onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sakarya'da Patlayan Havai Fişek Fabrikasının 23 Yıllık Çalışanı: 'Denetimlerden Önce Haber Geliyordu'

Sakarya'da Patlayan Havai Fişek Fabrikasının 23 Yıllık Çalışanı: 'Denetimlerden Önce Haber Geliyordu'

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin devam eden davanın üçüncü celsesinde 2 tahliye kararı verildi. 23 yıldır bu fabrikada çalışan işçi Kıymet Narat, üretim baskısına maruz kaldıklarını ve denetimlerden önce kendilerine haber geldiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

3 Temmuz 2020'de gerçekleşen patlamada patlamalarda 7 kişi hayatını kaybederken, 127 kişi yaralanmıştı.

3 asker ise patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan patlamada şehit olmuştu. 

Olayla ilgili fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında yer aldığı 4'ü tutuklu 7 kişinin yargılanmasına devam edildi.

İddianamede 7 şüpheli hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyordu.

Üçüncü celsesi bugün görülen davada müşteki ve tanıkların dinlenmesine devam edildi. Yaşanan patlamada fabrika yetkililerinin ihmali olduğunu öne süren müşteki ve tanıklar, ihmali olan kişilerin cezalandırılmasını talep etti.

"Denetimlerden önce haber geliyordu"

"Denetimlerden önce haber geliyordu"

Fabrikanın 23 yıllık çalışanı Kıymet Narat, yaşanan olaydan önce devamlı fabrika yetkililerini uyardıklarını ama sonuç alamadıklarını belirterek, 'Fabrikada çalıştığımız ilk günden beri üzerimizde baskı vardı. Fakat bu baskı patlamadan 1 ay öncesinde daha da arttı. Bize üretim konusunda çok baskı yapıyorlardı. Fabrikada denetimler yapılıyordu fakat bu denetimler bize 3 gün öncesinden haber verilerek yetkililerin geleceği söyleniyordu. 20 işçi toplamda maksimum 80 koli çıkarabilirken bizden 100 koli çıkarmamız isteniyordu. Sorumlulardan şikayetçiyim' dedi.

Fabrikanın üretim bölümünde işçi olarak çalışan ve patlamanın yaşandığı gün izinli olan Ayfer Cerrah, patlamadan önce yetkilileri defalarca uyardıklarını söyleyerek, '1 günde ortalama 20 ile 30 koli arasında üretim yapıyordum. Bu çok fazlaydı. Koku almaya başladım ve bunu E.Ö.'ye ilettim. O bir şey söylemedi, tepki göstermedi. Aradan biraz vakit geçince o da kokuyu aldı ve bana sordu. Ben de muskaların (havai fişek) koktuğunu söyledim. O da bana muskaların değil, lavaboların koktuğunu söyledi. 'Sorun yok' dedi. Bir gün paketleme yaparken muska elimi yaktı. Muska bölümünde çalışanlar da onu bölümün yan tarafına yere serdiler' diye konuştu.

2 kişiye tahliye kararı

2 kişiye tahliye kararı

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Asiye A. ve Erşan Ö'nün 'yurt dışı çıkış yasağı' şeklindeki adli kontrolle tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verdi.

Tanıkların dinlenilmesine, keşif talebinin reddine, tanık Ayfer C. hakkında yalan tanıklıktan suç duyurusunda bulunulması talebinin hükümle değerlendirilmesine karar veren heyet, duruşmayı 13 Eylül'e erteledi.

Duruşma sonrası avukatlardan açıklama

Duruşma sonrası avukatlardan açıklama

Müşteki avukatı Can Atalay, tahliyelerin doğru olmadığını savunarak karara katılmadıklarını belirtti.

Avukat Gülşen Uzuner de olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla el ele vererek birlikte hareket ettiklerini ve kendilerini üzmeyecek sonuçlar almayı amaçladıklarını kaydetti.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15'te meydana gelen ve 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Fabrikada kalan patlayıcıların olaydan 6 gün sonra imha edilmek için taşındığı bölgede kamyondan indirilirken yaşanan ikinci patlamada da 3 asker şehit olmuştu.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında olduğu 5 kişi tutuklanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamadan hemen sonra, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun'la da görüştüğünü duyurmuştu.

Ayrıca, Yaşar Coşkun Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı'ydı.

MÜSİAD, fabrikadaki patlamadan hemen sonra 'moral yemeği' düzenlemişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
9
6
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hakan Bayram

Askeriyede bile denetimler önceden haber verilerek yapılır. Türkiye'nin tüm kurumlarında bu iş böyle yürüyor.

ee siz ne zannediyodunuz ? Hadi aniden gidelim basalıım ceza yazalım mı :D

Gizem Dikmen

Türkiye'de habersiz denetim var mı ki? 1 ay önceden haberi olan işletmeler var.