Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Protokoller
Protokoller
TCP (Transmission Control Protokol) TCP protokolu aynı yada farklı ağlar üzerindeki iki bilgisayarın birbirleri ile güvenli olarak haberleşmesini sağlayan bir protokoldür. TCP Protokolunun özellikleri; 1. Bir bağlantının kurulması ve sonlandırılması (Connection) 2. Güvenilir bir paket dağıtılmasını sağlar (Reliable) 3. Akış kontrolu yaparak ostlara verilerin defalrca gönderilmesini önlerler. (Overflow) 4. Bozulmuş veya ikilenmiş paketlerin düzeltilmesi (Error Recovery) 5. Alıcı host içerisinden birçok uygulama arasında demultiplexing yapması (DeMultiplexing) TCP Protokolu en çok internet üzerinden veri transferinde kullanılır ve bize şu avantajları sağlar. – Basit Veri Transferi (Basic Data Transfer) – Güvenilirlik (Reliability) – Uçtan uca akış kontrolu (End to end flow control) – Çoğullama (Multiplexing) – Bağlantı (Connections) – Çift yönlü işlem (Full duplex process) gibi avantajları vardır.
Bir TCP protokolu bağlantısı üç aşamalı el sıkışma ile gerçekleşir. 1. Aşama: Kaynaktaki host bağlanmak istediği hosta bir istek paketi gönderir. Bu paketin TCP başlığındaki SYNC=1 ve AKC=0 Gönderdiği paketin içinde ki Segmente ait sıra numarasının da X oldugunu düşünelim. 2. Aşama: Kaynak hostun gönderdiği paketi alan destination hostu kaynak hostuna cevap olarak TCP başlığını hazırlarken SYNC=1, ACK=1 ve kendi paketinin sıra numarasına SEQ numarası=Y ve onay numarası ACK numarası=(x+1) olarak gönderir. 3. Aşama: Talebine karşilık alan istemci hedefe onay paketini gönderir ve source ile destination arasında bağlantı kurulmuş olur. Bağlantı kurulduktan sonra kaynak hostu karşı bilgisayara veri paketlerini göndermeye başlar. UDP Protokol (User Datagram Protocol) UDP protokolu TCP protokolüne nazaran daha güvensizdir. UDP yapısal olarak onaylama (Acknowledge) gönderip alabilecek bir yapıda değildir. Bu yüzden veri iletimini garantileyemez. Uygılamalarda güvenli bir haberleşme gerektiriyorsa UDP yerine TCP protokolunu tercih etmek gerekir. TCP ve UDP üst protokollere bağlantıda portları kullanırlar. İnternet haberleşmesinde kullanılan portlar toplamda 65535 tanedir. Bunlardan ilk 1024 protokol IANA (Internet Assigned Numbers Authority) tarafıdan iyi bilinen (Well-Known) portlar olarak ilan edilmiştir. Bu portlardan en çok kullanılan bazıları;
Normalde tüm bu port numaralarını akılda tutmak mümkün değildir. ihtiyaç duyulduğunda http://en.wikipedia.org/wiki/ListofTCPandUDPportnumbers web adreslerinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Dikkat ederseniz örneğin DNS: 53 hem TCP hem de UDP protokol kategorisindedir.
FTP (File Transfer Protokol): 21 TCP tabanlıdır. FTP sunucusu ile bağlantı kurulurken 21 nolu port kullanılır. TFTP (Trivial File Transfer Protokol): 69 UDP tabanlıdır. Cisconun işletim sistemi IOS tarafından desteklenen özel bir protokoludur. Cisco cihazlarında dosya transferi için kullanılır. UDP protokolunde çalıştığı için hızlı bir iletişime sahiptir ama aksaklık olduğunda telafisi yoktur.
SMTP (Simple Mail Transfer Protokol) : 25 Sadece mail gönderebilmek için oluşturulmuş bir protokoldür. Basit olarak iştemci bilgisayar mail sunucusuna kullanıcı adı ve şifreyi gönderir, sunucunun onaylaması üzere gönderilmek istenen maili sunucuya gönderir.
SNMP (Simple Network Manegement Protokol):161 SNMP protokolu ile bir network üzerinde çalışan tüm birimleri denetlemek mümkündür. Bir network cihazı üzerindeki internet hızını, o cihazın içindeki ısıyı cihaza bağlanmış kullanıcı sayısı, cihazın çalışma süresi gibi bilgiler bu protokol aracılığı ile uzaktan izleme ve kontrollar yapılabilir. IP (Internet Protokol) İnternet protokolü bağımsız bir protokoldür. Bu protokol datanın hedefe varıncaya kadar gidebileceği en iyi yolu seçer ve gelen paketlerdin IP başlıklarını okuyarak ağdaki bilgisayarların yerlerini belirlerler. IP başlıkların içinde gönderilecek datanın kaynak hedef ip adresleri kullanılan ip versiyonu gibi bilgiler vardır. ICMP (Internet Control Message Protokol) İnternet protokolünün yönetilmesi ve kontroluna yardımcı olan bir protokoldür. Network üzerindeki sorunların kolaylıkla tespit edilmesine yardımcı olur. İki bilgisayar arasındaki haberleşmede hedef bilgisayar, router yada ağ geçidinde oluşan hataları RCF792 standardında ICMP mesajı olarak kaynak bilgisayara bildirir. Hata mesajlarına şöyle bir göz atarsak; Hedefe ulaşılamıyor : Kaynak bilgisayara verilerin gönderilmesi ile ilgili bir problem oldugunu bildirir. Zaman aşımı Gönderilen datanın hedefe ulaşması için gerekli olan zamanın aşıldığı ve gönderilen paketlerin kayıp olduğunu belirtir. Source Quench Kaynak bilgisayarın yönlendirme yapan router gibi cihazlara haddinden daha hızlı gönderme yaptığını ve yavaşlaması gerektiğini belirtir. Tekrar yönlendirme Mesajı göndermede hedef için daha iyi yönlendirilebilecek bir yol olduğunu belirtir. Yankı Ping komutu için bağlantıyı onaylamak için kullanılır. Parametre problem Parametrenin yanlış olduğunu belirtir. Adress Mask Request /Reply Güncel Subnetmask in öğrenilmesi için kullanılır. RARP (Reverse Address Resolution Protokol ) Rarp protokolu işletim sistemi ve sabit diski olmayan aptal terminallerde Ana sistem üzerinden otomatik IP almak için kullanılır. İstemci kendisi ile aynı segmentte bulunan RARP sunucusundan ARP paket formatı ile broadcast yaparlar ve IP isterler. RARP sunucusu ise uygun bir IP adresini talepte bulunan istemciye gönderirler. BOOTP ( Bootstrap Protokol)
RARP protokolu gibi sunucu istemci ortamında çalışan UDP protokoludur. IP Adresi
UDP tabanlıdır ve RARP protokolü gibi suncu – istemci ortamında çalışır. IP adresi isteyen bilgisayarlar bu isteklerini bir broadcast ile bildirirler. BOOTP sunucu ise ip adresini, kendi ip adresini ve varsayılan ağ geçidi adresini bir broadcast ile networke gönderiri. İstem
DHPC (Dynamic Host Configuration Protocol)
DHCP, BOOTP protokolunun geliştirilmiş halidir ve tam olarak dinamik IP kofigürasyon dağıtımı yapabilir. Sunucu – İstemci ortamında çalışırlar. Kural olarak İstemcilere IP konfigürasyonunu otomatik olarak alacaklarına dair bir ayar yapılması gereklidir. DHCP ile IP adresleri, subnetmask ler, ağ geçitleri ve DNS adresleri otomatik olarak atanabilir. DHCP lerde isteğe göre MAC adresine göre IP adresi atanabileceği gibi bazı IP adresleri rezerve edilebilir veya bloklanabilir. DHPC den ip adresleri belirli bir kiralama sürecinde atanır, zamanı dolan adresler gerekirse başka bir IP adresi ile yenilenebilir.
ARP (Address Resolution Protokol)
ARP protokolü ip adresi bilinen bir bilgisayarın MAC adresini öğrenmek için kullanılır. ip adresi bilinen bilgisayar ile haberleşme kurmak iştendiğinde kaynak bilgisayar hedef bilgisayarın MAC adresini arp request mesajı ile sorar. sorgulanan IP adresine sahip olan bilgisayar içinde kendi MQAC adresini içeren bir cevap paket hazırlayıp istemciye gönderirler. Bu cevap paketine ARP Replay denir. ARP protokolları internet katmanında çalışır. iştemci bilgisayar IP adreslerini ve bunlara bağlı olan MAC adreslerini eşleştirir ve ön bellekte saklarlar. Manuel olarak networkteki mevcut çalışan cihazların MAC adreslerini ARP -a komutu ile görebiliriz.
Kategori: Genel Etiketler: DHCP, FTP, ICMP, IP, RARP, SMTP, SNMP, TCP, TFTP, UDP
Yorum Yazın