onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aspendos Antik Kenti: Roma Döneminin En İyi Korunmuş Tiyatrosuna Ev Sahipliği Yapan Büyüleyici Kenti Keşfedin!

Aspendos Antik Kenti: Roma Döneminin En İyi Korunmuş Tiyatrosuna Ev Sahipliği Yapan Büyüleyici Kenti Keşfedin!

Özge Tepe
07.04.2023 - 15:21

Aspendos Antik Kenti, antik tiyatrosu ile meşhur olan bir kenttir. Antik Çağ'da pek çok ırkın yaşadığı Pamfilya bölgesinin en zengin şehirlerinden biri olan Aspendos, Akalar tarafından kurulmuştur. Tiyatro ise Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Biri büyük biri küçük iki tepe üzerine kurulu olan antik kent, Antalya Serik'te yer alıyor. 

Bu içeriğimizde Aspendos Antik Kenti hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Aspendos Antik kenti hakkında her şey:

Aspendos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Aspendos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Aspendos Antik Kenti, Antalya'nın Serik ilçesinde bulunuyor. Antik tiyatrosuyla ünlü bu antik kent, Pamfilya'nın en zengin şehirlerden biridir. Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde kurulmuştur.

M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulu olan Aspendos Antik Kentindeki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Biri büyük biri küçük iki tepe üzerine kurulu olan Aspendos Antik Kentindeki tiyatro, Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneği.

Aspendos Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Aspendos, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs Köyünde yer alıyor. Buraya Antalya – Alanya yolunun 44. kilometresinden kuzeye dönerek ulaşılabiliyor. 

Burası Antalya merkeze 50 kilometre, Alanya'ya 94 kilometre mesafede. Serik ilçesine Antalya Otogarı'ndan kalkan otobüslerle de gitmek mümkün.

Aspendos Antik Kenti konum ve adres bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Sarıabalı, 07500 Serik/Antalya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Aspendos Antik Kentine giriş için ücret alınıyor. Aynı zamanda burası belli saatlerde ve belli günlerde ziyaret edilebiliyor.

Ziyaret Saatleri

Açılış Saati: 08.00

Kapanış Saati: 20.00

Gişe Kapanış Saati: 19.30

Kapalı Günler: Her gün açık

Giriş Ücreti

Giriş Ücreti: 100 TL

MüzeKart ile Giriş: Var

NOT: Giriş ücretleri ve ziyaret saatleri dönemsel olarak değişebileceğinden öncesinde telefonla veya web sitesi üzerinden bilgi almanız önerilir.

Telefon: 02428921325

Web Sitesi: https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=ASP01&DistId=ASP

Aspendos Antik Tiyatosu

Aspendos Antik Tiyatosu

Aspendos Antik Tiyatrosu, Anadolu Roma Tiyatroları arasında günümüze kadar ulaşan en eski ve en sağlam tiyatro. Bu yönüyle çok önemli olan yapı, 14 bin kişilik kapasiteye sahip. Burası halen aktif olarak konserler, tiyatro oyunları ve çeşitli etkinlikler için kullanılıyor.

Burası büyük liderlerin bile oyunları izlemek için uzun yolculuklar yapmasına sebep olmuş çok önemli bir yapı. Tiyatronun mimarı kentin yerlisi olan Theodorus'un oğlu Zeon'dur. Yapım süreci ise ünlü İmparator Marcus Aureliu zamanında tamamlanmış.

Aspendos Antik Kentini ziyaret ettiğinizde agora, bazilika ve akropol gibi yapılarla da karşılaşmanız mümkün. Her yapı antik tiyatro kadar iyi bir şekilde günümüze ulaşmamış ancak bu harabelerin içerisinde tarihi ruhu en iyi şekilde hissedebilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti Efsanesi

Aspendos Antik Kenti Efsanesi

Birçok tarihi yerin olduğu gibi Aspendos'un da hakkında efsaneler dile getirilmiş. Bu efsanelerden biri şu şekilde anlatılıyor:

'Efsaneye göre Aspendos kralının oldukça güzel bir kızı vardır ve Kral bir gün kızını evlendirmek ister ama güzel kızına hiç bir erkeği layık görmez. Halk ve kent için en faydalı şeyi yapan kişi kızım ile evlenecek şeklinde bir karar alır ve halka duyurur. Haberi duyan ikiz kardeşler hemen çalışmalara başlar. Bir tanesi engebeli yolları aşarak şehir içine su gelmesini sağlar ve bir su geçidini inşa eder. Diğer kardeş ise antik bir tiyatro inşa eder. Antik tiyatro özelliği olan sahnenin tam orta kısmında yere düşen bir paranın sesini en üst sırada bulunan kişinin net duyabilecek olmasıdır. Kral, yapılan su geçidinden oldukça etkilenip kızını su geçidi inşa eden kardeşe vermek istemiştir. Ama antik tiyatroyu inşa eden, kız ile evlenmeyi daha çok istediği için oyun oynamaya karar verir. Krala yapıtın başarılı olduğunu kanıtlamak için mimar, kral üst sırada dolaşırken sahnenin ortasından Kızını buranın mimarına ver diye fısıldar. Çok net olarak duyan kral çok etkilenir. Kızını kime vereceğini şaşırır. Kral, iki mimarın da hak ettiğini düşünerek kızını, kocaman bir kılıçla ortadan ikiye böler ve yarısını bir kardeşe yarısını da diğer kardeşe verir.'

Aspendos Antik Kentine Gelmişken Gezebileceğiniz Yerler

Aspendos Antik Kentine Gelmişken Gezebileceğiniz Yerler

Aspendos Antik Kenti çevresine gelmişken mutlaka görmeniz gereken diğer yerler şu şekilde:

  • Zeytintaşı Mağarası

  • Uçansu Şelalesi

  • Sillyon Antik Kenti

  • Belek

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Kralın hikayesi çok güzel baslayip sonunda tam anlamiyla sicmanin kitabını yazmis olsa da müze tarihinde gerçeği kızını tiyatronun mimarina verdiğidir. Öte t... Devamını Gör

Engin Deniz

Kralım kızını evlendirme hikayesinin finali laz fıkrası gibi