaratılışı

2. Adem'in Yaratılışı

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni ya da bilinen adıyla Michelangelo tarafından ortaya konulan bu eser -orijinal adıyla Creazione di Adamo- sanatçının en önemli eserlerindendir. Tarihte kopyası yapılan ve tekrarlanan kutsal tablolardan biridir. Sağ tarafta bulunan kaslı ve ak saç/sakala sahip yaşlı tasvirin Tanrı, sol tarafta bulunan genç, dinç ve çıplak olan tasvirin ise Adem, yani ilk insan olduğu bilinir. Tanrı'nın Adem'e parmak ucuyla dokunarak ruh vermesini ve Tanrı ile insan arasındaki bağı temsil eden bu tabloda insanın yaratılışı anlatılmıştır. 1508-1512 yılları arasında yapılan bu eser Vatikan Sistina Şapeli'nde bulunmaktadır.

3. İnci Küpeli Kız

3. İnci Küpeli Kız

Hollandalı ressam Johannes Vermeer tarafından on yedinci yüzyılda resmedilen İnci Küpeli Kız -Flemenkçe ismiyle Meisje met de parel- tablosu çoğu kişi tarafından 'Kuzeyin Mona Lisa'sı' ya da 'Hollandalı Mona Lisa' olarak da bilinmektedir. Tablonun isminden de anlaşılacağı üzere odak nokta inci küpelerdir. Tablodaki kadının hayal ürünü olmadığı düşünülmektedir. Rivayetlere göre Vermeer'in kızı ya da yakın çevresinden biri olduğu söylenir. Tablo günümüzde Hollanda'da bulunan Mauritshuis Galerisi'ndedir.

4. Guernica

4. Guernica

1937'de Paris Fuarı'nda sergilenmesi için Pablo Picasso'dan bir eser istenilmesi üzerine, Picasso nasıl bir tablo yapacağına karar veremez ancak tam o esnada İspanya İç Savaşı'nda Nazi Almanyası'na ait bombardıman uçaklarının 26 Nisan 1937'de İspanya'nın Guernica şehrini vurmasının ardından on beş gün içerisinde 'Guernica' tablosunu ortaya koyar. Guernica bir isyan tablosu niteliğindedir ve İspanya, Madrid'deki Kraliçe Sofia Ulusal Müzesi'nde bulunmaktadır.

5. Yıldızlı Gece

5. Yıldızlı Gece

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh tarafından akıl hastanesinde kaldığı dönemde, odasının camından görünen Saint-Rémy-de-Provence köyünün gün ışımadan önceki saatlerdeki haliyle kendi hayal gücünü birleştirerek ortaya çıkarttığı eseridir. Eser; ABD, New York'ta bulunan The Museum of Modern Art'ta sergilenmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Çığlık

6. Çığlık

Norveçli ressam Edvard Munch tarafından 1893 tarihinde resmedilmiş olan eserin orijinal ismi Almanca, Der Schrei der Natur (Doğanın Çığlığı), Norveççe Skrik (Çığlık) idi. Çığlık atan bir insan tasviri arkasında ise Ekeberg tepesinden Oslofjord'un görünümü resmedilmiştir. Munch, günlüğünde bu tablonun yaratılışından şöyle bahseder; İki arkadaşıyla birlikte yürüyüşe çıktığı bir günde güneş kan kırmızısı renginde batmaktadır, o dönemde hasta olan ressam yorgun hissederek tırabzanlara yaslanır. O esnada doğanın çığlığını duyduğunu belirten Munch, bundan etkilenerek tablosunu ortaya koyar. Tablo, günümüzde Norveç, Oslo'daki The National Galeri'dedir.

7. Son Akşam Yemeği

7. Son Akşam Yemeği

Leonardo Da Vinci'nin önemli eserlerinden biri olan 'Son Akşam Yemeği' -İtalyanca: Il Cenacolo or L'Ultima Cena- on beşinci yüzyılda Duke Lodovico Sforza'nın isteği üzerine yapılmış fresktir. Tabloda Hristiyanların inancına göre İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki son gecesinde havarileriyle yediği akşam yemeği resmedilmiştir. Eser; İtalya, Milano'daki Santa Maria delle Grazie (Kutsal Meryem Ana) Kilisesi'nde sergilenmektedir.

8. Eriyen Saatler / Belleğin Azmi

8. Eriyen Saatler / Belleğin Azmi

İspanyol ressam Salvador Dali'nin bu eseri -Katalanca La persistència de la memòria- 1931 yılında yapılmıştır. Tablonun ortadasındaki biçimsiz şekilde erimiş saatler, gerçekdışı bir dünyaya atıfta bulunur. Arka plandaki sahil manzarası ise resmin gerçek dünyayla bağlantısıdır. Salvador Dali, manzarayı yaparken İspanya’nın Katalonya bölgesindeki Port Lligat’tan esinlenmiştir. Tablo; Rusya, Saint Petersburg'daki Salvador Dali Müzesi'nde sergilenmektedir.

9. Venüs'ün Doğuşu

9. Venüs'ün Doğuşu

İtalyan ressam Sandro Botticelli'nin en ünlü eserlerindendir. Bazı kaynaklara göre Muhteşem Lorenzo'nun isteği üzerine, bazı kaynaklara göre ise Giuliano di Piero de Medici'nin Simonetta Vespucci'ye olan aşkının anısına yapıldığı söylenir. Vespucci, deniz kenarında yer alan ve o bölgedeki rivayetlere göre Venüs'ün doğduğu yer olan Portovenere adındaki bir kasabada yaşıyordu. Botticelli de aslında eskiden, de' Medici'nin sevgilsi olan Vespucci'ye aşıktı. Yine rivayetlere göre Vespucci, bu resim ve İlkbahar da dahil olmak üzere, ressamın birçok resmindeki kadın figürleri için modellik yapmıştır. Yunan mitolojisinde Kronos, babası Uranüs'ü hadım ederek cinsel organını denize atar, deniz döllenir ve güzellik, aşk tanrıçası olarak bilinen Roma mitolojisindeki Venüs, -Yunan mitolojisindeki Afrodit- denizden doğar. Eser; İtalya, Floransa'daki Uffizi Galerisi'ndedir.

10. Atina Okulu

10. Atina Okulu

Orijinal ismiyle -İtalyanca- Scuola di Atene, İtalyan ressam Raffaello Sanzio tarafından 1509-1511 yılları arasında resmedilmiş bir fresktir. Eserde; Platon, Aristo, Diyojen, Öklid gibi filozoflar ve bilim insanlarına yer vermiştir. Platon figürü için Leonardo Da Vinci, Heraklitos içinse Michelangelo modellik yapmıştır. Raffaello kendisini de basamakların altında sağ tarafa dışarı bakarken çizmiştir. Raffaello Odaları'nda sergilenmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Amerikan Gotiği

11. Amerikan Gotiği

Amerikalı ressam Grant Wood tarafından 1930'da yapılmıştır. Elinde dirgen olan bir adam ve kimi kaynaklara göre eşi, kimi kaynaklara göre Wood'un kız kardeşi (Nan Wood Graham) olan iki kişinin bulunduğu bir tablodur. Ev Lowa kırsalındadır ve hâlâ ziyaretçileri bölgeye çekmektedir. Eser; Amerika'da Art Institute of Chicago’da sergilenmektedir.

12. Çocuklarını Yiyen Satürn

12. Çocuklarını Yiyen Satürn

Orijinal adıyla Saturn Devouring His Son İspanyol ressam Francisco Goya tarafından mitolojik figür Satürn’un kendi oğlunu yiyişini tasvir eder. 1819-1823 yılları arasında yapıldığı düşünülen bu tabloda rivayetlere göre oğullarının Satürn'ü tahtından edeceği söylentisi dolaşır ve Satürn'ün bu sebeple doğan bütün erkek çocuklarını canlı canlı yediği rivayet edilir ancak Satürn'ün son çocuğu Jüpiter, Satürn'ü öldürmüştür. Bu eser; İspanya, Madrid'de Museo del Prado'da sergilenmektedir.

13. Adamın Oğlu

13. Adamın Oğlu

Orijinal ismiyle The Son of Man, Belçikalı ressam René Magritte'in 1964 tarihinde yaptığı otoportre türünde tablodur. Yüzü yeşil bir elmayla kapatılmış adamın tablosu için; Magritte, insanların görmek istedikleri şeylerden daima gizlendiklerini, insanın daima gizli olanı aradığını anlatmak istediğini ifade ediyor. Eser satın alındığı için bir yerde sergilenmemektedir.

14. The Gross Clinic

14. The Gross Clinic

Amerikalı ressam Thomas Eakins tarafından 1875'te yapılan bu eserde, Dr. Samuel Gross ve öğrencilerinin Jefferson Tıp Fakültesi'nde bir kadavrayı incelemelerini konu edinen eser Philadelphia Museum of Art’ta sergilenmektedir.

15. Nedimeler

15. Nedimeler

Orijinal ismiyle Las Meninas, İspanyol Altın Çağı (Geç Ortaçağ İspanyası) olarak adlandırılan dönemin en önemli ressamlarından Diego Velazquez'in 1656 tarihinde yaptığı eseridir. Madrid'de kraliyet ailesinin bulunduğu odanın tasviridir. Bu tabloda (solda) Velazquez de bulunmaktadır. Önemli özelliklerinden biri de sanat tarihinin ilk üç boyutlu tablosu kabul edilmesidir. Eser; Madrid'de Museo del Prado'da sergilenmektedir.

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
33
14
7
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hermione Granger

#2 Sistine Şapel ile ilgili şöyle bi bilgi daha vereyim; Şapel'in tavan yüksekliği yaklaşık 40 metredir ve 13 m genişliğindedir. yani çok büyük ve yüksek bi... Devamını Gör

Yağız Karateke

#2 Raphael'in kendi otoportresini bu kadar entelektüel bir karmaşıklığa sahip bir esere dahil etmesi döneminde görülmeyecek derecede cesur bir hareketti. Üs... Devamını Gör

Onur yekedüz

Sondaki resimde bence ressam kendisini de çizmiş