Görüş Bildir
Haberler
Rahim (uterus) Sarkması Nedir, Belirtileri Nelerdir? Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim (uterus) Sarkması Nedir, Belirtileri Nelerdir? Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
02.09.2021 - 07:05

Rahim sarkması (uterus) pelvik kasları ve ligament dokunun zayıflamasına ek olarak zamanla yer çekiminin etkisi ile aşağı doğru sarkması ile ortaya çıkar. Genellikle hayati bir probleme neden olmamakla birlikte sebep olduğu idrar yapamama, idrar yolu enfeksiyonları, kasık ağrısı, bel ağrısı gibi nedenlerle ciddiye alınması gereken bir sorun haline gelir. Ancak pek çok kadında meydana gelen rahim sarkması, estetik problemler nedeni ile de moral bozucudur. Kronik öksürük, kronik kabızlık gibi bazı hastalıkların yanı sıra çok sayıda doğum yapmak, obezite ve ağır kaldırmanızı gerektiren iş hayatına sahip olmak rahim sarkmasını tetikleyen risk faktörleri arasında yer almaktadır. Peki, rahim sarkması nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte rahim sarkmasına dair merak edilen tüm soruların ayrıntılarını yazımızda bir araya getirdik…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rahim sarkması, genellikle ilerleyen yaş veya doğum sebebi ile pelvik tabandaki kaslar ve bağların zayıflaması ile ortaya çıkar. Bulunduğu evreye göre çeşitli belirtilere neden olan ve yaşam standartını düşüren bir rahatsızlıktır. Özellikle dışarı doğru sarkan deri pek çok kadında özgüven eksikliğine yol açmaktadır. Hafif sarkmalar genellikle semptomlara neden olmazken şiddetli rahim sarkmaları gün içinde bel ağrısı, idrar kaçırma, aşırı vajina akıntısı gibi ağır belirtiler ile kadınların günlük ve cinsel yaşamında bazı problemlere sebebiyet verir. Peki, rahim sarkması nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

RAHİM SARKMASI NEDİR?

Rahim sarkması adından da anlaşılabileceği üzere rahmin bulunduğu alandan aşağı doğru sarkması olarak tanımlanabilir. Her yaşta görülmesinin yanı sıra ilerleyen yaşla birlikte görülme ihtimali artmaktadır. Öströjen hormonunun yetersizliği, iri bebek dünyaya getirme, normal doğum gibi faktörler nedeniyle pelvik kasları ve bağ dokularında gevşeklik ortaya çıkar. Meydana gelen sarkma vajinanın iç kısmına doğru ilerleyerek dışarıdan bakıldığında da kolaylıkla gözlemlenebilir.

RAHİM SARKMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tüm organlarda olduğu gibi rahim bölgesinde de zamanla kalıtsal ya da farklı sebeplerden dolayı sarkma gibi çeşitli deformeler gelişebilir. Birçok kadının ortak probleminden biri olan bu durum hafif yaşandığında sıklıkla semptomlara yol açmaz ancak ciddi rahim sarkmaları kişinin gün içinde ağrılardan yakınmasına sebep olur. İşte rahim sarkması belirtileri…

- İdrar kaçırma

- Bağırsak hareketlerinde sorunlar

- Karnı alt kısmında ağırlık hissi

- Vajinal kanama

- Vajinadan dışarı doku sarkması

- Normalden fazla vajina akıntısı

- Kasık ağrısı

- Belin alt bölgesinde ortaya çıkan ağrı

RAHİM SARKMASI TANISI NASIL KONUR?

Birçok kadının çekinerek hastaneye müracaat ettiği bu durumun kolayca tanısı konabilir. Zaten bu durumdan muzdarip kadınların hemen hemen hepsi rahim sarkmasının varlığından emin olarak doktora başvuruda bulunurlar. Ancak durumdan haberdar olmayan kadınlar bazen muayene esnasında durumun farkına varabilir.

Rahim sarkması şikayetinizin varlığını kesin olarak anlayabilmek ve ne derece bir sarkmanın olduğunu gözlemleyebilmek bakımından pelvik bölgesi muayene edilir. Rahim sarkması tanısını doktorunuz kısa sürede koyacaktır.

RAHİM SARKMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Sarkmanın şiddetine bağlı olarak bir tedavi uygulanır. Hafif vakalarda tedavi gerekmez. Aşırı sarkmaların söz konusu olduğu durumlarda cerrahi bir seçenek tercih edilir. Doktorunuz, sarkmanın şiddetine paralel olarak; yaşınızı, sağlık durumunuzu ve gelecekte gebelik planınız olup olmadığına göre uygun bir tedavi yöntemi tercih edecektir. 

Doktorunuz cerrahi bir durumun gerek duyulmadığında kegel egzersizleri olarak bilinen pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik bazı özel egzersizler yapmanızı önerebilir. Kegel egzersizi ise kısaca idrarınızı tutmaya çalışıyormuşçasına pelvik kaslarınızı sıkıp, beş saniye tuttuktan sonra 5 saniye bırakmanızı gerektiren bir egzersizdir. Doktorunuz Her gün, günde 10 tekrar yapmanızı isteyecektir. Gün içinde istediğiniz yerde 10 tekrar 4 set halinde yapmak daha faydalıdır. 

Eğer doktorunuz ameliyat öneriyorsa bu sarkma problemini ortadan kaldıracak bir seçim olacaktır. Ameliyat ile pelvik organlarını desteklemek amacıyla doku onarımı yapılabilir ya da rahmin tamamen çıkarılması gibi bazı yöntemler tercih edilebilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın