Regl Olan Kadınları Tecrit Edip Ölen Akrabalarının Cesetlerini Yiyen Yanomami Kabilesine Dair İlginç Gerçekler
Regl Olan Kadınları Tecrit Edip Ölen Akrabalarının Cesetlerini Yiyen Yanomami Kabilesine Dair İlginç Gerçekler
Kültür ülkeden ülkeye değişen ve her daim bizi şaşırtan gelenek ve göreneklerle dolu ilginç bir kavram biliyorsunuz ki. Yanıbaşımızdaki bir ülkeye bile gitsek bizleri şaşırtacak alışkanlıklara şahit olmak mümkün. Biz de bugün sizler için ölen akrabalarının cansız bedenlerini yiyen Yanomami kabilesini araştırdık. Bakalım siz ne düşüneceksiniz…👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nüfusunun yaklaşık 35 bin olduğunu tahmin edilen Yanomami kabilesi, güneydoğu Venezuela ile kuzey Brezilya arasındaki sınırdaki Amazon Yağmur Ormanları'ndaki özerk köylerde yaşıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak kendilerini bir kabile olarak değil, aynı kanı taşıyan özerk bir grup olarak kabul ediyorlar. Bunu da belirtmiş olalım.
Peki nasıl yönetiliyorlar? Aslında bizim pek de alışkın olduğumuz bir sistemle değil çünkü Yanomamilerin başında aslında tek bir lider yok.
Yapılan seçim ve müzakerelerde hem kadınların hem de erkeklerin oyları alınıyor. Bu yöntemle de ‘Tuxawa’nın kim olacağına karar veriliyor.
Peki nasıl yaşıyorlar? Yanomami halkı, Yağmur Ormanları’nı aslında kendi lehlerine çevirmişler diyebiliriz. Halk hem tarım yapıyor hem de avlanıp balıkçılıkla hayatlarını idame ettiriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca kadınlar kurbağaları, kara yengeçlerimi ve tırtılları da yemek için avlıyorlar.
Shabonos öyle düşündüğünüz gibi 3+1 evler gibi değil bu arada. İçerisine 400 kişi alabilen ve her ailenin yemeklerini hazırlayabildiği ortak bir alan aslında.
Şimdi gelelim bizim için en ilginç noktaya; yani Yanomamilein ölen akrabalarının kemiklerini tüketmesine.
Ölen bir arabalarını gömmek yerine, cesedi yapraklara sararak cesedin Shabono'ya yakın bir yerde çürümesine izin veriyorlar.
Bu geleneğin aralarındaki bağı güçlendirdiğine ve aslında ölen akrabalarının ruhunu canlı tuttuğuna inanıyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Her ne kadar erken yaşta nişanlandırılıyor olsalar da kabiledeki kızların evlenmeleri için regl olmaları bekleniyor. Ayrıca genellikle daha güvenli olduğunu düşündükleri için akraba evliliğini tercih ediyorlar. Çok eşli olduklarını da belirtmiş olalım…
Yanomaman dilinde regl ‘roo’ kelimesine tekabül ediyor ancak bunun tam tercümesi bizdeki gibi menstruasyon değil, bundan ziyade ‘çömelme’. Neden mi?
Ayrıca genç kızın regl olduğu süre boyunca kısık sesle fısıltı haline konuşması ve hatta erkeklerle hiçbir şekilde konuşmaması isteniyor.
Tüm bunlar yetmiyormuşçasına, genç kızın yalnızca genital bölgesini peştamal ile kapatması ve çıplak bir şekilde tüm köyde yürümesi isteniyor.
Yanomami kabilesinde bir kadının ilk regline çok önem veriliyor. Bunun en büyük nedeni ise çoğu zaman kadınların hamile olması ve bu süreçte doğal olarak regl olamamaları.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bizim medeniyete katkılarımız: Kan davası, berdel, kocası ölen kadının kaynı ile evlendirilmesi, başlık parası, namus cinayetleri, bekaret kuşağı, kutlama iç... Devamını Gör
Birkez daha anladım ki Müslüman olmak ne kadar büyük bir şeref ne kadar büyük bir nimet ne kadar büyük bir erdem İslamiyet insan oğlunu en derin cehalet çuku... Devamını Gör
sorma sorma shshshshshshsh
eyyy bay kemall bak gör