onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Panik Atak Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Panik Atak Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Elif Ateş
05.08.2021 - 12:30

Panik atak hastalığı günlük yaşamı olumsuz olarak etkiler. Birden bire başlayarak zamanla artış gösteren bu atak krizleri,10 dakika içinde en yüksek seviyeye çıkar. Araştırmalara göre toplumda 100 kişiden yaklaşık 3'ünde bu hastalık görülür. Peki panik atak krizi nedir? Panik atak belirtileri gösteren kişiler hangi doktora gitmelidirler? İşte detaylar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Korku nöbeti diye de adlandırılan bu hastalık genellikle 25 yaşından sonra kendini gösterir. Ölüm korkusu, kapana kısınmış gibi hissetmek panik atak geçirenlerin çoğunun söylediği belirtilerdir. Birden fazla tedavi yöntemi ile krizler en aza indirgenebilir. Korku dolu anlar yaşatan panik atakla ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Panik Atak Nedir?

Panik Atak Nedir?

Panik atak en başta ruhsal bir hastalıktır. Bu atakların ne zaman başlayacağı belli olmayacağı gibi ne zaman son bulacağı da bilinmez. Panik atak krizi geçiren hastaların geçmişte yaşadıkları travmalar tetikleyeceği rolündedir. Aynı zamanda beyinin sapında bulunan mavi nokta denilen bölgenin işlevini tam olarak yapmaması krizlere neden olur. Beyin dışardan gelen bir uyarıyı tehlikeli veya tehlikesiz olarak ayıramadığı durumlarda vücuda alarm gönderir. Hasta bu alarm sonucu korku nöbetleri geçirebilir. Aile öyküsünde bu hastalığın olması panik atağı tetikleyen bir durumdur.

Karbondioksit, sodyum laktat, kolesistokinin gibi kimyasal maddeler panik atağı hızlandırabilir. Fredu'un psikodinamik kuramına göre çocukken yakın kişilerde yaşanan ölüm, ayrılık, boşanma durumlar panik atağı hızlandırır. Düşünce biçiminin panik atak hastalığı ile yakından bir ilişkisi vardır.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Günün herhangi bir zamanında, nedensiz yere panik atak krizi geçirilebilir. Birden başlayan bu atak krizleri giderek şiddetini arttırır. En az 10 dakika en fazla 1 saat kadar sürebilen bu ataklar kişinin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkiler. Panik atak krizi geçiren hastaların çoğunda aynı belirtiler oluşur. 

Panik atak geçirmeye başlayan bir kişide ilk olarak titreme ve kalp çarpıntısı görülür. Şiddetini arttırdıkça yutkunmada güçlük, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, üşüme veya titreme, bulantı, karın ağrısı, gerçeklikten kopma ve kontrolü kaybediyormuş hissi, kapana kısınmış ve bayılacak gibi hissetmek, ölüm korkusu gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilerden en fazla dört tanesi bulanan kişilerde kısıtlı panik atak görülür.

Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Panik atak kişinin sağlığını hayati yönden etkilemese de günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Panik atak geçirdiğini düşünen kişiler ilk olarak kardiyoloji bölümüne görünmeleri gerekmektedir. Görünen belirtiler kalp sağlığıyla da alakalı olabilir. Kardiyoloji doktoru gerek gördüğü zaman ruh ve sinir hastalıkları bölümüne yönlendirir. Ruh ve sinir hastalıkları bölümünde bulunan psikiyatrisi doktorları bu hastalık ile ilgilenmektedirler. Psikiyatri doktorları, psikoterapi yöntemleri ve ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar.

Aşağıdaki İçerikler İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
6
5
4
3
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın